Huis & interieur

Home | Onze ervaring met zonnepanelen (en wat dit ons bespaart)

14 juli 2022

zonnepanelen besparing ervaring tips
Ik was in onze verbruiks-app aan het kijken en verbaasde me weer eens hoe snel de tijd voorbij vliegt, want inmiddels hebben wij alweer bijna een half jaar zonnepanelen op ons dak liggen. Een keuze die heel veel mensen de afgelopen jaren maken, zowel voor het milieu maar ook voor een besparing op de energieprijzen. In dit artikel onze ervaring met zonnepanelen, enkele vragen hierover beantwoord en wat het ons nu echt bespaart.

‘Lees ook: Home | De voordelen van een PVC vloer.’

zonnepanelen besparing ervaring tips

Onze situatie

Wij wonen in een tussenwoning van zo’n 120m2 die is aangesloten aan stadsverwarming, hiermee zijn wij compleet gasvrij. We hebben twee kinderen en werken beide grotendeels vanuit huis. Op ons huis liggen sinds begin februari 10 zonnepanelen.

Het laten aanleggen van zonnepanelen is een klus dat trouwens door het installatiebedrijf van A tot Z (inclusief steigers op- en afbouwen, montage van de omvormer, doortrekken kabels, montage op het dak en aansluiten tot alles werkend was) in een ochtend geklaard was. Bi-zar, de snelheid en handigheid die ze hierin hebben, waardoor ze direct weer door konden naar het volgende huis. Je bent hier zelf dus amper tijd of moeite (en ergernis) aan kwijt en hebt dus geen hele dagen installateurs om je heen.

Wat kosten zonnepanelen?

Om niet alles enkel op onze situatie te betrekken, houd ik het hier op gemiddelden die op verschillende websites te vinden zijn. De kosten voor zonnepanelen lopen behoorlijk uiteen en het is echt afhankelijk van welke keuzes je hierin maakt, maar ook wat een bedrijf rekent voor het installeren ervan. Dit kan even een uitzoekwerkje zijn, maar het kan zeker lonen om ervoor te gaan zitten. Als ik zo op internet de verschillende websites erop naloop dan varieert de prijs van zo’n €4.200,- voor 6 panelen van gemiddeld 370Wp tot €8.500,- voor 14 panelen van 370Wp, dit is inclusief btw en omvormer. Reken dus al snel op zo’n €6.000,- aan kosten voor een gemiddeld huishouden.

Zeker wanneer je de knoop hebt doorgehakt en je besloten hebt voor zonnepanelen te gaan kan ik een rondje zonnepanelen vergelijken aanraden en bij enkele bedrijven vrijblijvende offertjes aan te vragen. Kijk hierbij niet alleen naar de prijs, maar ook naar wat je er nu echt voor terugkrijgt. Let bijvoorbeeld goed op:

– het opwekvermogen (Wattpiek/Wp) van de panelen
– de opbrengst van de panelen (hoeveel stroom/kWh levert een paneel per jaar op)
– het merk, het type, de afmetingen en de kwaliteit van de panelen
– de prijs (niet alleen van de panelen, maar ook inclusief de montage)
– reviews/ervaringen met het bedrijf
– de garantiecertificaten.

Subsidie op zonnepanelen

Er zijn geen landelijke subsidies op zonnepanelen meer, maar je kan nog wel de btw ervan terugvragen via de Belastingdienst. Je moet hiervoor het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ voor particulieren invullen, waardoor je je aanmeldt als ondernemer voor de omzetbelasting (btw) zodat je daarna de btw terug kunt vragen. Tip: let hierbij goed op de voorwaarden. Zoals het er nu naar uitziet betaal je vanaf 1 januari 2023 als consument geen belasting meer op de aankoop en installatie van zonnepanelen.

Ook zijn er soms lokale subsidiemogelijkheden of een energiebespaarlening mogelijk via de provincies of Gemeenten die zonne-energie willen stimuleren. Meer informatie kan je hiervoor vinden op de website van de Gemeente waar je woont of via de Energiesubsidiewijzer.

Hoeveel kan je besparen met zonnepanelen?

Volgens het prijspeil van januari 2022 kan je met zonnepanelen gemiddeld tussen de €750,- en €1750,- per jaar besparen met zonnepanelen, variërend van een eenpersoonshuishouden met 6 zonnepanelen tot een gezin van vijf met 14 zonnepanelen. Er is niet echt een gemiddelde te noemen, aangezien het dus afhankelijk is van het aantal panelen, de ligging van de panelen, het type omvormer, hoe de gezinssituatie is, of er mensen vanuit huis werken en/of hele dagen thuis zijn, hoe zuinig er wordt omgegaan met energie en dergelijke. Interessant weetje: zonnepanelen heb je gemiddeld terugverdiend in 6 tot 10 jaar, maar ze gaan als het goed is zo’n 25 jaar mee. Van deze investering heb je dus echt jarenlang behoorlijk voordeel.

zonnepanelen besparing ervaring tips zonnepanelen besparing ervaring tips zonnepanelen besparing ervaring tips

Wat wij besparen sinds we zonnepanelen hebben

Ik vind het erg leuk om af en toe even te spieken in de apps van zowel de zonnepanelen als in de app van onze energieleverancier en wat het verschil is tussen nu en vóórdat we zonnepanelen hadden. Well, dit kan je op bovenstaande afbeeldingen goed zien. Een behoorlijke besparing dus!

Ik denk dat onze besparing ook zeker te maken heeft met onze manier van leven. Nee, we zijn niet zuunig, hebben twee kinderen en werken bovendien beide grotendeels vanuit huis en we houden het wel graag lekker comfortabel. Zo letten we eigenlijk best netjes op de bekende bespaartips voor je energierekening en sinds we de zonnepanelen hebben komt daar het volgende bij; de wasmachine, droger en vaatwasmachine draaien niet meer in de late avond of nacht maar overdag wanneer de zonnepanelen stroom aan het opwekken zijn. Het liefst op het piekmoment, zodat ze dus zoveel mogelijk stroom van het opwekken van de zonnepanelen gebruiken en niet de stroom van het net van de energieleverancier.

Jep, wij hebben dus zeker goede ervaring met de keuze voor zonnepanelen en het bespaart ons flink in de energiekosten. Heel fijn met alle kosten die door de inflatie behoorlijk aan het stijgen zijn.. Hoeveel het precies scheelt met specifieke aantallen of bedragen is beter te zeggen als we de volgende afrekening krijgen, aangezien we nu de panelen nog geen half jaar hebben. Maar de grafieken spreken al behoorlijk voor zich en ons maandbedrag is door de energieleverancier nu al een stuk naar beneden bijgesteld :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.