Huis & interieur

Home | 3x het effect van verlichting in je interieur

30 april 2022

interieur verlichting lampen tips
Vaak een ondergeschoven kindje, maar het effect van de juiste verlichting in je interieur kan enorm veel doen voor de sfeer en de aankleding van een ruimte. Want een lamp doet zoveel meer dan alleen een ruimte verlichten en een lamp in een juiste stijl kan een kamer nét die finishing touch geven en ‘af’ maken. In dit artikel een aantal tips om te laten zien wat de juiste verlichting in je huis kan doen.

‘Lees ook: Home | Enkele slimme tips wanneer je je huis gaat verbouwen.’

interieur verlichting lampen tips

De impact van verlichting op je interieur

1. Een lichtplan

Niet het eerste waar je aan denkt wanneer je een huis of een ruimte (opnieuw) in gaat delen, maar wel een heel erg belangrijke stap die zeker niet overgeslagen zou moeten worden: een lichtplan maken. De juiste verlichting in een ruimte is namelijk heel erg sfeerbepalend. Zo heb je:

basisverlichting zoals een plafondlamp die je simpelweg nodig hebt om een ruimte snel in het licht te kunnen zetten. Handig als je in het donker thuiskomt bijvoorbeeld! Maar zelfs deze basisverlichting hoeft zeker niet saai te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een mooie kroonluchter voor in de hal of kies voor lampen in ‘warm wit’ in plaats van ‘koel wit’ en je zal merken dat het één en ander er al heel anders uit begint te zien.

sfeerverlichting zoals wandlampen en staande lampen. Door het spreiden van meerdere kleine lichtbronnen merk je dat een ruimte al een stuk sfeervoller wordt en met bijvoorbeeld een mooie vloerlamp kan je tegelijkertijd een kale hoek in de woonkamer juist een sfeervolle plek maken.

functioneel licht zijn de aanvullende lampen die je vaak niet de hele dag door aan hebt staan, maar zeker wel nodig zijn in bepaalde ruimtes. Denk hierbij aan een bureaulamp om bij te kunnen werken en aan een leeslamp naast de bank, zeker handig wanneer er nog een spotje bij zit die je kan richten wanneer je een boek of krant leest bijvoorbeeld.

2. De kleur van het licht

In bovenstaande alinea over het maken van een lichtplan haalde ik het al even aan, maar de kleur van de verlichting zelf die je ín je lampen draait kan een heel groot verschil maken. Koel wit heeft vaak een blauwige ondertoon en laat een ruimte al snel wat killer en steriel overkomen, terwijl warm wit juist een subtiel zonnige en meer warme gloed aan een ruimte geeft. Maar er zijn ook lampen verkrijgbaar waarbij je met een app de kleur kan aanpassen tot welke kleur je maar wil. Leuk om op deze manier bijvoorbeeld te kiezen voor een lamp die overdag niet echt opvalt, maar in de avond je kamer in een warme roze of juist rustgevend blauwe tint kan hullen. En yes, dat effect van de verschillende kleuren merk je duidelijk aan je stemming. Heel bijzonder en leuk om zo mee te ‘spelen’.

3. De stijl van de lampen

Zoals je merkt is het effect van de juiste verlichting in je interieur een onderdeel van het inrichten dat zeker niet onderschat moet worden. En toch komt het vaak voor dat bij het veranderen van woonstijl en interieur, de lampen hetzelfde blijven. Zo past een kroonluchter wel heel mooi bij een klassieke of een meer landelijke inrichting, maar hangt deze er wat verloren bij als je over bent gegaan op een moderne en minimalistische look waar een industriële lamp juist weer beter bij past.

Wanneer je eenmaal bezig gaat met een lichtplan, de stijl van de lampen en de juiste kleur verlichting zal je merken dat het echt heel erg veel doet voor een ruimte. Heel erg leuk om mee aan de slag te gaan en daarna dagelijks te kunnen genieten van het effect van je nieuwe verlichting. Enjoy!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Charlotte
  Reply Charlotte 18 mei 2022 at 18:37

  Ga persoonlijk voor warm wit, klinkt alleen al gezellig toch :)

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 2 mei 2022 at 09:42

  Lampen staan nooit, maar dan ook nooit, de hele dag aan. We wonen in Nederland geloof ik in prima huizen met goede lichtinval en niet in inbouwkastjes :) De plafondlampen hangen hier meestal voor de sier, bij ons in huis in ieder geval.
  Functioneel licht is voor mij belangrijk. Ik gebruik dan ook mijn bureaulamp het meest. Daarnaast heb ik een daglichtlamp voor knutselfrutsels als het donker is. Dat is wat jij noemt ‘koel’, maar veel beter voor je ogen.
  De lampen in de woonkamer zijn wel voor de sfeer (ook). Maar daar een kleurtje aan geven gaat me wat te ver. … ik begin echt oud te worden :D

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.