Lifestyle Mama & Kind

Baby & Kind | Zo kies je het juiste beddengoed voor je kind

25 juli 2022

beddengoed voor je kind tips

Een goede nachtrust is voor kinderen essentieel om tot rust te komen en op te laden zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Eén van de producten die hierbij onmisbaar is en waar vaak minder bij nagedacht wordt, is comfortabel beddengoed. Maar het aanbod hierin is enorm en daardoor al snel overweldigend.. Waar moet je aan denken, welke moet je kiezen en wat heeft de voorkeur als het op beddengoed voor je kind aankomt? In dit artikel een aantal tips!

‘Lees ook: Kids talk | 3 tips om flink te besparen op kosten voor de kinderen.’

beddengoed voor je kind tips

Tips voor het kiezen van het juiste beddengoed voor je kind

Tip 1: Check van welke stof het beddengoed is gemaakt

Er zijn verschillende materialen waar je voor kunt kiezen, zoals katoen, bamboe, polyester, viscose of wol. Natuurlijke materialen hebben hierin duidelijk een voorkeur. Denk bijvoorbeeld aan een katoenen dekbed van smulderstextiel.nl omdat deze ademend en luchtig zijn en goed vocht absorberen. Het voelt daarom lekker koel aan en is dus prettig tijdens warme zomerse nachten. Katoen kan daarnaast goed op hoge temperatuur worden gewassen, zodat alle bacteriën en huisstofmijten doodgaan. Dit is ook handig als je kindje gevoelig is voor allergische reacties, een ongelukje heeft gehad of ziek is geweest.

Ook bamboe neemt goed vocht op en reguleert de temperatuur van je kindje, zodat hij of zij het niet te warm of te koud krijgt. Daarnaast droogt het snel en is deze stof anti-bacterieel en anti-allergisch. Wol is juist weer zacht en warm, zelfreinigend en ademend, beschermt je kind tegen contact- en inhalatie-allergenen en is verrassend genoeg zowel in de winter als in de zomer heel prettig door de vocht- en warmteregulerende eigenschappen.

Tip 2: Gebruik een goede matrasbeschermer

Om het bedje van je kind hygiënisch schoon te houden en een matras een langere levensduur te geven, is het belangrijk om te zorgen voor een goede matrasbeschermer (zoals bijvoorbeeld deze). Tijdens de nacht verliest je kind namelijk huidschilfers, haren, transpiratievocht en huidvetten, maar ook stof en huisstofmijten nestelen zich in het matras. Daarnaast hebben jonge kinderen kunnen ‘s nachts nog wel eens ongelukjes en/of spugen ze over het matras wanneer ze ziek zijn. Een matrasbeschermer zorgt voor een extra laagje tussen het beddengoed en de matras, is vaak eenvoudig in de wasmachine te wassen en er zijn ook waterafstotende varianten verkrijgbaar.

beddengoed voor je kind tips

Tip 3: Ga na welke slaapbehoeften bij de leeftijd horen

Welk beddengoed voor je kind de beste keuze is, hangt ook af van zijn of haar leeftijd. Denk hierbij aan de volgende tips die aansluiten bij iedere levensfase, van baby tot peuters en oudere kinderen:

Baby’s van 0 tot 2 jaar

Kinderen die jonger zijn dan twee jaar kunnen beter nog niet onder een dekbed slapen. Ze kunnen namelijk hun temperatuur nog niet goed reguleren en krijgen het waarschijnlijk te warm. Ook kan je kleintje in het (losliggende) dekbed vast komen te zitten waardoor het moeite krijgt met ademhalen.

Leg je kindje als het jonger dan twee jaar is daarom in een slaapzakje of onder een los dekentje. Er zijn zowel katoenen, wollen en synthetische dekentjes, maar je kunt je kind het beste onder een katoenen dekentje leggen. Katoen is namelijk een ademend materiaal en je kindje kan hieronder makkelijker ademhalen dan onder een wollen of synthetische deken. Zorg ervoor dat je het bedje van je baby strak opmaakt, zodat hij of zij het dekentje niet van zich af kan schoppen of er met zijn of haar hoofdje onder kan komen (verstikkingsgevaar).

Peuters, kleuters en jongere kinderen van 2 tot 5 jaar

Pas als je kindje twee jaar is, kan het zelf zijn of haar lichaamstemperatuur reguleren en over naar een peuterbed met een peuterdekbed. Peuterdekbedden zijn standaard 120×150 cm groot en dit past om de meeste peuterbedden. Als je kindje op zijn of haar handen of knuffeltje gaat slapen is het tijd voor een eerste, platter, hoofdkussen, hiervoor zijn er kinderkussens van 40x60cm groot verkrijgbaar.

Kinderen vanaf zo’n vijf jaar

Ergens rond de vier/vijf jaar heeft een kind vaak een eerste kinderbed en wordt er afscheid genomen van het peuterbed. Als het past kan je natuurlijk nog hetzelfde beddengoed en de matrasbeschermer blijven gebruiken, maar je kind krijgt wel meer eigen smaak en inspraak dus wil misschien ook graag wat nieuws. Bovendien heb je in deze fase echt door of je kind een ‘warme’ of ‘koele’ slaper is en welke materialen daar wellicht beter bij aansluiten.

Tip 4: Controleer of het beddengoed een GOTS-label heeft

Let er bij het kopen van beddengoed op dat het is voorzien van het zogenoemde GOTS-label. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard, een wereldwijd keurmerk dat eisen stelt aan het produceren van biologische vezels. De textielvezels moeten uit biologische landbouw komen en er mogen tijdens de productie geen schadelijke stoffen worden gebruikt. Zo weet je zeker dat het bedlinnen veilig is voor je kind.

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Charlotte
    Reply Charlotte 25 juli 2022 at 19:43

    Ben ook van de natuurlijke materialen, zoveel fijner :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.