Lifestyle

Health | Tips voor een betere nachtrust

25 juni 2022

tips voor een betere nachtrust
Last hebben van een slaaptekort kan een flinke impact hebben op je lichamelijke en mentale gezondheid, zeker wanneer dit een langere periode aanhoudt. Of deze gebroken nachten, niet in kunnen slapen, niet door kunnen slapen en/of andere slaapproblemen nu ontstaan door jezelf of een buitenstaander, het kan leiden tot klachten als een verminderde concentratie, libido en humeur, hoofdpijn, gewichtsveranderingen en andere (ernstige) klachten. In dit artikel lees je een aantal tips en tricks om hopelijk de cyclus te doorbreken en snel weer een betere nachtrust te ervaren.

‘Lees ook: Health | Tips voor meer energie.’

tips voor een betere nachtrust

Tips voor een betere nachtrust

Naar de huisarts

Zeker wanneer je verslechterde nachtrust uit het niets op komt zetten, zonder dat het dus bijvoorbeeld komt door de komst van een baby of een stressvolle gebeurtenis, is het aan te raden om eerst bij de huisarts aan de bel te trekken. Zo kunnen eventuele lichamelijke oorzaken gecontroleerd, uitgesloten en/of aangepakt worden. Deze blog is verder geen medisch advies, enkel het delen van tips voor een betere nachtrust waar je hopelijk mee geholpen kan zijn op weg naar betere nachten.

Een vaste routine

Mensen zijn gewoontedieren en ons lichaam en brein past zich aan aan onze leefstijl. Door een periode heel strikt te zijn in een nieuwe slaaproutine zal je merken dat er een omslagpunt komt waarbij ons lichaam went aan deze nieuwe leefstijl. Ga bijvoorbeeld de komende periode op een vaste tijd naar bed en zet de wekker op dezelfde tijd, ook in het weekend. Zorg dat er tussen de naar-bed-tijd en uit-bed-tijd voldoende uren zitten voor voldoende slaap, dit varieert nog wel eens maar geadviseerd wordt vaak zo’n 7 tot 9 uur. Zo ontwikkel je een beter slaap-waakritme, geeft het de biologische klok een zetje in de goede richting en dit bevordert dan weer de kwaliteit van je slaap.

Zorg ook voor een prettige slaapomgeving; het liefst een koele slaapkamer die rustig, donker en geluidsarm is en open na het opstaan zo snel mogelijk de gordijnen om mind & body wakker te maken. Wellicht is ook de investering van een ander matras en/of hoofdkussen een optie en probeer voor het slapen gaan geen zware maaltijd en/of alcohol te nuttigen en minimaal 30 minuten geen scherm van televisie of telefoon te bekijken.

Voeding

Het is niet te onderschatten hoeveel invloed een gezond voedingspatroon op je slaapkwaliteit heeft. En daarvoor hoef je echt niet alles wat lekker is te laten en alleen maar op rauwkost te knagen ;) Door simpelweg een aantal kleine aanpassingen te maken zal er al veel veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het voldoende drinken gedurende de dag, na een bepaalde tijd geen cafeïne meer (zeker wanneer je hier gevoelig voor bent), minder bewerkte producten en suikers, meer gezonde vetten en zorgen voor voldoende eiwitten en vezelrijke voeding.

Supplementen

Aansluitend op de alinea over voeding, kunnen ook aanvullend supplementen helpen bij een betere nachtrust. Denk hierbij aan melatonine, valeriaan, magnesium en CBD. CBD is de afkorting van cannabidiol, één van de werkzame bestanddelen uit de hennep van de cannabisplant. Het stofje heeft een geneeskrachtige werking en kan onder andere helpen bij het verminderen van spanningen, stress, verschillende slaapstoornissen en geestelijke ondersteuning bieden. No worries: van CBD olie wordt je niet high. Het is een legaal, niet-verslavend en goedgekeurd product en is zowel in capsulevorm als vloeibaar product verkrijgbaar in verschillende sterktes.

CBD olie kopen kan tegenwoordig op heel veel plekken en dat is aan de ene kant natuurlijk heel fijn, maar je moet wel opletten dat de olie van goede kwaliteit is en dat het door een deskundig bedrijf wordt verkocht zodat je er ook terecht kan voor advies en voorlichting over de juiste sterkte en dosering.

–> Er is van alles vrij te koop in gezondheidswinkels en drogisterijen, maar bij twijfel altijd eerst je huisarts om advies vragen. Zeker wanneer je supplementen met medicatie gaat combineren.

Sporten

Naast bovenstaande aandachtspunten kan het zeker helpen om zo gezond mogelijk te leven en daarbij voldoende te bewegen. Hoe gek het dan ook mag klinken als je vermoeid bent door het slaaptekort, door lichamelijke ínspanning kan je lijf ook beter óntspannen. Dit hoeft niet te betekenen dat je als een malle aan de slag hoeft, maar een paar kilometer lekker doorstappen in de frisse buitenlucht kan al een wereld van verschil maken. Sporten is heel goed voor je geestelijke gezondheid en zoiets eenvoudigs als wandelen valt hier ook onder. Met als bonus dat je werkt aan je fitheid en er dus ook sterker van wordt. Win-win!

Acceptatie

Een mentale verandering maken is misschien niet de makkelijkste in dit lijstje met tips, maar wel een heel belangrijke. Mindset kan gigantisch veel verschil maken in hoe je een bepaalde situatie ervaart, ook al verandert het niets aan de situatie an sich. Door een positieve mindset te ontwikkelen kan de ervaring van een situatie compleet anders aan gaan voelen en dat geeft je dan weer meer innerlijke kracht en rust. Een mooi iets om mee aan de slag te gaan en wat je niet alleen zal helpen voor hopelijk een betere nachtrust, maar ook in andere (stress)situaties positief zal beïnvloeden.

Door een negatieve ervaring te accepteren, zal je er met minder innerlijke stress en zorgen mee omgaan. Want eerlijk, hoeveel negatieve energie en stress kost het je om bezig te zijn met die slechte nachten, het gewoel en gedraai en hoeveel moeilijker maakt dit alleen al de stap om simpelweg naar bed toe te gaan? Door acceptatie ontstaat juist een stukje controle en dat alleen is al heel fijn in een situatie van (langdurige) slaapproblemen en geef je jezelf een rem op het doordraaien in negatieve gevoelens en emoties.

Persoonlijke ervaring

Helaas weet ik uit persoonlijke ervaring de enorme impact die langdurig slaaptekort op je heeft, zowel fysiek als mentaal. Onze jongste dochter sliep pas door met 2,5 jaar, waarbij nachten van 7x wakker zijn voor ons eerder standaard dan uitzondering waren. De situatie leek zo uitzichtloos en een paar standaard ogenschijnlijk eenvoudige handelingen voor het slapen gaan gaven me in ieder geval het gevoel dat ik zelf de controle had over hoe ik de nacht ín zou gaan. In mijn geval enkele ademhalingsoefeningen, een kleine beautyroutine op de rand van m’n bed, een kalmerende olie in een diffuser en mijn gedachten van me afschrijven voor ik ging liggen. Dit hielp dan weer bij het beter inslapen en een betere gemoedstoestand als ik in bed lag. Als je in zo’n zelfde situatie zit: hang in there, it will get better ♥ En trek ook echt aan de bel voor hulp bij vrienden, familie en de huisarts, al is het maar voor de opluchting voor het kunnen delen van je verhaal en gevoelens maar wellicht komt er zo ook een mogelijkheid naar boven voor hulp. Succes!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Yvonne
  Reply Yvonne 27 juni 2022 at 20:20

  Knikkebollend op de bank zitten en eenmaal in bed liggen en de slaap niet kunnen vatten. Of meteen in slaap vallen en na een uur slapen weer klaarwakker zijn. Wat zou ik graag eens normaal lekker slapen!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 28 juni 2022 at 09:00

   Hi Yvonne, wat enorm vervelend om te horen dat je al lange tijd zulke slaapproblemen ervaart.. Ik wil je er heel veel sterkte mee wensen en hoop dat wellicht de huisarts iets kan betekenen voor je? Succes!

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 27 juni 2022 at 11:33

  Ik ben zo’n ‘vervelend’ type dat altijd makkelijk in slaap valt (sorry!), maar ik word redelijk vaak ’te vroeg’ wakker. Ook vervelend. Maar ik denk dat het vervelender is om vooral lang in bed wakker te liggen zonder in slaap te vallen.
  Overigens heb ik wel ergens gelezen dat een vaste opsta-tijd belangrijker is dan een vaste naar-bed-tijd. Het heeft dus weinig zin om dan maar in de ochtend bij te slapen, omdat je dan toch weer later op de avond nog niet moe genoeg bent om in slaap te vallen, blijkbaar.
  Daar staat tegenover dat ik begrepen heb, dat je soms ook té moe kan zijn om in slaap te vallen … Lijkt me heel vervelend.

Antwoorden

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.