Lifestyle Mama & Kind

Kids talk | Hoe leer je je kind omgaan met een huisdier?

30 juni 2022

tips kinderen omgaan met huisdier
Als je het mij persoonlijk vraagt is de combinatie van kinderen en huisdieren een heel erg mooie en dierbare, zeker als ik kijk naar hoe de meiden omgaan met onze poezen Pixie en Sassy en ons hondje Coosje. Het is prachtig om te zien hoe die band tussen kind en dier zich door de jaren ontwikkelt en het de kinderen blijdschap, liefde, troost en een vriendje geeft. Maar, er komt ook verantwoordelijkheid, zorg én een extra stukje opvoeding bij kijken. In dit artikel een aantal tips om je kind om te leren gaan met een (nieuw) huisdier.

‘Lees ook: Kids talk | Het favoriete speelgoed van mijn dochter.’

tips kinderen omgaan met huisdier tips kinderen omgaan met huisdier tips kinderen omgaan met huisdier

Tips om je kind om te leren gaan met een huisdier

Zoals eigenlijk bij iedere relatie, gaat of staat deze met wederzijds respect. Maar voor (kleine) kinderen komt er ook een boel enthousiasme en onwetendheid bij kijken. En dat is niet altijd een even goede combinatie.. Maar gelukkig kan je als ouders hier de kinderen mooi in begeleiden zodat er een mooie relatie tussen kind en dier kan ontstaan.

Welk dier past bij het gezin?
Je bent erover uit dat het tijd is voor een huisdier als toevoeging aan jullie gezin. Leuk! Maar, er zijn heel veel soorten dieren met ieder hun voors en tegens. Lees je hier vooraf goed over in en bedenk je goed of het huisdier van jullie keuze ook past bij de samenstelling, leefruimte en leefstijl van jullie gezin. Zijn jullie bijvoorbeeld behoorlijk actief, is er zo goed als altijd iemand thuis en hebben jullie tijd voor meerdere wandelingen op een dag? Dan past een hond goed bij jullie situatie en is het nog bedenken welk ras qua gedrag en grootte aansluit. Werken jullie beide op kantoor, niet zo heel actief en maakt de gedachte van ‘door weer en wind naar buiten moeten’ je al zenuwachtig, dan is een hond waarschijnlijk een minder goede keuze en is wellicht een poes een beter idee. Heb je binnenshuis niet heel veel ruimte en/of wil je liever niet teveel in je huis terugvinden van een huisdier, dan kan je misschien weer beter denken aan een hamster, konijn, vogel of vissen. Om maar een idee te geven natuurlijk, maar bedenk goed dat de meeste dieren heel wat jaren meegaan en dit vraagt om een bepaalde commitment.

Betrek je kind van A-Z in het proces
Zeker wanneer de kinderen er al zijn voordat er een huisdier komt is het heel erg goed om je kind(eren) in het volledige proces te betrekken. Natuurlijk heb jij als ouder de leidende keuze in het type en/of ras van het dier, maar verder kan er heel erg veel gedaan worden om de komst van bijvoorbeeld een puppy, kitten, hamster of konijn voor te bereiden. Lees samen boeken en/of websites over het soort huisdier en wat er allemaal bij de verzorging komt kijken, maar ga bijvoorbeeld ook samen naar een dierenwinkel of online dierenspeciaalzaak toe om bijvoorbeeld echt samen een mandje, krabpaal, riempje, halsband, voerbakjes, gezonde dierensnacks en dergelijke te kopen. Heel erg leuk om te doen en dit zorgt ervoor dat de komst van een (nieuw) dier in huis écht iets van het hele gezin samen wordt.

–> Tip: voor dierenvoer zou ik aanraden om echt even goed uit te zoeken welk merk en type aansluit bij jullie wensen qua kwaliteit, ingrediënten en specifiek ras van bijvoorbeeld hond of kat. Zo hebben wij twee Perzische langharen, die specifieker voer nodig hebben en goed kattenvoer online kopen scheelt in ons geval echt behoorlijk wat in vergelijking met de prijzen in (dieren)winkels.

Geef het de tijd
Zeker wanneer het voor je kind(eren) het eerste huisdier is, zal het een behoorlijk spannende tijd worden waar echt wel wat tijd en opvoeding bij komt kijken. Niet alleen om het dier aan hun nieuwe thuis en eigenaren te laten wennen, maar ook werken aan zindelijkheid (bij poezen en honden dan ;) en een – waarschijnlijk – nieuw ritme in huis. Tel daar het enorme enthousiasme van de kinderen bij op en het zorgt voor een beste impact, zeker in die eerste fase samen.

Foutjes maken en ondeugend zijn hoort erbij, maar zorg dat je als ouder altijd rustig blijft en de kinderen en/of huisdieren soms een time out geeft omdat ze uit enthousiasme nog wel eens over elkaars grenzen heen kunnen gaan. Leer kinderen bijvoorbeeld dat een hondenmand of kattenmand écht een rustplekje van het dier is waar ze zelf niet in mogen spelen of gaan liggen en dat ze het dier met rust moeten laten als ze zich hierin terugtrekken. Leer andersom aan het dier dat er een verschil is tussen het speelgoed van de kinderen en bijvoorbeeld het honden- of kattenspeelgoed. Natuurlijk zal dit niet in één keer goed gaan, maar duidelijke opbergplekjes en duidelijke regels voor straffen/belonen helpt een boel.

Nog meer tips:
– Betrek je kind niet alleen in het proces van het toeleven náár het huisdier, maar ook wanneer het huisdier er is. Leer dat er een verschil is tussen dierensnacks en wat wij zelf eten en snoepen, laat ze ook eens een dier uitlaten, voerbakjes afwassen, de kattenbak verschonen of bijvoorbeeld het dier borstelen zodat ze ook de verantwoordelijkheid en zorg voor een huisdier leren
– laat dieren en kinderen niet alleen met elkaar, zeker wanneer het om (jongere) kinderen en bijvoorbeeld honden gaat, omdat er altijd wat onvoorspelbaars kan gebeuren. Al is het uit onhandigheid of onbenulligheid
– lees je in over het in huis te halen huisdier en de opvoeding ervan, zodat je de tips kan delen en leren aan je kind(eren) als het aankomt op voeding, benaderen, contact maken en dergelijke
– vaak werkt het bij een kennismaking het beste om het dier het tempo te laten bepalen, leer een kind om andersom altijd rustig een dier te benaderen zodat ze elkaars lichaamstaal goed leren begrijpen.

Er komt een heleboel kijken bij kinderen en huisdieren aan elkaar laten wennen en met elkaar om leren gaan, maar consequent zijn en echt de tijd steken in die opvoeding (van zowel kind als dier) zal echt zijn vruchten afwerpen en veel ongewenst gedrag voorkomen. En voor je het weet zijn kind en huisdier de beste vriendjes voor jarenlange lol en mooie momenten samen.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 1 juli 2022 at 10:44

  Ahh, maar je moet nét zo goed je huisdieren ook leren omgaan met kinderen (of je die nu hebt of niet ; ) Dat zit bij jullie ook wel goed, denk ik.
  Er zitten zoveel voordelen aan het hebben van huisdieren als je kinderen hebt. Kinderen leren over empatie, zorgen voor een ander, meeleven, verantwoordelijkheid. En het is natuurlijk gewoon ook leuk. – Ik mis mijn katten heel erg, dus ik heb me even getroost met jouw kattenfoto’s. De belangrijkste les, denk ik, is echter het afscheid nemen, wat pas heel ver in de toekomst hopelijk van toepassing is. Heel, heel ver! Het is de prijs voor alle mooie dingen en herinneringen.
  Ik ga nu weer even naar kittenvideos kijken. Het leven klopt niet voor mij, zonder een kat (of een hond, maar die hebben we nog).

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 1 juli 2022 at 14:43

   Oh yes, heb je helemaal gelijk in: het werkt twee kanten op tussen kinderen <-> huisdieren. Het is ook voor ons echt een enorme meerwaarde dat we huisdieren hebben, zowel voor de meiden als onszelf <3

 • Avatar van Willemse
  Reply Willemse 30 juni 2022 at 16:16

  Hier zou wat mij betreft wel vaker en meer aandacht naar uit mogen gaan, dit onderwerp.
  Ik kan wel tig redenen opnoemen waarom ik dit zo goed vind dat je dit aankaart en hoe je het brengt.
  Echt top, hoop dat het veel gedeeld gaat worden en hang het meteen ook maar in de wachtkamers van dieren artsen en asiels 😂❤️

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 juni 2022 at 16:18

   Ahhh, leuk je enthousiaste reactie! :D En yes: met de juiste begeleiding kan het zó enorm leuk zijn om huisdieren in een gezin te hebben <3

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.