Reizen & vrije tijd

Travel | Tips voor een origineel en leuk dagje uit in eigen land

4 juli 2022

origineel leuk dagje uit in eigen land Nederland
Dat Nederland als klein landje heel veel te bieden heeft is de afgelopen jaren een stuk duidelijker geworden want we zijn nog nooit zoveel ‘toerist in eigen land’ geweest. Dat kwam grotendeels door de pandemie waardoor reizen naar het buitenland lastiger te doen was, maar het zette veel mensen aan het denken die er zo achter kwamen dat je voor mooie natuur leuke uitjes niet altijd ver of groots hoeft te denken. In dit artikel een aantal tips voor een origineel en leuk dagje uit in eigen land. Enjoy!

‘Lees ook: Travel | Tips voor een coronaproof vakantie in eigen land.’

origineel leuk dagje uit in eigen land Nederland

Tips voor een origineel en leuk dagje uit in eigen land

Op wielen

Nederland heeft heel veel mooie natuurgebieden, parken, bossen en parken om te ontdekken. Natuurlijk kan je de wandelschoenen uit de kast halen, maar net even wat anders-dan-anders is om bijvoorbeeld met vrienden of familie een dagje op wielen op pad te gaan. En met een tweewieler kom je dan vaak net even gemakkelijker en sneller ook ín deze gebieden terecht. Denk bijvoorbeeld aan een stoere e-chopper, een (e-)bike of mountainbike, Solex, scooter.. Leuk om een mooi natuurgebied te gaan ontdekken in combinatie met een lekkere lunch ergens of neem zelf een picknick mee en begin de dag al lekker vroeg zodat je de natuur nog een beetje wakker kan zien worden voor prachtige foto’s als herinnering aan deze leuke dag uit.

Let wel op wanneer je een dagje op een ander vervoermiddel dan normaal rond gaat touren. Bij een bedrijf waar je een e-chopper, (e-)bike of solex gaat huren krijg je informatie en bijvoorbeeld een helm mee waar nodig. Maar mocht je bijvoorbeeld privé van vrienden een vervoersmiddel lenen voor een dagje, zorg dan wel dat je aan de (veiligheids)regels voldoet en bijvoorbeeld vooraf ergens online zoals een motorhelm bij Chromeburner.nl koopt of ook ergens leent of huurt. En houd je natuurlijk aan de geldende verkeers- en natuurregels. Safety first!

origineel leuk dagje uit in eigen land Nederland

Geocaching

Een aantal jaren geleden werd dit een grote hit en ik snap de populariteit ervan wel. Geocaching is een soort van schatzoeken op basis van GPS coördinaten waarbij je door middel van een GPS-ontvanger en/of je telefoon een zogenoemde geocache gaat zoeken. Je kan dit alleen doen maar ook heel goed samen met je kinderen. Een leuke tip om de zomervakantie door te komen en het leuke is dat er wereldwijd aan meegedaan wordt, dus je kan ook op een vakantielocatie op zoek gaan naar caches. Deze ‘schatten’ kunnen bestaan uit een kistje met goodies (1 item eruit + 1 item er terug in) of bijvoorbeeld een leuk klein item zoals een houten poppetje of sleutelhanger. Neem dus ook zeker zelf leuke caches mee om op die locatie te kunnen ruilen. Het leuke is dat je tijdens de zoektocht ook nog eens mooie natuur tegenkomt en plekken die je normaal niet snel zou zien en het kan flink verslavend werken..

origineel leuk dagje uit in eigen land Nederland

Escape tour

Een stadswandeling, maar dan anders. Vaak speel je zo’n citygame met een app op de smartphone waarbij je dus ook langs de mooiste plekjes van de stad wandelt, maar dan met raadsels, het ontcijferen van aanwijzingen en vragen te beantwoorden. Heel leuk om in de avond te doen ook, dan ziet een stad er vaak heel anders uit en vallen je vast weer andere dingen en lichtobjecten, sfeervolle pleintjes en dergelijke op dan overdag. Aangezien zo’n game op tijd werkt hou je er ook een lekker tempo in en ben je volop in beweging. Leuk om je eigen óf juist eens een andere stad op een andere manier te leren kennen. Uitgespeeld? Loop dan terug naar één van de leuke hotspots waar je langs bent gekomen voor een borrelplankje en drankje op het terras.

origineel leuk dagje uit in eigen land Nederland

Boekentips

Een paar heel leuke boekentips die perfect aansluiten bij dit thema, zijn toch wel onderstaande drie:

1. Nederland heeft alles van Bas Smit en Nicolette van Dam, meer een soort van vakantieboek waarin ze allerlei tips en uitjes delen langs de twaalf provincies van ons land
2. Bucketlist eropuit in Nederland van Marleen Brekelmans, een reisgids met echt originele uitjes die weten te verrassen plus leuke overnachtingplekjes
3. Verliefd op Nederland van Roëll de Ram, ze is bekend van WeAreTravellers.nl en we gingen ooit samen op persreis naar IJsland maar in dit boek duikt ze in al het moois dat ons eigen land te bieden heeft met veel leuke uitjes, highlights, hotspots, mooie stranden en goede restaurantjes.

Ook leuk:

– een gevulde picknickmand of koelbox, vlieger, (strand)speelgoed, een bal en op naar het strand of een park. Zeker met kinderen ben je zo al snel een hele dag onder de pannen met elkaar
– extra vroeg je bed uit om naar de Veluwe, Posbank, Noordhollands Duinreservaat of bijvoorbeeld de Loonse en Drunense Duinen te gaan voor een flinke wandeling waarbij je met een beetje geluk ook oog in oog komt te staan met wilde dieren zoals vossen, zwijntjes of paarden. En dan als afsluiting ergens uitgebreid gaan ontbijten samen
– er is ook helemaal niets mis met een meer commercieel dagje uit, want ook dit is met een gezin of familie een heel leuk dagje weg. Denk bijvoorbeeld aan het Openluchtmuseum, Spoorwegmuseum, dierentuin of een pretpark. Vaak kan iedereen, van jong tot oud, zich hier goed vermaken
– gebruik Google om te zoeken naar waar je in jouw buurt kan gaan sloepvaren of bijvoorbeeld kan wildplukken van fruit en/of bloemen. Vaak zitten er meer van dit soort leuke uitjes dichterbij dan je denkt!

Vul gerust deze lijst aan als je nog een leuk idee hebt voor een dagje uit in eigen land :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.