Beauty

Q&A | Wat is blauw licht en waarom is dit slecht voor je huid?

13 april 2022

wat is blauw licht? is blauw licht schadelijk voor de huid?
Dat je iedere ochtend als laatste stap van je huidverzorgingsroutine een product met SPF moet smeren om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, weten we – als het goed is – allemaal. Maar, dat er naast UVA en UVB straling ook ‘blauw licht’ bestaat waar we onze huid tegen moeten beschermen is minder bekend. Wat is blauw licht precies? Waar komt het vandaan, wat doet het voor je huid en hoe bescherm je je huid ertegen? In dit artikel lees je er alles over.

‘Lees ook: Skincare | 9x fijne crème met SPF50 voor het gezicht.’

wat is blauw licht? is blauw licht schadelijk voor de huid?

Wat is blauw licht en wat is het effect van blauw licht op je huid?

Naast infraroodstraling en de verschillende typen UV-straling door de zon, worden we ook steeds vaker gewaarschuwd voor blauw licht. Het is onderdeel van het zichtbare licht waardoor onze huid er iedere dag aan blootgesteld wordt, ook als we niet in direct zonlicht zijn. Dit type licht komt namelijk niet alleen door de zon, maar is ook afkomstig van apparaten zoals je computerscherm, je smartphone, tablet en televisie. En daar brengen we tegenwoordig heel wat uren per dag mee door..

Blauw licht wordt ook wel ‘zichtbaar licht’ of HEV (High Energy Visible light) genoemd, heeft een korte golflengte en een hoge energie en dringt daardoor dieper door je huid dan UV. Het klopt dat dit type licht door dermatologen ingezet kan worden als huidtherapie waarbij blauw licht juist voordelen heeft bij bijvoorbeeld acne en psoriasis, maar dit is enkel op voorschrift, op een flink lagere golflengte en met duidelijke voorschriften.

Opgesomd is blauw licht medeverantwoordelijk voor het bijdragen aan:
– vroegtijdige huidveroudering
– het ontstaan van pigmentvlekken
– beschadigingen in huidcellen
– een afname van de collageenproductie
– het vertragen van huidherstel
– het bijdragen van een minder sterke huidbarrière.

Voor tablets en smartphones zijn er vaak ingebouwde blauwlichtfilters (soms wel ‘nachtmodus’ genoemd) die je aan kan zetten en er zijn ook losse beschermlaagjes voor te koop. Om je ogen te beschermen bestaan er brillen met blauw licht filter, die zowel met sterkte als zonder sterkte voor iedereen die veel achter de PC werkt aan te raden zijn en voor buiten draag je het beste een gepolariseerde zonnebril om schade als gevolg van blootstelling op lange termijn te voorkomen.

Maar voor je (gezichts)huid is het belangrijk dat je dagelijks een crème met minimaal SPF30 smeert die dus niet alleen bescherming biedt tegen zowel UVA, UVB, infrarood én blauw licht. Dit wordt ook wel een breedspectrum SPF genoemd, maar liever let je op de expliciete vermelding van zichtbaar licht/blauw licht olm het zeker te weten. Smeren met een goede SPF dus, iedere dag.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Bron 1  & bron 2

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 14 april 2022 at 09:13

  Blauw licht in de natuurlijke vorm kan schadelijk zijn. Maar ‘Artificial blue light has negligible effect on skin’. Daar komt ook bij dat niet-natuurlijk blauw licht ook als therapie wordt gegeven. Tien uur op je telefoon staat gelijk aan 1 minuutje zonneschijn, geloof ik. Dus. Dan moet je ook maar helemaal niet meer naar buiten gaan.
  Neemt niet weg dat goede zonnecreme met bescherming steeds belangrijker wordt vanwege de verandering in het klimaat en de zonuren die we nu hebben en zullen krijgen. Maar daar helpt bijvoorbeeld een hoed ook goed bij en dat is dan weer beter voor het milieu :) Ach. ;) hoe dan ook.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 14 april 2022 at 09:56

   Helemaal waar. Een blauw-licht filter op je smart devices en een hoed, zonnebril en zelfs UV-werende kleding kan ook een enorme uitkomst bieden als bescherming. Helaas steeds meer om rekening te houden en het dagelijks of bij stranddagen meerdere keren smeren (of uit de zon blijven) zit er echt te slecht in bij de meeste mensen..

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 13 april 2022 at 07:02

  Zeer interessant artiekel….
  Ik leg hierom de phone vroeg weg…….

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.