Lifestyle

Healthy mind | Leiderschap door proactief handelen

5 juni 2022

proactief handelen leiderschap tips tool Coachingcenter Den Haag
Dit is een expertblog door Coachcenter. |
Het onderwerp mindstyle en mentale gezondheid speelt een steeds grotere rol, waarbij er meer dan ooit een vraag is naar bijvoorbeeld boeken en cursussen over persoonlijke groei en ontwikkeling. Het is één van de onderwerpen waar ook mijn persoonlijke interesse ligt omdat dit je plezier in het leven kan vergroten en handvatten geeft om om te (leren) gaan met bepaalde situaties. Zoals in deze mooie expertblog wordt uitgelegd over de voordelen van proactief handelen en een stappenplan hoe je hiermee aan de slag kan gaan.

‘Lees ook: Expertblog | Dit is de ideale tijd om naar bed te gaan (én om op te staan).’

proactief handelen leiderschap tips tool Coachingcenter Den Haag

Hoe leer je proactief handelen?

De zeven eigenschappen van Stephen Covey
Een van de meest succesvolle boeken over leiderschap is nog altijd het in 1989 voor het eerst verschenen boek ‘De 7 eigenschappen van effectief Leiderschap’ van Steven Covey. In het boek beschrijft Covey hoe je op basis van zeven eigenschappen de kwaliteit van je leven in zowel privé als werksfeer kunt verbeteren. Deze zeven eigenschappen zijn:

1. Wees proactief
2. Begin met het einde voor ogen
3. Belangrijke zaken eerst
4. Denk win-win
5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden
6. Creëer synergie
7. Houd de zaag scherp.

Verantwoordelijkheid nemen

De eerste eigenschap luidt ‘wees proactief’. Covey definieert Proactiviteit als de belangrijkste effectieve eigenschap voor elke situatie. Met proactiviteit bedoelt Covey dat je verantwoordelijkheid neemt. Met andere woorden, dat je gebruik maakt van je vermogen om een antwoord te kiezen. In elke situatie. Een antwoord kiezen in een situatie is namelijk heel wat anders dan reageren op een situatie. Als je reageert, laat je je gedrag leiden door de gebeurtenissen in je omgeving en de gevoelens die hierdoor bij je worden opgeroepen. Als je reactief handelt zit je niet zelf aan het stuur van je leven. Je laat je leiden door externe gebeurtenissen en emoties. Dat is geen leiderschap.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Proactief handelen is in veel gevallen makkelijker gezegd dan gedaan! Als het regent gaan we harder lopen om eerder thuis te zijn. Op dezelfde manier gaan we meer doen van wat we kennen als het emotioneel regent. Als we in spannende situaties komen vallen we terug in automatisch gedrag. We gaan het doen zoals we het altijd deden, want dat heeft ooit goed gewerkt. Als dit gebeurt handel je op de automatische piloot en ben aan het ‘reageren’. Dat is ook letterlijk wat het woord betekent. Het woord agere komt uit het Latijn en betekent doen. Re-ageren betekent ‘opnieuw doen’. Iets automatisch ‘opnieuw doen’ heeft weinig te maken met verantwoordelijkheid nemen in het hier en nu. En daarin zit nu juist het grote verschil.

proactief handelen leiderschap tips tool Coachingcenter Den Haag
proactief handelen leiderschap tips tool Coachingcenter Den Haag

Tool | De Cirkel van Invloed en de Cirkel van Betrokkenheid

Wil je de stap maken van reageren naar meer proactief gedrag, dan is de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid een enorm bruikbaar model. Het model werkt met twee cirkels, die hieronder worden uitgelegd.

De Cirkel van Betrokkenheid

We hebben allemaal te maken met omstandigheden die invloed op ons hebben. Denk aan het weer, de economische situatie in de wereld, het politieke beleid in het land maar ook bijvoorbeeld de prijzen in de supermarkt of het humeur van je huisgenoot. Al deze omstandigheden vallen binnen een denkbeeldige cirkel die je om jezelf heen kunt trekken. Dit is je Cirkel van Betrokkenheid.

Buiten de cirkel vallen omstandigheden die geen of althans een verwaarloosbare invloed op jou hebben. Het politieke beleid in Christchurch Nieuw Zeeland, zal bijvoorbeeld weinig invloed op jou hebben. Tenzij je er familie hebt of vaak komt natuurlijk.

De Cirkel van Invloed

Op een gedeelte van alle dingen die binnen je cirkel van betrokkenheid vallen kun je invloed uitoefenen, en op een (groot) gedeelte niet. Die dingen waar je wél invloed op kunt uitoefenen, vallen binnen jouw cirkel van invloed.

Een eenvoudige manier om erachter te komen hoe proactief je bent is om te kijken op welke cirkel jij je energie richt. Richt je je op dat wat je kunt beïnvloeden, dus hou je je bezig met dingen binnen je cirkel van invloed, of gaat je aandacht naar dingen waar je weinig of niets over te zeggen hebt? Klaag je over de regen, of gebruik je die tijd om een mooie paraplu uit te zoeken? Voel je je slachtoffer van het gedrag van een ander, of richt je je op wat jij nodig hebt en wat jij kunt doen om dat te bereiken?

proactief handelen leiderschap tips tool Coachingcenter Den Haag proactief handelen leiderschap tips tool Coachingcenter Den Haag

Wat je aandacht geeft groeit

Een belangrijk natuurlijk principe is dat wat je aandacht geeft, groeit. Mensen die zich richten op wat ze kunnen beïnvloeden, krijgen over het algemeen steeds meer invloed. Hun cirkel van invloed wordt groter.

Omgekeerd werkt het ook: richt je je op dingen waar je niets aan kunt veranderen, dan gaat dat ten koste van de ruimte die je hebt om de situatie wél te veranderen. Voor iedere minuut dat je klaagt over een situatie, verlies je 60 seconden om iets aan die situatie te doen.

Droom groot, begin klein, start nu

Zoals gezegd is proactief handelen vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Reactiviteit ligt altijd op de loer, zeker als we sterk emotioneel betrokken zijn of als we juist op de automatische piloot aan het varen zijn. Wil je meer proactief handelen, begin dan met je bewust te zijn van waar je je aandacht op richt. Is dat je cirkel van invloed of je cirkel van betrokkenheid? Zet jezelf ertoe om je enkel te richten op je cirkel van invloed. Spreek met jezelf af dit de komende zeven dagen te doen. Je zult zien dat je cirkel van invloed direct groter wordt!

Coachcenter richt zich met opleidingen, incompany trajecten en coaching op leiderschapsontwikkeling met een grote focus op het ontwikkelen van je emotionele intelligentie. Coachcenter werkt zowel binnen de zakelijke als particuliere markt en is uniek in de aanpak die zowel diepgaand, visueel, energiek als praktisch is. Lees zeker verder voor meer informatie op de website van Coachcenter en kom meer te weten over bijvoorbeeld Coaching Den Haag en diverse coaching opleidingen.

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.