Beauty

Skincare | Alles wat je moet weten over.. retinol

9 februari 2022

retinol voordelen huid tips skincare
Je leest op blogs en in (online) magazines regelmatig over retinol en dat dit hét anti-age skincare ingrediënt is, maar wat ís retinol nou eigenlijk en wat doét het precies voor je huid? In dit artikel ga ik je hier alles over vertellen. Wat is retinol, wat doet het voor je huid, wat zijn de voor- en nadelen en hoe neem je dit ingrediënt op in je skincare routine voor het beste resultaat.. Lees verder!

‘Lees ook: Winter beauty musthave | Paula’s Choice lip booster.’

retinol voordelen huid tips skincare

Beauty ingrediënt onder de loep | Retinol

Wat is retinol?

Kortgezegd is retinol een ingrediënt dat extreem celcommunicerend is; het hecht zich aan een huidcel en zorgt ervoor dat deze cel zich als een gezonde en jongere huidcel gaat gedragen. Ons lichaam maakt van nature vitamine A (retinol) aan, maar dit wordt minder naarmate we ouder worden. Als beauty-ingrediënt werd het min of meer per toeval ontdekt als ingrediënt tegen huidveroudering. Vitamine A zuur (tretinoïne) werd oorspronkelijk ingezet als huidbehandeling bij acne waarbij het opvallend was dat de gebruikers niet alleen vooruitgang boekten op het verminderen van acne, maar dat ook de kwaliteit van de huid vooruit ging en deze steviger werd met minder rimpels en fijne lijntjes.

Producten met vitamine A-zuur (retinoïden) zijn enkel op recept verkrijgbaar via de huid- of huisarts, maar de mildere variant (vitamine A/retinol) wordt sindsdien breder ingezet als cosmetisch ingrediënt tegen huidveroudering en is vrij verkrijgbaar in huidverzorgingsproducten zoals serums en/of boosters. Je herkent dit ingrediënt op de ingrediëntenlijst als bijvoorbeeld retinylpalmitaat, retinal, retinaldehyde of retinylacetaat.

retinol voordelen huid tips skincare

De voordelen van retinol

Vitamine A (retinol) staat dus bekend als ingrediënt tegen huidveroudering, maar wat omvat dit nu eigenlijk? Het op de juiste manier toevoegen van retinol aan je skincare heeft de volgende voordelen:

– het heeft een verjongende werking, dit verzacht fijne rimpeltjes en lijntjes
– is licht exfoliërend waardoor de huid een mooie glow krijgt
– zorgt voor een boost in de celvernieuwing
– vermindert pigmentvlekjes
– maakt de huid gladder en zachter
– vermindert acne en onzuiverheden
– herstelt huidbeschadiging door bijvoorbeeld zonschade
– stimuleert de natuurlijke aanmaak van collageen in je huid
– het laat je teint er egaler uitzien
– het vermindert de structuur van grove poriën waardoor deze minder opvallen.

Retinol mag dan misschien vooral omschreven worden als hét anti-age skincare ingrediënt, maar zoals je in het lijstje met voordelen kan zien is het duidelijk een ingrediënt dat véél meer doet voor je huid. Het is dan ook eigenlijk geschikt voor iedereen vanaf ongeveer 25 jaar om bijvoorbeeld pigmentvlekjes en vergrote poriën aan te pakken of te helpen bij een egalere en zachtere huid.

Let op: mocht je huid een reactie geven wanneer je begint met retinol – zoals roodheid of schilfering – doe dan even een stapje terug bij het gebruik ervan. Merk je huid iets rood of schilferig worden, gebruik het product dan bijvoorbeeld eerst twee keer per week en bouw dan langzaam op naar iedere avond. Ook worden producten met vitamine A afgeraden te gebruiken als je zwanger bent, bij eczeem of wanneer je huid hypergevoelig is. Daarnaast zorgt onder andere de licht exfoliërende werking ervan dat je huid er iets zongevoelig van wordt, gebruik producten met retinol dus in je avondroutine en draag overdag altijd een zonbeschermende crème met minimaal SPF30.

Het positieve effect van producten met retinol/vitamine A zal al na enkele weken zichtbaar worden, maar het is helaas niet blijvend en moet met regelmaat in je huidverzorgingsroutine opgenomen worden. Zorg ervoor dat je een product vindt waar jouw huid goed op reageert en blijf deze trouw gebruiken voor een blijvend resultaat.

retinol voordelen huid tips skincare

Hoe en wanneer gebruik je retinol?

Een product met retinol voeg je dus toe aan je avondroutine en gebruik je ná het reinigen van je huid. Je wacht na het aanbrengen een paar minuten totdat het goed is opgenomen (poets in de tussentijd bijvoorbeeld je tanden) en breng vervolgens een serum en/of crème aan met antioxidanten en voedende, hydraterende eigenschappen.

Mocht retinol nieuw zijn voor je, probeer dit dan niet te combineren met een exfoliant (AHA/BHA). Gebruik dan eerst retinol in de avond en je AHA-/BHA exfoliant in de ochtend en begin met 2 à 3x retinol per week, afhankelijk van je huidtype en gevoeligheid van je huid. ‘Luister’ goed naar je huid en wat deze aangeeft. Merk je dat je huid goed begint te reageren op retinol? Dan kan je het eventueel iedere avond gebruiken en ook gerust combineren met een AHA of BHA product in je routine. Maar blijf goed kijken naar je huidreactie, want vaak is iedere dag retinol niet eens nodig: 2/3 keer per week is voor veel mensen al voldoende om de voordelen van dit mooie beauty ingrediënt te ervaren.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Paula’s Choice.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Lisa
  Reply Lisa 10 februari 2022 at 14:28

  Hi Desirée, dank voor je adviezen. Ik heb toevallig laatst die rode tube van Paula’s Choice geprobeerd (ben ook echt fan van Paula’s Choice 😊) maar kreeg daar ook een reactie op maar dat komt meer denk ik omdat er ook siliconen inzitten en daar reageerde mijn huid ook (helaas weer op)
  Mijn huid vind siliconen helaas ook niet fijn en krijg daar ook irritatie bultjes en pukkeltjes van (terwijl ik van mijzelf geen huid heb die snel pukkeltjes krijgt)
  Zoek dus een lage dosering retinol zonder siliconen 🙈

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 februari 2022 at 14:37

   Ik ga met je meedenken! Mocht ik ergens op komen als tip, dan mail ik je :)

 • Avatar van Lisa
  Reply Lisa 9 februari 2022 at 10:00

  Met welke retinol heb jij goede ervaring met je gevoelige huid? Ik krijg (ondanks rustig opbouwen) toch snel last van rode irritatie bultjes.. heb opzich wel goede ervaring met de laagste dosering van Medik8 maar mijn huid werd er ook extra droog van.
  Liefs 😊

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 februari 2022 at 10:03

   Hi Lisa, ik herken jouw ervaring helaas ook uit het verleden. Maar juist door met echt een lagere concentratie te beginnen in combinatie met meer voedende/hydraterende producten/ingrediënten (en niet gelijk iedere dag retinol te gebruiken) kan mijn huid het in middels heel goed hebben. Ik ben al ontiegelijk lang fan van Paula’s Choice als het om retinol gaat en hun Skin Recovery serum (rode tube) bevat 0.01% retinol en tegelijkertijd heel verzachtende, voedende en verzorgende bestanddelen. Echt een aanrader om eens uit te proberen!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 9 februari 2022 at 07:10

  Zo een duidelijk uitgelegd artikel…..
  Vanaf nu af aan zal ik gaan opletten dat ik beautyproducten koop waar dit in verwerkt is…..
  Jij hebt prachtige nagels….

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 10 februari 2022 at 10:04

   Retinol toevoegen aan je skincareroutine kan echt een verschil gaan maken, zeker eens proberen! Dankjewel voor je compliment over het artikel (én m’n nagels haha, heel blij met de BIAB!).

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.