Carrière & Geld Huis & interieur

Geldzaken | Je huis verbouwen, enkele slimme tips

30 maart 2022

huis verbouwen, praktische en slimme tips
In een woningmarkt die zo overspannen is als nu, kijken veel mensen er steeds vaker naar om een huis te gaan en/of laten verbouwen. Dit kan een heel erg leuk project zijn, omdat je zo zélf aan de slag gaat om je droomhuis te realiseren. Vaak is er van alles mogelijk en zal je zien dat je daarna niet alleen lekker wat overwaarde hebt gecreëerd, maar vooral heel erg veel meer woonplezier voor nu. Zonder de hele hassle van een verhuizing door te hoeven maken. Toch zijn er enkele dingen waar je aan moet denken als je je huis gaat verbouwen. In dit artikel een aantal praktische tips!

‘Leestip: FactorWonen.nl | Het online magazine met alles in huis over wonen!’

Verbouw-opties voor een huis met kinderen

Wanneer je nog een huis vol met kinderen hebt staat er vaak één wens bovenaan het te-verbouwen-lijstje: het creëren van meer ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitbouwen van je huis. Vaak kan er zonder al teveel moeite in een relatief korte tijd een uitbouw gerealiseerd worden waardoor je er een heel aantal vierkante meters woonoppervlak bij hebt. Mocht uitbouwen op de benedenverdieping geen mogelijkheid zijn, dan zou een dakkapel op de zolderverdieping een oplossing kunnen zijn.

Zo maak je van de vaak wat minder leefbare ruimte een grote open en lichte ruimte waar een heleboel mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het realiseren van de slaapkamer van de ouders gecombineerd met een fijne werkplek, waardoor je op de verdieping lager ineens een slaapkamer over houdt en er op de benedenverdieping geen computerhoek meer hoeft te staan. Zo maak je én meer gebruik van je huis omdat er op iedere verdieping geleefd wordt én creëer je op iedere verdieping meer ruimte.

De volgende fase | Wanneer de kinderen uit huis zijn

Wat doe je met al die ruimte in je huis nadat je kinderen het huis uit zijn gevlogen, maar je er nog niet aan toe bent om dit huis vol met herinneringen te verlaten? Ook hier zijn een aantal handige opties te bedenken waar je mee aan de slag kan gaan. Maak van die ex-kinderkamers bijvoorbeeld een fijne wasruimte, een eigen sportkamer of een ruime werkruimte? Of nog een stapje verder: denk bijvoorbeeld aan het realiseren van een badkamer en een slaapkamer op de benedenverdieping zodat je alles voor jezelf gelijkvloers hebt. Op deze manier kan je nog jaren genieten van je huis, ook als je minder goed ter been raakt, én heb je het voordeel van die extra verdieping voor als de (klein)kinderen eens komen logeren.

Mocht je op de benedenverdieping niet voldoende plek hebben voor een extra slaapkamer en badkamer, dan kan je kijken voor bijvoorbeeld een traplift. Trapliften zorgen ervoor dat je naar een trap geen omkijken meer hebt en dus ook van je gehele huis kan genieten als je minder goed ter been raakt. Bijvoorbeeld een traplift van Handicare kan heel eenvoudig op de bestaande trap worden gemonteerd, zodat die ook gewoon te gebruiken is zonder hinder van de traplift.

huis verbouwen, praktische en slimme tips

Enkele slimme tips voor als je gaat verbouwen

Mocht je na het twijfelen tussen de keuze voor ‘verhuizen of verbouwen’ hebben besloten om te gaan verbouwen, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kan houden om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen.

– Probeer niet teveel projecten in één keer op te pakken. Aangezien je tijdens de verbouwing (al dan niet ook nog met kinderen erbij) in het huis moet kunnen wonen, wordt het heel ongemakkelijk als er allerlei projecten door elkaar heen lopen en het hele huis daardoor een rotzooi wordt. Pak bijvoorbeeld wel tegelijk de keuken en eventuele bijkeuken samen aan of de badkamer en het losse toilet, maar liever niet dit allemaal tegelijk. Door deze klussen te groeperen kan het ook kostenbesparend werken, omdat er zo in één keer doorgewerkt kan worden met inkoop van dezelfde soort producten en ingehuurde klusbedrijven.

– Mocht je voor je verbouwing een tweede hypotheek aangaan, dan kan je meteen je bestaande hypotheek laten checken. Zo kan je bijvoorbeeld gelijk je hele hypotheek oversluiten en de kosten van de verbouwing erin mee laten nemen. Je betaalt wellicht wel een boete voor het oversluiten, maar kan tegelijkertijd ook profiteren van de lagere rentes. Een goede hypotheekadviseur denkt graag met je mee.

– Gaat er tijdens de verbouwing heel wat op de schop? Zorg ervoor dat in ieder geval je keuken zo snel mogelijk gedaan wordt. Niet fatsoenlijk je voorraad op kunnen bergen, niet op je fornuis kunnen koken of de koelkast kunnen gebruiken gaat al heel snel een grote ergernis worden.

– Als je dan toch al lekker bezig bent met een grootschalig verbouwproject, probeer dan je huis optimaal te verduurzamen. Dit vraagt flink wat aan investering, maar als de ruimte er enigszins is gaat dit je in de loop van jaren flink wat besparen op je energierekening.

– Hou tussen alle klussen je huis schoon, hoe onlogisch het soms ook voelt. Even een stofdoek hier, een extra stofzuigrondje daar, opruimen, puin ruimen, spullen uitzoeken, de eettafel zo leeg mogelijk houden.. Het zorgt er allemaal voor dat de periode van verbouwen een heel stuk prettiger wordt.

– Maak een goede planning en stem deze geheel af met de eventuele aannemer, in te huren klusbedrijven en je eigen (familie)agenda zodat je tussen al het klussen door je normale leven ook goed door kan leven. Dit voorkomt veel onrust en onnodig gestress.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Carla
  Reply Carla 31 maart 2022 at 12:49

  Ik ben het helemaal eens met de keuken. Toen wij gingen verbouwen duurde de keuken heel lang, zeer vervelend… Bedankt!

  Groetjes,
  Carla

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 30 maart 2022 at 07:06

  Fijne tips om een woning te verbouwen……
  Goed artikel.
  Een woning verbouwen gebeurt steeds vaker….

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.