Huis & interieur

Home | De ideale zonwering voor privacy en om je huis koel te houden

27 mei 2022

huis koel houden zomer zonwering tips
Nu de lente volop aan de gang is en met de zomer in aantocht, lopen de temperaturen buiten lekker op. En dat betekent dat het ook ín huis flink warm kan worden, iets dat vaak minder wenselijk is. Zeker met de goed geïsoleerde woningen van nu kan het nog behoorlijk lastig zijn om de eenmaal opgelopen binnentemperatuur weer naar beneden te krijgen. Tijd dus om na te denken over een oplossing om je huis koel te houden door die warmte van de zon niet binnen te laten komen. In dit artikel een aantal oplossingen.

‘Lees ook: Home | Maak een wellness in je eigen tuin (tips & inspiratie).’

huis koel houden zomer zonwering tips

Zonwering tips om je huis koel te houden

Zonwering voor buiten

Er zijn verschillende soorten buitenzonwering voor aan de buitenkant van je huis, waarmee je de privacy vergroot (omdat het inkijk vermindert) en het huis koeler houdt (omdat het zonnestralen weert). Denk hierbij aan:

rolluiken van metaal of kunststof hebben isolerende eigenschappen, vergroten het veiligheidsgevoel en zitten opgerold in een casette boven het raam die in veel tinten passend bij het huis verkrijgbaar is
– een uitvalscherm of markies van stof is een oldskool mogelijkheid die weer helemaal terug komt. Zo was het onlangs nog in het nieuws dat de zonwering terug is in de strijd tegen hitte. Ze bestaan als open systeem en als cassette en zijn zowel motorisch/elektrisch te bedienen als handmatig met een draaistang. Ze zijn in veel kleuren doek verkrijgbaar en hebben vaak een ingebouwde UV-werking. Het uitvalscherm is eerder een keuze voor aan de tuinkant om onder te kunnen zitten, een markies wordt vaak gekozen voor aan de voorkant van het huis
verticale screens zoals een zipscreen van Somfy is een strakke en moderne vorm van zonwering voor aan de buitenkant van je huis. Het doek loopt langs twee geleiderails en kan op verschillende hoogtes worden geopend en is vaak voor appartementen en bovenramen een goede oplossing
houten luiken en shutters zoals je vaak ziet bij (hobby)boerderijen en bij Franse huisjes, ohhh wat heb ik hier persoonlijk een zwak voor!
– ook bestaan er buitenjaloezieën met bijvoorbeeld aluminium lamellen. Dit type zonwering zie je vaker terug bij bedrijfspanden, maar zijn ook voor particuliere woningen verkrijgbaar. Het grootste voordeel van deze optie is de goed te reguleren lichtinval – en daarmee ook privacy/inkijk – in huis.

huis koel houden zomer zonwering tips huis koel houden zomer zonwering tips

Zonwering voor binnen

De zonwering voor de buitenkant is vanwege vooral de isolerende tussenruimte misschien wel de meest doeltreffende optie als het aankomt op je huis koel houden tegen de warmte van de zon, maar vraagt vaak ook om een iets grotere investering. Gelukkig zijn er ook voor binnen een aantal opties om aan te denken als het op binnenzonwering aankomt:

gordijnen zijn misschien wel de bekendste optie waarmee je niet alleen inkijk vermindert voor meer privacy, maar wanneer je kiest voor een verduisterend gordijn kunnen ze ook behoorlijk goed de warmte in huis door de zon verminderen. Wel op tijd in de ochtend dichtdoen – zeker aan de zonkant – om hier optimaal van te profiteren
rolgordijnen zitten vaak net even iets dichter tegen het raam dan een gordijn en bieden een strakkere oplossing. Ook deze optie heb je in veel verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar, alsook in een verduisterende variant. Vaak een goede optie ook voor de slaapkamers zodat het ’s nachts goed donker is en overdag de zonwarmte kan verminderen
zonwerende folie die je op de ramen ‘plakt’ zoals de bekende statische privacyfolie tegen inkijk. Let hierbij alleen op dat niet ieder type glas/raam hiertegen kan – je wilt tenslotte geen barstend glas door een thermische breuk – en sommige folies zijn zó lichtweerkaatsend dat overburen hier door schittering flink last van kunnen hebben
jaloezieën, ook weer in veel verschillende soorten, kleuren en materialen verkrijgbaar zoals bijvoorbeeld de zwarte bamboehouten jaloezieen die wij zelf sinds een klein jaartje over de gehele benedenverdieping voor de ramen en tuindeur hebben hangen. Okee, misschien had ik me een klein beetje verkeken op het afstoffen hiervan (al is een Swiffer een fijn hulpje hierbij) het ziet er wel echt heel strak en stijlvol uit. Met als voordeel dat we nu met de al warmere dagen een heel positief verschil merken in het verminderen van de warmte door de zon, maar ook omdat je door het draaien van de lamellen de inkijk, privacy en lichtinval per moment heel simpel aan kan passen. Nog steeds blij mee dus!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Gemma
  Reply Gemma 30 mei 2022 at 12:41

  Wij krijgen in ons nieuwe huis heel veel ramen, dus deze tips waren zeker welkom!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 mei 2022 at 13:48

   Wat een heerlijk vooruitzicht, zoveel nieuws om in te richten en aan te kleden :) Leuk om te horen dat je wat hebt aan de tips. Alvast veel woongeluk in je nieuwe huis!

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 27 mei 2022 at 12:47

  Fijne tips.
  Er is zoveel dan is het moeilijk de juiste keuze te maken……
  Goed artikel want de zomer begint bijna……

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.