Carrière & Geld Lifestyle

Lifestyle | 3 tips voor meer structuur in je leven

13 augustus 2022

tips voor meer structuur in je leven
Je herkent het vast wel: je hebt een heleboel plannen en doelen waar je graag mee aan de slag wil gaan, maar op de één of andere manier krijg je het niet voor elkaar om er echt vorderingen mee te maken. Of het nu gaat om bijvoorbeeld meer structuur in je huis, meer structuur in je in- en uitgaven of omdat je de structuur voor een groot klusproject goed voor elkaar wil hebben. In dit artikel een aantal handige tips voor meer structuur in je leven waardoor je ook nog eens meer voor elkaar kan krijgen, met als bonus dat je minder stress ervaart. Succes!

‘Lees ook: Lifestyle | Met deze tips krijg je meer focus.’

tips voor meer structuur in je leven

Tips voor meer structuur in je leven

Schrijf het op

Het maakt eigenlijk niet uit voor welk project of onderdeel in je leven je meer structuur kan gebruiken, door er simpelweg pen en papier bij te pakken maak je een goede start. Op die manier kan je opschrijven wat er moet gebeuren, kan je al snel de echte zaken van de bijzaken onderscheiden (en weet je dus waar je de focus op moet gaan leggen), kan je juist zien waar het misgaat in de financiën of kan je een project in onderdelen opsplitsen zodat je er gestructureerd mee aan de slag kan gaan.

Zijn er meerdere punten waarop je meer structuur wil aanbrengen? Begin dan met het punt waarbij je de meeste negatieve energie ervaart en focus je hierop. Stel dus prioriteiten en durf dus ook nee te zeggen of bepaalde dingen los te laten als ze niet passen bij waar jij naartoe aan het werken bent. Is het project te groot om in één keer aan te kunnen pakken, hak het dan op in onderdelen en werk deze stapje voor stapje met to do lists uit.

–> Tip! Stationery webwinkels zijn voor mij persoonlijk zoals een snoepwinkel, want ik heb een zwak voor mooie notitieboeken, lijstjesblokken en kalenders. Snuffel bijvoorbeeld eens bij de webshop van Bekking & Blitz voor een mooi notitieboek of een bullet journal om te gebruiken als kasboek, projectmap of doelenboek. BekkingBlitz.nl heeft een enorm aanbod van handige boekjes!

tips voor meer structuur in je leven

Plannen

Neem een agenda, een desk planner of een maandkalender en start simpelweg met plannen. Of het nu te maken heeft met een klusproject, je boodschappen wekelijks gaan doen in plaats van te pas en te onpas een wandelingetje te maken naar de supermarkt (dit kan je veel geld gaan besparen voor meer structuur in je financiën) of omdat je meer structuur wil krijgen in een gezonde leefwijze door vaker een sport-, meditatie-, en/of rustmoment in te gaan plannen. Door simpelweg bepaalde momenten in je planning te reserveren en je hieraan te houden krijg je het niet alleen ook echt voor elkaar, maar krijg je ook een duidelijk overzicht in je in te delen tijd.

Ook hierbij geldt: hou je aan de planning. Zorg er dus voor dat je planning voor de dag, maar ook je weekplanning en maandplanning, haalbaar is en dat er uitlooptijd/rusttijd tussen twee blokken/afspraken in zit. Door te werken met een strakke planning en je in deze geplande tijden ook daadwerkelijk aan de juiste activiteit te houden krijg je niet alleen méér voor elkaar, maar ook meer rust, minder chaos en blijf je niet steeds achter de feiten aanlopen. Win-win-win!

Clean desk policy

Of nouja, het ligt er dus maar net aan op welk punt je meer structuur in je leven wil. Maar bedenk je goed dat je lekkerder werkt met een schoon huis, een opgeruimd bureau, een lege mailbox, als de koelkast en vriezer uitgeruimd en opgeruimd zijn, het afval tussen de klussen in steeds weg is.. Streep maar door wat niet bij jou(w doelen) aansluit ;) Chaos in je hoofd wordt namelijk vaak verergert door chaos in je leefomgeving. Door deze opgeruimde basis kan je eenvoudiger en met meer rust en focus werken aan jouw plannen en doelen en zal je steeds minder last hebben van allerlei ‘tabbladen in je hoofd’.

Tot slot

Wil je meer structuur in je leven dan komt hier ook een portie wilskracht bij kijken. Probeer daarom je doelen, je planning en je wensen haalbaar te houden. Op die manier krijg je vaker een beloning, meer zelfvertrouwen én nieuwe kracht om door te gaan met je nieuwe aanpak voor meer structuur zodat je nieuwe handelingen en/of methode vanzelf een normaal ritme worden. En vanaf dit punt zal je op veel verschillende manieren meer structuur in je leven ervaren. Met als bonus: meer innerlijke rust en meer tijd over om te genieten :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.