Huis & interieur

Tuin inspiratie | 3x trends voor in iedere tuin

20 mei 2022

tuin inspiratie tuin trends 2022 12 - Tuin inspiratie | 3x trends voor in iedere tuin
We zien ons eigen stukje buiten steeds meer als een verlengde van ons huis en brengen er dan ook steeds meer tijd in door. Of het nu gaat om een kleine stadstuin of een groot perceel; er is veel meer mee te doen en uit te halen dan we nu doen. Niet alleen fijn om na het aanpakken van je tuin lekker veel tijd in door te brengen, maar ook nog eens goed voor het milieu en de leefomgeving. In dit artikel heerlijk veel tuin inspiratie waarbij 3 duidelijke tuintrends worden aangehaald.

tuin inspiratie tuin trends 2022 1 - Tuin inspiratie | 3x trends voor in iedere tuin tuin inspiratie tuin trends 2022 2 - Tuin inspiratie | 3x trends voor in iedere tuin tuin inspiratie tuin trends 2022 3 - Tuin inspiratie | 3x trends voor in iedere tuin tuin inspiratie tuin trends 2022 7 - Tuin inspiratie | 3x trends voor in iedere tuin tuin inspiratie tuin trends 2022 13 - Tuin inspiratie | 3x trends voor in iedere tuin

Dit zijn de grote tuin trends van 2022

Een groene tuin

Eerder leek een onderhoudsvriendelijke tuin bijna te betekenen dat een tuin vooral weinig planten moest hebben. En zo ontstonden de tuinen zonder groen, bijna volledig bestraat en amper een teken van leven. Het is duidelijk dat hier een enorme ommezwaai in is. En dat is niet alleen goed voor je gemoed (het is bewezen dat alleen al de kleur groen een positieve uitwerking op je heeft), maar ook de natuur en biodiversiteit heeft er flink wat voordeel van.

Begin bijvoorbeeld met het weghalen van enkele tegels (tegelwippen) om hier wat gras of planten neer te zetten en kies bij het vervangen of het plaatsen van een nieuwe schutting voor een groene tuinafscheiding. Als negatief punt wordt vaak aangehaald dat het soms jaren duurt om zo’n groene haag te ontwikkelen, maar er bestaan tegenwoordig ook kant-en-klaar hagen die voor iedere tuin en ieder budget geschikt zijn. Een groene haag hoeft ook echt niet veel werk te zijn. Natuurlijk kan je een haag in model snoeien zo strak als je zelf wil, maar de natuur een beetje z’n gang laten gaan en enkel af en toe wat snoeien heeft toch ook wel wat puurs. En dat zien we juist steeds meer terug in de tuintrends!

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op Haag-planten.nl voor een overzicht van verschillende soorten hagen en wat dit met de uitstraling van je tuin kan doen. En met een wintergroene variant behoud je er het hele jaar door alle privacy van in je tuin.

tuin inspiratie tuin trends 2022 17 - Tuin inspiratie | 3x trends voor in iedere tuin tuin inspiratie tuin trends 2022 10 - Tuin inspiratie | 3x trends voor in iedere tuin tuin inspiratie tuin trends 2022 14 - Tuin inspiratie | 3x trends voor in iedere tuin tuin inspiratie tuin trends 2022 4 - Tuin inspiratie | 3x trends voor in iedere tuin tuin inspiratie tuin trends 2022 5 - Tuin inspiratie | 3x trends voor in iedere tuin tuin inspiratie tuin trends 2022 8 - Tuin inspiratie | 3x trends voor in iedere tuin tuin inspiratie tuin trends 2022 11 - Tuin inspiratie | 3x trends voor in iedere tuin tuin inspiratie tuin trends 2022 6 - Tuin inspiratie | 3x trends voor in iedere tuin

Een 4-seizoenen tuin

Het werd al eerder even aangehaald: we zien meer en meer de ‘pure tuinen’ terug waarbij het lijkt alsof de natuur de vrije hand heeft. Maar dan op een manier waarbij er alsnog zorgvuldig is gekozen voor mooie perken, borders en gevulde potten om zitplekken, een terras en aangelegde tuinpaden te omarmen.

Een tuin wordt meestal nog zo ingericht dat het in de lente en zomer volop in bloei staat, met als tegenhanger vaak een nogal kale tuin in de herfst en de winter. Omdat buiten zijn een positief effect heeft op ons brein is het zonde als je op mooie zonnige herfst- en winterdagen niet net zoveel van je tuin kan genieten als in de lente en zomer. Met een goed opgesteld plan kan je het hele jaar door je tuin volop laten groeien en bloeien. Een leuk werkje om uit te zoeken welke planten, bollen, bloemen en dergelijke in welke maanden tot leven komen zodat je in iedere pot en/of border hier een mix van kan maken. Mocht dit teveel uitzoekwerk voor je zijn dan kan je eens kijken naar een tuinontwerper voor een mooi beplantingsplan.

–> Tip: een mooi boek vol tips over een biodiverse tuin is bijvoorbeeld deze Je eigen paradijs van Casper Boot waarin ook veel leuke DIY-projecten staan. Aanrader!

tuin inspiratie tuin trends 2022 9 - Tuin inspiratie | 3x trends voor in iedere tuin tuin inspiratie tuin trends 2022 18 - Tuin inspiratie | 3x trends voor in iedere tuin tuin inspiratie tuin trends 2022 15 - Tuin inspiratie | 3x trends voor in iedere tuin

Bloesembomen

Als laatste zien we de bomen weer steeds vaker hun rentree maken in de tuin, met als opvallende trend de bloesembomen zoals magnolia, abrikozenboom, sierkers, krentenboom en de sierpeer. Niet alleen fijn om in de lente en zomer gebruik van te kunnen maken als natuurlijke parasol maar ze fleuren werkelijk iedere tuin op met hun bloemenpracht. Er zijn minibomen tot aan metershoge varianten verkrijgbaar en als alternatief zou je ook kunnen denken aan het laten begroeien van een pergola met bijvoorbeeld blauwe regen.

Mocht je nu geen tuin hebben, maar een balkon of een terras dan kan je uit bovenstaande tuintrends ook inspiratie halen. Er bestaan kleinere bloesembomen die ook in potten gehouden kunnen worden, je kan bijvoorbeeld een kleine en meer compacte kant-en-klaar haag tegen een muur of de scheidingswand neerzetten voor een groener uitzicht en ook in een mix van leuke potten kan je bloembollen en andere planten mixen waardoor je het hele jaar een groeiend en bloeiend plekje hebt.

Wij hebben zelf een wat kleinere stadstuin en die begint langzaam maar zeker ook ieder jaar een stukje groener en ‘natuurlijker’ te worden. Ik begin het steeds leuker te vinden om bewust planten uit te zoeken, de tuin in te richten en breng er graag mijn tijd door om tot rust te komen, te lezen, samen eten, ontspannen.. Heerlijk! In dit artikel van vorig jaar geef ik je een binnenkijker :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van chucky1012
    Reply chucky1012 20 mei 2022 at 22:28

    Zo leuk maar ik heb een balkon en in de muur, plafond etc. mag niet geboord en geverfd worden….
    Denk ik aan een metalen bak met waterplanten etc….

    Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.