Lifestyle

Geldzaken | Praktische tips bij het kopen van een nieuwe auto

31 mei 2022

nieuwe auto kopen tips en praktische zaken
Het kopen van een nieuwe (of andere) auto is een behoorlijke uitgave en een best spannende om te doen. Want niet alleen kost de aanschaf ervan veel geld, ook wil je wel veilig van A naar B kunnen rijden. Maar hoe weet je nu of je een goede aankoop doet? Het aanbod hierin is echt enorm en wanneer je dan eindelijk je droomauto gevonden hebt, moet je ook nog eens aan een heleboel praktische zaken denken. Sta jij op dit punt en ga je een nieuwe auto kopen? In dit artikel een aantal praktische tips om aan te denken zodat je met een gerust gevoel die aankoop gaat doen.

‘Lees ook: Geldzaken | Hoe wij flink bespaarden op onze boodschappen.’

nieuwe auto kopen tips en praktische zaken

Een nieuwe auto kopen, waar moet je aan denken?

Het wensenlijstje voor je nieuwe auto
Kort gezegd zijn er een aantal punten om rekening mee te houden, maar veel hiervan is afhankelijk van je persoonlijke wensen en wat handig is in de levensfase waarin je je begeeft. Maar wil je jezelf heel wat uren zoekleed besparen, zorg dan dat je vooraf je wensenlijstje duidelijk op orde hebt. Zet hierin bijvoorbeeld uiteen wat je belangrijk vindt zodat je alle zoekfilters scherp in kan stellen.

– Zoek je een elektrische auto of kies je liever voor een auto die rijdt op benzine?
– Hoeveel deuren en gordels zijn nodig? Ben je met z’n tweetjes of is het een tweede auto, dan kan je vaak nog af met een tweedeurs en twee gordels achter. Maar heb je kinderen, dan zijn deuren achter en die eventuele extra derde gordel toch wel handig.
– Hoeveel ruimte vind je prettig? Ga je vaak een weekendje op pad en met de auto op vakantie, dan kan een station of andere auto met grote kofferbak heel erg prettig zijn. Doe je er enkel af en toe boodschapjes mee en maak je vaker korte ritjes in een stad, dan kan een compacte auto weer prettig zijn.
– Vaak zijn er ook bepaalde merken waar je simpelweg meer feeling bij hebt dan andere.
– Vind je het erg als een auto al wat ouder is, meer kilometers heeft gemaakt en al meerdere eigenaren heeft gehad, of kies je toch liever voor een wat jonger model dat echt pas een tweedehands auto is?
– Denk ook aan een eventuele garantie bij de aankoop van een auto. Koop je een auto bij een particulier dan is hiervoor niets vastgelegd en moet je de verkoper op zijn/haar woord geloven, maar bij veel garages kan je vaak kiezen voor een garantiepakket waarbij een BOVAG Garantie toch wel het beste gevoel geeft. Denk eraan naar alle informatie en boekjes te vragen wanneer je een jonge tweedehands auto koopt die bijvoorbeeld nog in de garantieperiode valt. Vaak kan je als nieuwe eigenaar deze garantie verder ‘gebruiken’ na overname.
– Ook zeker iets om rekening mee te houden: de levertijd van een auto. Bij nieuwe auto’s kan de levertijd al snel tot meerdere maanden oplopen en dat is niet zo handig wanneer je op korte termijn een auto nodig hebt. Bij tweedehands auto’s (occasions) is de levertijd vaak heel kort en kan je er bij wijze van spreken zo mee wegrijden na aankoop.

De financiering van je nieuwe auto
We hebben allemaal dromen, maar wanneer het om een flinke aankoop gaat zoals een nieuwe auto kopen dan moet je toch duidelijk hebben wat je hieraan uit kan geven. Dit kan op verschillende manieren.

1. Je hebt het geld voor een auto bij elkaar gespaard en je kan eventueel de restwaarde van de auto die je inlevert hierbij leggen.
2. Wil je graag een hagelnieuwe auto rijden, maar heb je niet direct het budget voor de aankoop ervan én wil je ook geen omkijken hebben naar onderhoud en dergelijke dan zou je eventueel kunnen kiezen voor het leasen van een auto. Let wel op dat dit (deels) als lening geregistreerd wordt.
3. Heb je nog niet voldoende gespaard maar komt jouw droomauto om de hoek kijken of heb je hem simpelweg direct nodig, dan kan je er eventueel voor kiezen het resterende bedrag te lenen. Maar ook geld lenen voor een auto is een keuze met consequenties waar je goed over na moet denken. Geld lenen kost geld, dus als het kan is het goedkoper om gespaard geld voor de aanschaf te gebruiken. Maar mocht je ervoor kiezen (of niet anders kunnen) dan te lenen, zorg dan dat je een duidelijk terugbetaalplan opstelt zodat je hier zo snel mogelijk weer vanaf bent.

Een proefrit maken met je nieuwe auto
Ben je er helemaal uit welke auto het gaat worden? Neem dan contact op met de verkoper en plan een proefrit in. Eigenlijk kan je een auto niet zonder het maken van een proefrit kopen, want alleen dan kan je echt ervaren hoe de auto rijdt, welke geluiden die maakt, hoe deze reageert op bepaalde manoeuvres en dergelijke. Zet de auto ook gerust ergens stil om hem van alle kanten eens goed te bekijken, blader bijvoorbeeld het onderhoudsboekje even goed door en – zonder zweverig te zijn – neem ook de tijd om naar je onderbuikgevoel te luisteren. Het gaat namelijk niet alleen om een behoorlijke financiële investering, maar ook om je veiligheid (+ eventueel dat van je gezin).

Vraag tijdens de afspraak van de proefrit specifiek naar mankementen, aangezien een verkopende partij wettelijk verplicht is om mankementen en gebreken te vermelden. Bij twijfel kan je kiezen voor aankoop pas ná een aankoopkeuring, natuurlijk het liefst door een onafhankelijke derde partij.

Veel veilige kilometers en fijne roadtrips gewenst!

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 1 juni 2022 at 07:50

  Ik zou ook de motorkap opendoen en naar het olie, water etc. kijken…..
  Maar check ook onder de auto…..

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 1 juni 2022 at 11:56

   Zeker doen inderdaad! En mocht je twijfelen of zelf niet zoveel van auto’s weten, neem dan een goede vriend mee die die kennis wel heeft :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.