Huis & interieur

Home | Onmisbaar in een Scandinavisch interieur

14 augustus 2022

Scandinavisch interieur tips wonen inrichting
Al jaren een zeer geliefde woonstijl dat duidelijk een blijvertje geworden is: een Scandinavisch interieur. Deze is vooral te herkennen aan het lichte kleurpalet en less is more als het op de inrichting aankomt. Maar hoe zorg je ervoor dat het geheel ‘klopt’ wanneer je met deze stijl aan de slag gaat en hoe laat je een Scandinavische stijl tot leven komen zonder dat het te kil wordt? In dit artikel een aantal tips!

‘Lees ook: Interieur trend | De ovale eettafel (+ how to style inspiratie).’

Scandinavisch interieur tips wonen inrichting Scandinavisch interieur tips wonen inrichting Scandinavisch interieur tips wonen inrichting

De kenmerken van een Scandinavisch interieur

Let there be light

Een Scandinavisch interieur staat misschien wel het meest bekend om de hoeveelheid lichtinval en het airy gevoel wat deze interieurstijl heeft. Dit komt natuurlijk door het kleurgebruik dat bij deze stijl hoort, maar ook grotendeels voor de manier waarop het licht de ruimte binnenkomt. Hoe groot – of klein – een ruimte dan ook is, kies ervoor om de muren plus raambekleding heel erg licht te houden.

Hou de muren en de kozijnen zo licht mogelijk, als in gebroken wit of crème-wit en kies voor de raambekleding dus niet voor zware en donkere gordijnen, maar voor een combinatie van bijvoorbeeld lichte houtkleurige of (letterlijk) lichte en wit of zacht naturel gekleurde aluminium jaloezieën met een mattere afwerking. Als je deze ‘in de dag’ laat vallen valt de raambekleding min of meer weg in het geheel met de muur. Combineer je dit samen met mooie see through ‘inbetweens’ als gordijnen dan oogt de gehele wand van de raampartij heel licht en fris, maar toch aangekleed en kan je op meerdere manieren spelen met privacy en lichtinval.

Scandinavisch interieur tips wonen inrichting Scandinavisch interieur tips wonen inrichting Scandinavisch interieur tips wonen inrichting

Het kleurenpalet

Ook het kleurgebruik is behoorlijk duidelijk als het om een Scandinavisch interieur gaat. Hierbij wordt namelijk veel gebruik gemaakt van wit-tinten, heel zachte natuurlijke kleuren als crème en zand tot lichtbruin en accentkleuren in zachtblauw, koele grijstinten en een subtiele vergrijsde pasteltint als oudroze hier en daar. Dit maakt een heel rustgevend geheel en geeft je gelijk ook houvast voor de verdere inrichting; kies bijvoorbeeld 2 hoofdkleuren en een duidelijke accentkleur en je kan hiermee ook sneller passende keuzes maken voor accessoires zoals een vloerkleed, plaid, sierkussens en kaarsen.

Als het op meubels aankomt wordt er in een Scandinavische woonstijl veel gekozen voor houten meubels in een combinatie van wit gelakt tot natuurlijk licht hout. En vergeet ook zeker niet de kracht van een lichtplan voor je verlichting waarbij de verschillende lampen en lichtbronnen in een warme tint de ruimte heel anders aan kan laten voelen en op ieder moment van de dag mooi tot haar recht kan laten komen.

Scandinavisch interieur tips wonen inrichting Scandinavisch interieur tips wonen inrichting Scandinavisch interieur tips wonen inrichting

Accessoires voor meer sfeer

Vanwege het vele wit, de minimalistische inrichting dat bij deze stijl hoort en het vele lichte hout kán deze woonstijl soms wat klinisch en ‘kaal’ ogen. Tijd dus om de ruimte tot leven te laten komen door middel van het gebruik maken van natuurlijke elementen en meer textuur. Denk aan accessoires in jute, gevlochten manden, een houtsculptuur, gebreid katoen en wol. Maar wat een ruimte hierbij toch wel echt afmaakt is het toevoegen van planten, en dan vooral de wat grotere groene planten waarbij je de pot in bijvoorbeeld een grote mand op de grond plaatst.

Ook onmisbaar is toch wel een subtiele geometrische of grafische print in bijvoorbeeld een wandkleed of vloerkleed, een sierkussen op de bank of een plaid. Dat geeft het geheel net even een stoer en meer modern randje.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.