Beauty Lifestyle

Q&A | Wat kan ik doen tegen gevoelige tanden?

30 mei 2022

gevoelige tanden oorzaak en tips tandzorg
Heb je regelmatig last van een pijnlijk gevoel of een flinke pijnscheut in je mond bij een slok hete koffie of thee of wanneer je juist iets heel kouds neemt zoals een glas water of tijdens het eten van een ijsje? Grote kans dat je last hebt van gevoelige tanden. In dit artikel lees je meer over hoe gevoelige tanden ontstaan en wat je eraan kan (laten) doen.

‘Lees ook: Q&A | Wat kan ik doen tegen statisch haar?

Foreo ISSA 3 review elektrische tandenborstel

Wat kan je doen tegen gevoelige tanden?

De oorzaak van gevoelige tanden is niet altijd even snel vast te stellen, aangezien dit door meerdere problemen kan ontstaan. Maar vaak is (een deels) ontbloot tandbeen de grote boosdoener. Iets dat kan ontstaan door bijvoorbeeld teruggetrokken tandvlees (door erfelijkheid, te hard poetsen, ontstoken tandvlees, in de overgang en/of door ouderdom), bij barsten en scheurtjes in tanden of bijvoorbeeld door aangetast tandglazuur (tanderosie) dat kan ontstaan door bijvoorbeeld tandenknarsen, bepaalde voedingsmiddelen en door gaatjes waar langdurig niets aan gedaan wordt.

Vaak hoef je er niet heel erg lang bij stil te staan of je wel of niet last hebt van gevoelige tanden. Mensen die er echt last van hebben, ervaren hier namelijk vaak meerdere keren per dag hinder van. Denk bijvoorbeeld aan een pijnscheut of gevoelig gevoel bij een frisse wind buiten, het eten of drinken van warme of juist koude voedingsmiddelen, bij het tandenpoetsen en/of naspoelen of tijdens het aanraken van het gebit.

Naar de tandarts met gevoelige tanden
Mocht je serieuze klachten hebben die langere tijd aanhouden, is het toch echt tijd om naar de tandarts te gaan. Wellicht heb je last van een scheurtje of barst in je gebit of is er een stukje tand afgebroken. Dit hoef je niet eens altijd zelf in de gaten te hebben, maar moet zo snel mogelijk gerepareerd worden om verdere schade te voorkomen. De juiste tandzorg kan echt heel veel problemen voorkomen, doordat het op tijd gezien en aangepakt kan worden.

De tandarts of mondhygiëniste zal eerst je gehele mondconditie bekijken en onderzoeken of er een directe oorzaak van de gevoelige tanden gevonden kan worden. Vervolgens zullen er tips voor een goede mondhygiëne gegeven worden, wellicht een specifieke tandpasta aangeraden worden en soms is er een aanvullende behandeling nodig. Bijvoorbeeld het aanbrengen van een ‘lak’ of gel voor een beschermend laagje om de gevoelige tand(en) heen, het vullen van gaatjes en/of het herstellen van scheurtjes of barsten.

–> Mocht je naar de tandarts gaan nu echt heel erg spannend vinden, weet dan dat er ook een specifieke angsttandarts bestaat. Een behandeling bij de angsttandarts neemt net even wat meer tijd in beslag, omdat alles rustig wordt uitgelegd en er de tijd wordt genomen om de angst te verminderen of zelfs te overwinnen. Door vervolgens ieder half jaar netjes een check-up of controle te laten uitvoeren, wordt de drempel vervolgens steeds kleiner om naar de tandarts te gaan.

Tips om zelf te doen om gevoelige tanden te verminderen
Mocht je hier pas korte tijd last van hebben, dan ben je er vaak op tijd bij en is er ook van alles wat je zelf kan doen om de klachten te verminderen. Ook werken onderstaande tips preventief om gevoelige tanden in de toekomst te voorkomen:

poets niet te hard, laat de tandenborstel samen met de tandpasta het werk doen zonder veel kracht uit te oefenen tijdens het poetsen
– gebruik een speciale tandpasta voor gevoelige tanden en gebruik deze twee keer per dag, voor minimaal twee minuten per poetsbeurt
vervang een te harde tandenborstel voor een zachtere variant
– poets bij voorkeur met een elektrische tandenborstel, deze verwijdert veel meer tandplak dan een handtandenborstel
– ontstaan de gevoelige tanden door tandenknarsen, laat dan eventueel een bitje voor de nacht aanmeten
stop met roken. Rokers ontwikkelen vaak meer tandplak en tandsteen, wat leidt tot een grotere kans op ontstoken tandvlees en minder weerstand tegen bacteriën
– gebruik één keer per dag na het tanden poetsen een mondspoeling met antibacteriële werking, er zijn er op de markt die ook specifiek tegen gevoelige tanden werken = win-win!
– probeer te grote temperatuurverschillen te voorkomen; drink je thee of koffie niet té heet en vermijd te koude dranken (geen ijsblokjes bijvoorbeeld), maar ook frisdrank met koolzuur en te veel zoete en/of zure voedingsmiddelen kunnen de klachten van gevoelige tanden verergeren.

Succes!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Charlotte
    Reply Charlotte 30 mei 2022 at 19:29

    Heb pas een zachte tandenborstel geprobeerd en het maakt echt verschil !

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 30 mei 2022 at 19:22

    Fijne tips.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.