Beauty

Q&A | Hoe lang kan je beautyproducten bewaren?

8 juni 2022

beautyproducten bewaren houdbaarheid tips
Ik ben vast niet de enige die een flinke beautykast vol met producten heeft staan. Van deodorant tot aan doucheproducten, haarverzorging, skincare en make-up. En van sommige producten ook nog wel meer dan één, want je wil wel eens wat anders proberen of koopt bepaalde producten met een aanbieding gelijk in een grotere hoeveelheid. Tijd voor een voorjaarsschoonmaak van je beautyproducten, want ook hier zit toch echt een houdbaarheidsdatum aan.. Hoe lang kan je beautyproducten bewaren? In dit artikel een handig lijstje om direct mee aan de slag te kunnen gaan én tips hoe je verzorgingsproducten en make-up het beste kan bewaren!

‘Lees ook: Q&A | Wat kan ik doen tegen gevoelige tanden?

beautyproducten bewaren houdbaarheid tips

Hoe lang kan je beautyproducten bewaren?

Hoe zonde het misschien ook kan zijn omdat je bepaalde herinneringen hebt aan producten, of omdat je het simpelweg zonde vindt om bepaalde producten weg te gooien. Het is toch echt aan te raden om zo ééns in het half jaar door je beautykast te gaan voor een opruimrondje. Niet alleen omdat bepaalde producten simpelweg niet meer goed zijn en daardoor niet meer werken zoals ze horen te werken, maar ook omdat producten die over datum zijn bepaalde huidreacties en huidproblemen kunnen veroorzaken.

Uit een onderzoek in International Journal of Cosmetic Science bleek dat zo’n 70% van de vrouwen gebruik maakt van beautyproducten die over datum zijn. Na een test bleek het overgrote deel van deze producten vol te zitten met schadelijke micro-organismen en bacteriën die huidirritaties en zelfs ooginfecties kunnen veroorzaken. Brrr. Tijd dus om het kastje met beautyproducten, de producten op het schapje en onder de douche in je badkamer en je make-uptasje eens grondig uit te zoeken.

Bij beautyproducten hangt de houdbaarheidsdatum het meest vaak af van het moment dat je het product voor het eerst opent en begrint te gebruiken. Achterop of onderop de meeste beautyproducten zie je een tekentje van een potje met deksel (het PAO-symbool, Period After Opening) waarop een getal + M staat. Dit staat voor het aantal maanden dat het product na opening gebruikt kan worden en kan je goed als richtlijn gebruiken. Maar hier zomaar vanuit gaan is eigenlijk zonde van je producten. Want als je deze altijd goed donker en koel opgeborgen hebt staan, kan je ook je ogen en neus gebruiken; Is een product verkleurd? Ruikt het anders dan het oorspronkelijk deed? Is het product gaan schiften? Is de textuur of substantie veranderd? Zitten er ineens klontjes in? ..

Beautyproducten in een pot

Jep, deze krijgen een geheel eigen alinea. Inmiddels weet je vast wel dat ik geen voorstander ben van beautyproducten in een pot. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bodyscrub, bodybutter of een crème voor je gezicht. Het mag dan misschien mooi staan op je schapje, heerlijk zijn om met je vingers in een product te gaan én om te zien dat een product helemaal leeg gaat, maar echt heel erg fris is het natuurlijk niet. Ook al zou je een spatel gebruiken om het product uit een pot(je) te halen, dan nog komt er zuurstof, stofjes en dergelijke bij het product terecht zodra je de deksel opendraait. Laat staan wanneer je met je vingers in de pot gaat, waardoor er ook nog bacteriën van je vingers en onder je nagels bij komen kijken. Buiten hygiënisch oogpunt is het ook niet bevorderlijk voor de werking van de producten, aangezien niet alle ingrediënten even stabiel zijn en door aanraking met zuurstof en eventuele bacteriën hun werking zullen verliezen. Zo zal een product uit pot vaak na een x aantal keer een beduidend minder goede en effectieve werking hebben dan toen je het product helemaal nieuw voor het eerst gebruikte.

Probeer producten in pot die je hebt staan dus óf echt iedere keer met een schoon spateltje of heel schone vingers te gebruiken en vlot op te maken. Dus niet afwisselen en tussentijds een tijdje laten staan, zodat het één en ander kan gaan broeien.. Maar bij voorkeur: skip producten in dit type verpakking en kies voor een tube, fles of pompflacon.

beautyproducten bewaren houdbaarheid tips

Houdbaarheid van vloeibare verzorgingsproducten

De volgende richtlijnen gelden voor de houdbaarheid van vloeibare producten:

– reinigers voor het gezicht: maximaal 1 jaar
– lotions, toners en exfolianten: maximaal 6 maanden tot een jaar
– lippenbalsem: maximaal 6 maanden tot een jaar
– serums, boosters en dag-/nachtcrèmes: maximaal 6 maanden tot 1 jaar
– bodyscrub en bodycrème/-butter in een pot: maximaal 3 tot 6 maanden
– douchegel en bodylotions in tube/fles/pompflacon: maximaal 1 jaar
– parfum en eau de toilette: maximaal 3 tot 5 jaar.

Houdbaarheid van make-up

De volgende richtlijnen gelden voor de houdbaarheid van make-up:

– vloeibare producten zoals foundation, primers, eyeliner en mascara: maximaal 6 maanden
– foundation in pan of in stick-vorm: maximaal 6 maanden tot een jaar
– poederproducten zoals oogschaduw, blush, highlighter en minerale make-up: maximaal 2 tot 3 jaar
– lipproducten zoals lipliners, lipgloss en lippenstift: maximaal 2 jaar.

Hoe bewaar je beautyproducten het beste?

Wil je zo lang mogelijk genieten van je beautyproducten dan zijn er een aantal dingen die je kan doen om de houdbaarheid ervan zo optimaal mogelijk te houden:

– bewaar je producten op een koele, droge en liefst donkere plek dus liever niet op een schapje op de badkamer waar de zon overdag op schijnt
– gebruik beautyproducten enkel met schone handen en op een gereinigde huid
– sluit een verpakking na gebruik altijd goed af
– gebruik bij producten in pot een schone spatel voor ieder gebruik
– heb je een koortslip gehad, gebruik dan geen lipproducten tot deze over is
– krijg je geïrriteerde ogen zoals roodheid, jeuk aan je oogleden of waterlijn na gebruik van specifieke make-up, neem dan afscheid van deze producten
– was zeer regelmatig je make-upkwasten, zeker die die in direct contact met make-up komen
– deel je beautyproducten niet met anderen.

Dus.. ik gok dat na die voorjaarsschoonmaak in huis nu je beautykast aan de beurt is. Lekker uitzoeken maar, opnieuw indelen en wellicht is er zo wat ruimte ontstaan voor het uitzoeken van wat nieuws in je beautycollectie. Win-win ;) Enjoy!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Annet
  Reply Annet 8 juni 2022 at 10:07

  Dank je wel voor de tip, sommige dingen wist ik nog niet

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 8 juni 2022 at 08:59

  Dit is heel goed…..
  Sommige dingen wist ik niet.
  Fijn dat je dat hier toelicht….

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 9 juni 2022 at 10:47

   Tijd om je kastjes eens op te ruimen? Of valt het nog wel mee :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.