Mama & Kind Reizen & vrije tijd

Kids talk | Zo vermaak je kinderen met een lange rit in de auto

29 juli 2022

lange autorit met kinderen tips achterbank, vakantie
Of nouja, met deze tips kunnen ze – hopelijk – vooral zichzélf vermaken met een lange rit in de auto ;) Want laten we eerlijk zijn: er is maar weinig zo vervelend als op weg zijn naar de vakantiebestemming of een leuk uitje en je als ouder de hele tijd bezig te moeten houden met verveelde en/of ruziënde kinderen op de achterbank. In dit artikel een aantal handige tips en hacks voor een lange autorit met kinderen die hier met onze twee meiden al flink wat lange ritten hun positieve uitwerking hebben gehad.

‘Lees ook: Family travel | Onze roadtrip door Zuid-Noorwegen (route en tips).’

lange autorit met kinderen tips achterbank, vakantie

Safety first

Als het aan de kinderen ligt dan zouden de gordels niet de hele tijd om hoeven, want die zijn maar vervelend en ze zouden in de weg zitten. Jammer dan, want veiligheid voor alles! Onze meiden zijn nog redelijk jong, waardoor de één nog in een autostoel zit en de ander op een stoelverhoger. En daar begint misschien wel één van de eerste dingen; hoger zitcomfort zorgt voor minder gezeur. Zo hebben wij de gekozen kinderstoelen dus, naast veiligheidskeurmerken, ook uitgekozen op comfort. Met ademende zitkussens met een foamlaagje bijvoorbeeld. Kunnen we gezeur om “pijn aan de billen” en “het zit niet lekker” alvast wegstrepen van een lijstje met mogelijke-kinder-irritaties.

Mocht je nou niet met je eigen auto op vakantie of naar een uitje gaan maar bijvoorbeeld een auto lenen of huren of op fly & drive vakantie gaan met een huurauto, zorg dan dat je ook voor in deze auto’s de juiste kinderstoelen of stoelverhogers voor je kroost hebt zitten. En check daarbij dan ook de regels van de landen die je eventueel doorkruist plus die van je eindbestemming. En of je nu in eigen land blijft of naar het buitenland gaat, in een eigen auto je autoreis vervolgt of in een gehuurd exemplaar: check ook altijd je autoverzekering en of die nog passend is bij de huidige persoonlijke situatie, auto en gezinssamenstelling. En wederom: huur je in het buitenland een auto, zorg dan ook dat je op locatie goed oplet dat je de juiste verzekering erbij uitkiest. Zeker wanneer je de taal niet heel goed beheerst kan dit een heleboel ‘gedoe’ voorkomen als je bepaalde dingen afdicht door middel van een extra dekking bij de verzekering. Het zou dan ook mijn tip zijn om te kijken naar een autoverhuurbedrijf die wereldwijd zit en waarbij ze een soort all-inclusive-pakket hebben voor de huur, brandstof, verzekering etc.

Ga je een flinke roadtrip maken met flink wat kilometers voor de boeg, dan is wellicht alleen een WA verzekering wellicht niet voldoende. Check dit vooraf goed, zodat je met een gerust gevoel kan vertrekken.

lange autorit met kinderen tips achterbank, vakantie

9 tips voor een lange autorit met kinderen

1. Maak voor ieder kind een eigen mandje of een bureau organizer met zo’n handvat in het midden (zó handig!) waarin van alles zit waar ze zichzelf mee kunnen vermaken. Maar dan wel in handzaam formaat, zoals bijvoorbeeld Polly Pocket, een handheld spelcomputer, magnetisch tekenbord waar het pennetje met draad aan vastzit (scheelt weer tig keer gevallen pennetjes in de auto te moeten zoeken), een water-schilder-kleurboek zodat allerjongsten kunnen verven zonder te knoeien, een puzzelboekje, leesboek, tijdschrift, pop-it en dergelijke.

2. Laad alle apparatuur vooraf volledig op. Ja, dat klinkt natuurlijk helemaal logisch maar is toch een punt waar vaak pas op het laatste moment van vertrek nog aan gedacht moet worden. Neem ook eventuele oplaad-/USB-tussenstukjes voor het op kunnen laden in een auto mee en wellicht opgeladen powerbank als back-up.

3. Wij proberen persoonlijk redelijk op de schermtijd van de kinderen te denken, maar eerlijk? Op vakantie nemen we dat een heel stuk losser en zeker wanneer we een lange autorit te gaan hebben. Hiervoor hebben we voor beide kinderen een eigen kinder tablet waarop leuke én leerzame spelletjes staan en waarop we vooraf enkele (Netflix) series en kinderfilms hebben gedownload. Hier kunnen ze zich heel goed vermaken en het geeft behoorlijk wat rust in de auto. Wel ook de oordopjes of koptelefoon voor je kind(eren) meenemen zodat je ook voorin de auto even een stil momentje hebt.

4. Wil je kind het liefst ook echt kleuren met kleurpotloden en/of stiften en weet je dat hij/zij zich hier heel erg goed mee kan vermaken zonder van alles onder te gaan tekenen als je het niet ziet ;) ga dan op zoek naar een autospeeltafel. Dit is een soort dienblad met opstaande randjes zodat papier, potloden en stiften blijven liggen en er zitten aan de zijkanten vakjes waar spulletjes in opgeborgen kunnen worden.

5. Vergeet niet om voldoende drinken en snacks voor onderweg mee te nemen. Een eigen lekvrije en knoeiproof drinkbeker voor op de achterbank en de rest kan je ze zo in de hand geven. Maak vooraf broodjes, bakjes met stukjes en hapklaar fruit, een lekkere koek, snoepje, nootjes en bijvoorbeeld een gekookt eitje klaar. Zo is er voor iedere soort trek wel iets mee voor een lange rit in de auto.

6. Luisterboeken en liedjes om mee te zingen! Dit is iets dat wij ‘per ongeluk’ ontdekten tijdens de vakanties vorig jaar toen ik op Spotify kinderboeken tegenkwam van bijvoorbeeld Aadje Piraatje en Woezel & Pip, maar ook liedjes uit Disney-films en K3 bijvoorbeeld. Beide meiden én wijzelf vonden dit heel erg leuk om naar te luisteren en hier en daar wat mee te zingen. Ik koppel hiervoor mijn telefoon met de media van de auto en kan zo voor iedereen hoorbaar van alles afspelen.

7. Neem tussen lange autoritten in de tijd voor regelmatig een iets langere pauze om de benen te kunnen strekken en daar ter plekke een speeltuintje bij een tankstation op te zoeken. Kunnen de kinderen even uitrazen zodat ze hopelijk daarna een dutje willen doen ;) Neem voor momenten als deze bijvoorbeeld een springtouw en een voetbal mee. Het breekt de rit en speel zelf als ouder ook even mee, om weer opgefrist en alert verder in de auto te stappen voor de rit. Ook een perfect moment om iedereen naar het toilet te laten gaan en luiers te verschonen.

8. Gametime. En dan niet de spelletjes op een tablet of spelcomputer, maar spelletjes die de kinderen of het hele gezin samen kunnen doen. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Woordspelletjes. Achterbankbingo. Er is echt heel erg veel te bedenken en het kan ook nog verrassend leuk zijn om de fantasie van de meiden te prikkelen en ze zelf spelletjes te laten bedenken. Have fun!

9. Voor alle ongelukjes en “oh nee, ik voel me niet zo lekker!”-momenten: zorg dat je een rol toiletpapier, snoetenpoetsers of billendoekjes en een rolletje pedaalemmerzakjes voor het grijpen hebt. You’ll thank me later ;)

Maar vooral: probeer zelf zo relaxed mogelijk te doen, zie iets meer door de vingers, wissel muziek en spelletjes voor iedereen af en probeer zoveel mogelijk te genieten van het maken van leuke herinneringen samen. De vakantie begint namelijk toch echt al in de auto en niet pas bij aankomst op de eindbestemming.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.