Beauty

Tip | Vergoeding voor specifieke behandelingen zoals huidtherapie

9 augustus 2022

vergoeding huidtherapie dermatoloog zorgverzekering tips
Soms zijn er bepaalde behandelingen die je vergoed kan krijgen, terwijl veel mensen hier geen idee van hebben. Zo werd ik onlangs verrast toen ik ter declaratie mijn factuur voor het laser-ontharen voor de overbeharing in mijn gezicht instuurde bij de zorgverzekering en ik deze volledig vergoed bleek te krijgen. En dat terwijl de kosten voor bepaalde behandelingen je wellicht tegenhouden om ergens iets aan te laten doen. Zonde dus! In dit artikel een aantal behandelingen op een rij die je wellicht vergoed zou kunnen krijgen én hoe je dat aanpakt.

‘Lees ook: Q&A | Hoe kan je je borsten steviger maken?

vergoeding huidtherapie dermatoloog zorgverzekering tips

Tips voor vergoeding van behandelingen zoals huidtherapie

Waar moet je rekening mee houden?

Laten we even duidelijk zijn: als je puur uit ijdel oogpunt of ter ontspanning een massage, een gezichtsbehandeling bij de schoonheidsspecialiste, een trendy manicure, vanuit esthetisch oogpunt een filler laten aanbrengen in je lippen of incidenteel de lichte haartjes van je bovenlip laat harsen krijg je hier geen vergoeding vanuit je zorgverzekering voor.

Het gaat hier dus om behandelingen die je uit kan laten voeren bij een kliniek of een salon met bekwaam (medisch) opgeleid personeel en aangesloten bij de juiste brancheorganisatie. Bovendien heb je in veel gevallen pas recht op vergoeding als de kliniek of salon gecontracteerd is door je zorgverzekeraar. Daarnaast moet je in veel gevallen een doorverwijzing of verklaring hebben vanuit je huisarts of medisch specialist.

Check je zorgverzekering

Maar het kan dus zeker lonen om achter je computer te gaan zitten, vergelijk zorgverzekering en aanvullende pakketten met elkaar en maak dan de keuze om wellicht over te stappen voor het nieuwe jaar in gaat. Zodat je met ingang van het nieuwe jaar het één en ander aan zou kunnen laten pakken zonder dat je zelf opdraait voor de volle kosten van de behandelingen of het traject dat je nodig hebt.

Het is dus zeker slim om in je zoektocht naar eventueel een nieuwe zorgverzekeraar niet alleen te kijken naar specifiek de goedkoopste zorgverzekering, want soms loont het dus om iets meer te betalen als daar tegenover staat dat je daarbij wél recht hebt op bepaalde vergoedingen die voor jou belangrijk zijn.

vergoeding huidtherapie dermatoloog zorgverzekering tips

Welke type behandelingen kan je vergoed krijgen?

Hieronder een aantal voorbeelden van behandelingen waarvoor je soms zelfs vanuit de basisverzekering en anders vaak vanuit aanvullende pakketten een vergoeding kan krijgen. Dit kan dan gaan om een vast bedrag per jaar aan vergoeding of een bepaald bedrag per behandeling, ook dit is handig om vooraf uit te zoeken bij je zorgverzekering.

Pedicure

Mocht je bijvoorbeeld diabetes hebben dan kan (preventieve) voetzorg noodzakelijk zijn om specifieke voetklachten op langere termijn te voorkomen. Je komt dan uit bij een medisch pedicure of een podotherapeut. Deze houdt zich net als de normale pedicure bezig met de verzorging van de voet en het behandelen van huid- en nagelaandoeningen, maar kan en mag ook specialistische behandelingen uitvoeren aan risicovoeten.

Dermatoloog of huidtherapeut

Onderstaande behandelingen zitten vaak niet in de basisverzekering, maar zeker wanneer de klachten dermate blijvend aanwezig zijn kan er vanuit aanvullende verzekeringen een vergoeding voor zijn. Ook zorgen deze ‘uiterlijke problemen’ niet alleen voor lichamelijk, maar ook voor geestelijke klachten (onzekerheid, minder zelfvertrouwen, schaamte) op de lange termijn. Ook dit weegt vaak mee bij de overweging van een doorverwijzing en dus het recht hebben op vergoeding.

Heb je last van overmatig acne, overbeharing op je lichaam en/of gezicht dan kan je bijvoorbeeld bij een dermatoloog en/of huidtherapeut terecht voor de juiste aanpak en behandeling hiervan door middel van huidtherapie. Denk bijvoorbeeld aan acnetherapie om acne in het gezicht, de hals of op de rug te bestrijden en de huid te herstellen, om (over)beharing aan te pakken met IPL of lasertherapie en bij littekens, spataderen of huidaandoeningen waarbij kleurafwijkingen zichtbaar zijn aan camouflagetherapie.

Ook kan bindweefselmassage in sommige gevallen vergoed worden als dit bijvoorbeeld zorgt voor aanhoudende lichamelijke klachten zoals migraine, problemen met de doorbloeding en (verkleefd) littekenweefsel.

Massage

Wanneer je al langere tijd last hebt van je spieren, een verkeerde houding, lichamelijke klachten na een trauma of klachten in je mobiliteit, dan kan je naar een chiropractor (valt onder alternatieve geneeswijze) of een fysiotherapeut worden doorverwezen. Een reeks aan behandelingen – vaak in combinatie met thuisoefeningen – verlichten spieren, gewrichten en bindweefsel. Voor beide typen behandelingen heb je vaak een aanvullende verzekering nodig om deze vergoed te krijgen.

Plastische chirurgie en botox

Plastische chirurgie kan enkel worden vergoed als dit op medische indicatie vanuit de (huis)arts is en als de verzekeraar toestemming heeft gegeven. Mocht je bijvoorbeeld heel veel afgevallen zijn en je last hebben van flink wat huidoverschot, dan zijn hier bepaalde grenzen voor wanneer je figuurcorrigerende en contourherstellende operaties zoals een buikwandcorrectie, borstcorrectie, -lift of -vergroting vergoed krijgt en wanneer je deze zelf moet betalen.

Maar denk hierbij ook aan botox in je voorhoofd wanneer je zeer regelmatig of zelfs dagelijks last hebt van hoofdpijn of migraine of botox in je kaken wanneer je last hebt van tandenknarsen. Of dat je in aanmerking komt voor een ooglidcorrectie bij een hangend ooglid, want zorgt dit voor een gezichtsbeperking of is het voor ‘de mooi’?

Er is bij vergoedingen zoals genoemd in dit artikel ook vaak een wat grijzig gebied tussen esthetisch en medisch noodzakelijk, maar het kan dus zeker interessant zijn om hierover in gesprek te gaan met je huisarts en/of zorgverzekeraar.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.