Eten & drinken Lifestyle

Recept | Breakfast smoothie bowl met rood fruit & variatietips

20 maart 2022

smoothie bowl ontbijt recept
Na de breakfast smoothies, banana pancakes en overnight oats is er alweer een tijdje een nieuwe trend voor ontbijt en lunch: de smoothie bowl. Alle prachtig gestylde foto’s op internet laten je denken dat dit behoorlijk wat werk is om klaar te maken, maar niets is minder waar. Ik deel graag mijn favoriete recept voor een snelle smoothie bowl met je die perfect is om de dag mee te beginnen + heerlijk veel inspiratie om mee te kunnen variëren. Enjoy!

‘Lees ook: Health | 9 tips voor meer energie.’

smoothie bowl ontbijt recept

Wat is een smoothie bowl?

Eigenlijk is er niet heel erg veel verschil tussen een smoothie en een smoothiebowl, met als grootste verschil dat het één drinkbaar is en dus wat dunner qua textuur en het ander wat dikker en meer als een soort pap gegeten wordt. Zeker wanneer je kiest voor een breakfast smoothie bowl is het een goede start van de dag waar van alles in zit; van vezels, goede vetten, eiwitten, fruit en/of groente. Hier is dan ook heel erg gemakkelijk mee af te wisselen zodat je met de seizoenen mee kan als het aankomt op groente en fruit en er is voor iedereen wel een lekkere combinatie te bedenken.

superfoodies green juice ervaring/review

Bomvol vitamines en mineralen
Het makkelijke aan zowel een smoothie als een smoothie bowl is, dat je er zonder moeite van alles in kan ‘verstoppen’ om ze nog voedzamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan een product zoals de Superfoodies Green Juice. Dit is een poeder van onder andere groenten, fruit, kruiden en algen waardoor je vezels, vitamines, mineralen, enzymen en probiotica toevoegt zonder dat je er tig losse ingrediënten of een hele voorraadkast aan producten voor nodig hebt. Je kan het zien als een soort natuurlijke energydrink die je dag een kickstart en fijne boost geeft :)

Extra eiwitten
Zeker wanneer je plantaardig eet of wanneer je veel sport is het aan te raden om op je eiwitinname te letten. Daarom voeg ik persoonlijk graag een schep (vegan) proteïnepoeder toe aan mijn smoothie bowl. Mijn tip: kies voor een neutrale smaak zoals vanille of banaan. Zeker wanneer je graag wisselt met het toevoegen van vers fruit aan je smoothie bowl, zodat de smaak van het proteïnepoeder niet overheerst en je er gemakkelijk mee kan variëren. Let wel op dat je door het toevoegen van eiwitpoeder ook meer vocht aan je smoothie bowl toe moet voegen, want dit soort poeders dikken het behoorlijk in.

smoothie bowl ontbijt recept smoothie bowl ontbijt recept

Hoe maak je een smoothie bowl?

Er gaan op Instagram, websites en Pinterest de meest prachtige creaties rond met mooi opgemaakte smoothie bowls en daardoor kan het al snel lijken dat er veel tijd in gaat zitten. Maar niks is minder waar en zeker wanneer je een goede krachtige blender hebt ben je er zó mee klaar.

Je kan voor een smoothiebowl trouwens heel goed werken met bevroren fruit die je in de vriezer van de supermarkt kan vinden. Dit scheelt behoorlijk in de kosten met bijvoorbeeld vers rood fruit, een blender van goede kwaliteit kan hier goed mee overweg en het laat menig smoothie bowl naar een grote bak vruchtenijs smaken. Yum! Mocht je nog rijpe bananen hebben liggen die op het randje zijn, dan kan je deze gerust (zonder schil) in plakjes snijden en in de vriezer stoppen zodat je deze in de blender kan stoppen wanneer je ze nodig hebt voor in je smoothie of smoothie bowl.

Je stopt simpelweg alle ingrediënten in de blender en zet deze aan totdat alles zo grof of fijn gemalen is als je lekker vindt. Daarna giet je de inhoud in een diep bord en kan je er eventueel nog wat toppings aan toevoegen zoals kokosrasp, vers fruit en noten. That’s it.

Ingrediënten voor in een smoothie bowl

Mocht dit nou helemaal in jouw straatje liggen, dan is het handig om je voorraadkast en vriezer te vullen met een aantal basis-ingrediënten zodat je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt. Samen met een lekker gevulde fruitmand ben je vervolgens in een paar minuten klaar om te gaan smullen.

– teff, havermout, chiazaadjes naar keuze
– (plantaardige) melk, kwark of yoghurt
– noten naar keuze
– verschillende soorten fruit, vers of uit de diepvries
– verse bladspinazie, avocado en andere groenten naar keuze
– toevoeging zoals Green Juice
– eventueel (vegan) proteïnepoeder voor extra eiwitten
toppings als kokosrasp, cacao nibs en crunchy granola
– pure pindakaas
– eventueel wat honing of dadels als natuurlijke zoetmaker
– eventueel kruiden als kaneel, gember of koekkruiden

superfoodies green juice ervaring/review

Breakfast smoothie bowl recept

Dit recept maakt voldoende smoothie bowl voor twee personen en maakt een lekker vullend ontbijt waarmee je met gemak tot de lunch door kan zonder tussendoor trek te krijgen. Enjoy!

Ingrediënten
– een flinke banaan (rijp)
– 4 eetlepels teff (havermout kan ook)
– 300ml erwtendrink (melk kan ook)
– 2 flinke handen bevroren bosvruchten
– 2 theelepels Superfoodies Green Juice poeder
– een scoop proteïnepoeder
– verse frambozen en blauwe bessen
– kokosrasp

Bereidingswijze
Hier hoef je gelukkig helemaal niet bij na te denken, want je stopt – op de verse frambozen, blauwe bessen en kokosrasp na – alles in de blender totdat dit de gewenste dikte heeft. Schep dit in een bord, eventueel swirls maken met een beetje yoghurt, toppings erover en genieten maar!

Eigenlijk maakt dit een perfect voedzaam ontbijt waar alles in zit om de dag met een boost te beginnen, maar het is ook nog eens écht heel lekker (ook voor kinderen :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Antwoorden

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.