Beauty

Q&A | Wat kan ik doen als mijn huid door de zon verbrand is?

3 augustus 2022

huid door zon verbrand tips zonverbrande huid
Het is volop zomer, we hebben te maken met flink hoge temperaturen en ondanks dat we onszelf – als het goed is – regelmatig insmeren kan het toch gebeuren dat je huid verbrand door de zon. Dit resulteert in roodheid tot soms zelfs blaasjes, jeuk en huidirritatie waarna je huid zal gaan vervellen. Maar wat kan je doen aan een huid die door de zon verbrand is? In dit artikel een aantal slimme tips!

‘Lees ook: Q&A | Biedt foundation met SPF voldoende zonbescherming?.’

huid door zon verbrand tips zonverbrande huid

Wat kan ik het beste doen als mijn huid door de zon verbrand is?

Een zonverbrande huid is te herkennen aan de veranderde kleur van je huid die niet richting een bruingetinte huid gaat, maar rood geworden is. Het resultaat van een ontstekingsproces met huidschade tot gevolg. Soms komen hier nog kleine bultjes bij kijken en als het echt heel erg verbrand is zie je er soms blaasjes bij. Tijd om je huid heel wat extra liefde te geven om hiervan te kunnen herstellen!

–> Mocht je huid echt heel erg verbrand zijn, dan zou je eventueel een pijnstiller als ibuprofen of aspirine kunnen innemen. Dit werkt niet alleen pijnstillend, maar ook ontstekingsremmend.

Blijf uit de zon

Klinkt logisch, maar als je merkt dat je huid begint te verbranden of al verbrand is: blijf uit de zon. Geef je huid de tijd om hiervan te herstellen door binnen te blijven en anders in schaduwrijke plekjes te blijven als je op het terras of naar het strand gaat. En smeer jezelf op die buitenmomenten natuurlijk extra vaak in met een luchtige zonnebrandlotion.

Sowieso is het meenemen van een strandparasol op vakantie of een dagje strand een heel goed idee, zodat je ook hier jezelf en je kind(eren) tegen de felle zonnestralen kan beschermen. Er bestaan zelfs parasols of pop-up-strandtentjes met ingebouwd filter. In crèmes en lotions heet dit SPF, in stoffen en kleding heet dit UPF. Handig om te weten :)

Laat je huid ademen

Dit kan op meerdere manieren, door bijvoorbeeld zo min mogelijk kleding over je zonverbrande huid te dragen en let erop dat de kleding die je draagt van luchtig en ademend materiaal gemaakt is zoals katoen, linnen of viscose. Maar laat je huid ook ademen door deze niet dicht te smeren met een ‘lekker dikke’ bodybutter of huidolie. Het klinkt heel aantrekkelijk om je huid rijkelijk in te vetten, maar het is vooral belangrijk dat je huid al die warmte kwijt kan en dat kan niet met zo’n rijk product.

Skinimalism

Oftewel: doe even een stapje terug met je huidverzorging. Zeker wanneer je in je gezicht verbrand bent, kies er dan voor om qua huidverzorging terug te gaan naar een basisroutine van reinigen, hydrateren en beschermen. Laat de actieve ingrediënten zoals die in een exfoliant en producten als retinol(achtigen) even links liggen totdat je huid hersteld is van de zonschade.

Hydrateren

Er is één ding waar je je huid die door de zon verbrand is héél erg blij mee kan maken: hydratatie! Dat kan door hydratatie van binnenuit door (extra) water te drinken, maar ook door je huid te verwennen met intensieve hydraterende verzorging. Het is niet voor niets dat de fijnste aftersun-producten heel erg luchtig van textuur zijn en vooral hydraterende en kalmerende ingrediënten zoals water, hyaluronzuur, glycerine, antioxidanten en aloë vera bevatten. Je hoeft hiervoor dus niet specifiek een aftersun in huis te halen, je kan dus ook heel erg goed aan de slag met een aloë vera gel of een heel luchtige bodylotion, maar wel zonder irriterende stoffen als menthol, uitdrogende alcohol en parfum.

Is je huid verbrand door de zon, neem dan eerst een wat koelere lauwwarme douche om de ergste warmte uit de huid te krijgen en je huid zachtjes schoon te wassen. Breng daarna een dun laagje lotion aan op je huid en smeer zo’n drie keer per dag een extra laagje.

Wear sunscreen

Een inkoppertje, maar het kan echt niet vaak genoeg gezegd worden. Wil je niet dat je huid verbrand: smeer je dan trouw in met minimaal SPF30 om je huid te beschermen. Zeker bij dagen waarop je veel in de zon zal zijn, zoals een dorpje of stad bezichtigen op vakantie, een dagje strand, een citytrip in de zomer.. Smeren! Het liefst iedere twee uur opnieuw, ook wanneer je voornamelijk in de schaduw zit, en zeker een extra laagje wanneer je hebt gezwommen en je je lichaam daarna hebt afgedroogd met een handdoek.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 3 augustus 2022 at 21:47

  Zeer fijne tips…..
  Vooral van de ingrediënten in hydraterende en kalmerende huidverzorgingsproducten…
  Zoals water, hyaluronzuur, glycerine etc……

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.