Beauty

Q&A | Wat kan ik doen tegen statisch haar?

19 mei 2022

statisch haar tips zomer/winter
Hoe frustrerend is het om je haren net mooi in model te hebben gebracht en dat het vervolgens door het weer zo statisch wordt dat je last krijgt van fly aways, pluizig haar en de bekende babyhaartjes die alle kanten op gaan.. Zowel in de zomer als in de winter kan je hier last van krijgen. Maar gelukkig is er van alles te doen tegen statisch haar, waardoor je hier nog amper last van zal hebben. Lees verder voor meer informatie en een aantal slimme tips!

‘Lees ook: Q&A | Hoe kan je je borsten steviger maken?

statisch haar tips zomer/winter

Tips & tricks om statisch haar aan te pakken

Of je statische haren nu juist ontstaan in de winter of juiste in de zomer, er zijn een aantal dingen die je kan doen om je haar en hoofdhuid in balans te brengen waardoor deze minder reageren op omstandigheden van buitenaf. Een beetje extra liefde dus, waar je lokken je dankbaar voor zullen zijn:

– gebruik shampoo enkel op je hoofdhuid en conditioner enkel op de lengtes en in de punten van je haren en spoel je haren goed uit
– gebruik eens wat vaker een fijn haarmasker dat aansluit op jouw haartype en haarwensen
– kies voor een shampoo en conditioner zonder siliconen en SLS/SLES (sulfaten), zodat er geen onnatuurlijk laagje over je haren wordt gelegd en je lokken plús hoofdhuid niet worden gestript van het natuurlijke beschermlaagje. De overstap naar ‘schonere’ haarproducten kan even wennen zijn, maar na een aantal weken ga je hier duidelijk de vruchten van plukken
– probeer hittestyling zoals heet föhnen, een stijltang en krultang te verminderen. Kan je echt niet zonder een föhnbeurt, hou de föhn dan wat meer op afstand van je haren en zet de temperatuur op een lagere stand
– gebruik een haarborstel en/of kam van natuurlijke materialen
– probeer je haren minder vaak te wassen en gebruik hierbij eerder lauw dan heet water
– zet in de winter de verwarming minder hoog, gebruik een luchtbevochtiger en blijf je huis goed ventileren
– haarlak legt een isolerend laagje over je haren, waardoor de haartjes minder reageren op invloeden van buitenaf zoals wisseling van luchtvochtigheid en temperatuur.

statisch haar tips zomer/winter

Statisch haar in de winter

Statisch haar in de winter ontstaat vaak als het buiten een stukje kouder wordt en binnen de verwarming hoger aan gaat. Hierdoor heb je niet alleen te maken met een temperatuursverschil, maar ook een verandering in luchtvochtigheid die dan lager is. Voor je het weet knetter je van de bank af en je haren trekken óf juist naar je gezicht toe óf gaan alle kanten opstaan.. Die wrijving tussen positief en negatief geladen deeltjes in de lucht zorgt voor de vervelende springerige haren.

In de winter kan je haar vaak heel goed net even wat meer volle en rijkere producten gebruiken. Denk aan haarmaskers waarin rijke oliën verwerkt zitten, een leave-in met een vollere textuur en een haarolie in de lengtes en in de puntjes. Hydratatie, maar ook zeker intense voeding is in de winter nodig om je haren te beschermen tegen de wisselende temperaturen en droge lucht door de verwarming.

–> Slimme tip: draag je in de winter graag een muts? Kies dan voor een natuurlijk materiaal zoals katoen of wol en spray hem van de binnenkant licht in met haarspray om springerig haar na het afzetten te voorkomen.

Statisch haar in de zomer

In de zomer ontstaat statisch haar juist vaak door een te hoge luchtvochtigheid, waarbij het vocht in de haren reageert op de warme temperaturen door op te krullen en te gaan pluizen. Maar vaak zijn die volle en rijke producten die je haren in de wintermaanden prima verdragen, in de zomer juist teveel. Dan heb je wellicht minder last van statisch haar, maar valt je haar weer te plat, zonder volume en wordt het te snel vet waardoor je het vaker moet gaan wassen..

In de warme lente en zomer kan je dus beter overstappen naar luchtige producten die je in meerdere stappen aanbrengt in je haren. Gebruik na iedere shampoobeurt ook een conditioner en regelmatig een haarmasker, maar probeer na de douchebeurt iets minder naar rijke en vettende oliën te grijpen. Denk dan eerder aan droge haarolie en luchtigere leave-in serums.

Mocht je nou echt geen kant op kunnen met je haren en toch een afspraak buiten de deur hebben? Gelukkig is de sleek look en zelfs de wet look weer helemaal terug van weggeweest! Breng een ruime hoeveelheid leave-in serum gecombineerd met wat stylingcrème aan in je haar, trek een strakke middenscheiding, maak een knotje en breng er wat haarlak over aan. Stylish verantwoord en je statische lokken de hele dag onder bedwang. Win-win!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 19 mei 2022 at 11:09

  Fijne tips en dank je…..
  Helaas kan ik geen knotje maken….

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 19 mei 2022 at 11:21

   Dan zou je voor de wet look kunnen gaan, als je bijvoorbeeld op Pinterest zoekt op ‘wet look short hair’ dan krijg je veel inspiratie! :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.