Lifestyle Mama & Kind

Lifestyle | Leuke fietsroutes voor het hele gezin

2 augustus 2022

leuke fietsroutes voor het hele gezin (Nederland) tips
We zijn de afgelopen jaren steeds meer buiten te vinden, waarbij iedereen vooral behoorlijk wat meer de natuur in ging om te wandelen. Naast de wandelgekte wordt het kamperen (love it!) vaker opgepakt en wint ook het fietsen steeds meer terrein; van mountainbikes tot aan racefietsen en e-bikes. En wat is nou een leuker uitje dan dit samen met het hele gezin te doen? In dit artikel een aantal tips om zo’n fiets-uitje voor iedereen leuk te maken en voor het vinden van leuke fietsroutes voor het hele gezin. Enjoy!

‘Lees ook: Kids talk | Zo vermaak je je kinderen met een lange autorit.’

leuke fietsroutes voor het hele gezin (Nederland) tips

De voordelen van fietsen

Fietsen is niet alleen een relatief eenvoudige manier van bewegen, het zorgt ook nog eens voor weinig belasting van het lichaam en kan daardoor van jong tot oud gedaan worden. En voor je het weet kan je met een beetje oefening en de juiste fiets al snel samen met je gezin behoorlijk wat kilometers maken. Je houdt fietsen voor iedereen leuk als er rekening wordt gehouden met persoonlijke wensen van iedereen in de familie, zoals een comfortabele elektrische mamafiets met de juiste fietsstoel(tjes), een sportieve racefiets, ook voor de kinderen een fiets met versnellingen en bijvoorbeeld een BMX-achtig model voor het stoere kind :)

Naast dat fietsen een laagdrempelige activiteit is, is het ook nog eens heel gezond voor je. Het helpt onder andere om je te ontspannen en verlaagt stress, helpt bij de opbouw van conditie en spieren, verbetert de weerstand en dit alles draagt ook nog eens bij het verkrijgen van meer zelfvertrouwen omdat je door regelmatig bewegen lekkerder in je vel komt te zitten. Een win-win situatie voor iedereen in het gezin :)

leuke fietsroutes voor het hele gezin (Nederland) tips

Maak het fietsen leuk voor iedereen

Wil je er samen met je gezin op uit voor een fietsuitje, zorg dan dat het leuk blijft voor iedereen die mee gaat. Dit kan je doen door met een paar dingen rekening te houden:

– zeker wanneer er nog niet zo’n ervaren fietsers meegaan is het aan te raden de lengte van de route aan te passen zodat het voor iedereen haalbaar is
– zorg dat er iets leuks wordt gedaan om het fietsen te doorbreken. Denk bijvoorbeeld aan ‘ik zie ik zie’-spelletjes tijdens de route, een onderbreking met een lekkere picknick of dat je bij thuiskomst bijvoorbeeld samen pannenkoeken gaat bakken
– hou voldoende pauzes tijdens een fietsroute om wat te drinken, fruit te eten en waar kinderen even een speeltuintje in kunnen duiken
– zorg dat iedereen veilig mee is! Denk aan eventuele passende helmpjes en de juiste kinderzitjes voor kinderen die nog niet zelfstandig kunnen fietsen
– denk aan een klein EHBO-tasje met bijvoorbeeld wat wondreiniger, een pincet en pleisters
– zorg dat eventuele fietscomputers, de accu van de e-bike en telefoons opgeladen zijn voor vertrek.

Leuke fietsroutes voor het hele gezin

Juist omdat fietsen zo’n laagdrempelige manier van bewegen is, hoef je er eigenlijk niet eens specifieke fietsroutes voor te zoeken. Je kan immers zo vanaf je eigen tuin vertrekken en zien waar het schip strand. Nederland is een heel fijn fietsland met duidelijke wit-rode-straatbordjes die je zo de juiste kant op wijzen. Daarnaast bieden veel fietsnavigaties en fietscomputers ook nog eens een leuke ‘verrassingsknop’ waarbij je aan kan geven hoeveel kilometer je wil fietsen waarna er een route wordt aangegeven die je simpelweg kan gaan volgen.

Maar als je niet vanuit je eigen huis vertrekt omdat je op vakantie bent of omdat je wel een uitdaging kan gebruiken en iedereen in het gezin de gewenste kilometers kan maken, dan is het handig om te weten waar je leuke fietsroutes kan zoeken. Have fun!

– ANWB Eropuit app en de ANWB fietsroutes website
Fietsnetwerk
Routeyou
Fietsknoop
– de routeplanner van de Fietsersbond.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Antwoorden

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.