Carrière & Geld Huis & interieur

Home | Welke verzekeringen heb je nodig bij een eigen huis?

7 juni 2022

verzekering koophuis huurhuis
Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden en er komt een verhuizing aan.. Gefeliciteerd met je nieuwe huis! Of je nu een koophuis of een huurhuis hebt of van een huurhuis naar een koophuis gaat, er komen wel een aantal (woon)verzekeringen bij kijken. Hiermee zorg je namelijk dat zowel je huis als je inboedel gedekt zijn bij schade. Maar, waar moet je nu aan denken, welke verzekeringen heb je écht nodig en wat is het verschil tussen de verschillende verzekeringen? In dit artikel handige informatie en een aantal tips.

‘Lees ook: Home | Dit zijn de badkamer trends van dit moment! (2022)

verzekering koophuis huurhuis

Welke verzekering heb je nodig bij een koophuis of een huurhuis?

Verschil koopwoning of huurwoning

Voor een koopwoning heb je andere verzekeringen nodig dan voor een huurwoning. Bij een huurwoning heb je bijvoorbeeld wel een inboedelverzekering nodig en is ook een rechtsbijstandsverzekering en aansprakelijkheidsverzekering slim om af te sluiten, maar bij een koopwoning komt hier ook de opstalverzekering en eventueel een overlijdensrisicoverzekering bij kijken.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is bedoeld om de woning zelf te verzekeren, exclusief de inboedel. Deze woonverzekering heb je dus nodig bij een eigen huis, een koophuis. Bij een huurhuis zorgt de verhuurder van je pand voor deze verzekering. Onder een opstalverzekering valt bijvoorbeeld schade aan het huis door brand, inbraak, diefstal of waterschade zoals lekkage. Zelfs eventuele zonnepanelen en elektrische laadpalen zijn standaard meeverzekerd bij een opstalverzekering. Voor ruitschade of schade door eigen toedoen, zoals schade bij een ongeluk tijdens het klussen, kun je een uitgebreider pakket afsluiten. Handig als je zeker wilt zijn dat wat er ook gebeurt, reparaties van schade aan jouw woning je nooit torenhoge rekeningen op zullen leveren. Heb je te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE) dan kán je opstalverzekering hierbij geregeld zijn. Zoek dit uit zodat je altijd goed verzekerd bent, maar dubbel of over-verzekeren zou zonde zijn.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering heb je zowel als huizenbezitter als bewoner van een huurhuis nodig. Hiermee zijn al jouw eigendommen verzekerd bij schade door brand, diefstal, storm, neerslag en lekkage. Met een goede inboedelverzekering is jouw complete inboedel gedekt. Een fijne bijkomstigheid is dat de schadeclaim tegenwoordig vaak al behoorlijk snel wordt afgehandeld. Hierdoor kun jij direct aan de slag gaan om de beschadigde spullen te vervangen of schade te laten repareren.

Rechtsbijstandsverzekering

Als woningeigenaar kan het ook verstandig zijn om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd van juridische ondersteuning door een professionele jurist. Dit is bijvoorbeeld handig bij een conflict met een makelaar, als er onenigheden zijn met een koop- of huurcontract of wanneer er problemen zijn met de nieuwe woning. Je kunt ook rechtsbijstand krijgen als je problemen hebt met de gemeente, bijvoorbeeld bij het aanvragen van vergunningen voor een verbouwing, of wanneer je een conflict hebt met een aannemer. Met een rechtsbijstandsverzekering weet je zeker dat jouw geschil op juiste wijze zal worden afgehandeld en dat je er nooit alleen voor zult staan.

Aansprakelijkheidsverzekering

Aanvullend kan een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) ook een goede aanvulling zijn om af te sluiten. Met deze verzekering ben je gedekt als jij (of bijvoorbeeld je hond en/of kinderen) schade toebrengt aan een derde, of het huis of eigendom van een derde. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje maar kan soms een behoorlijke kostenpost met zich meebrengen, zeker wanneer er letselschade is ontstaan.

Overlijdensrisicoverzekering

Bij een koophuis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) vaak niet verplicht, maar bij een koophuis is het eigenlijk altijd aan te raden ook dit deze verzekering af te sluiten. Hierbij keert de verzekeraar namelijk bij overlijden een vastgesteld bedrag uit aan de nabestaanden. Zo voorkom je financiële problemen of het niet na kunnen komen van financiële verplichtingen bij achtergebleven partner en/of kinderen.

Neem altijd de voorwaarden van jouw verzekering goed door om te zien wat er precies onder de dekking van jouw polis valt. Dit klinkt heel logisch, maar we kunnen soms zo verzeild raken in het vergelijken van verschillende verzekeraars dat je enkel nog naar de prijzen kijkt, terwijl het verschil in polis en voorwaarden het verschil maken. Het uitzoeken hiervan kan je dus wat tijd kosten, maar zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte vervelende verrassingen te staan. Bekijk naast de basisdekking ook of een eventueel extra pakket bij je verzekeringspolis nodig is. Mocht je er niet uitkomen dan is het aan te raden om contact op te nemen met een goede onafhankelijke financieel adviseur.

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 8 juni 2022 at 07:19

  Erg veel geld betaald men hier dus voor…..
  Ik heb heb het allemaal niet nodig.
  Vindt het wel fijn dat jij hierover dit artikel had geschreven….
  Zo leert men nog eens iets.
  Ik denk dat velen dit alles niet weten…..

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.