Fashion

On trend | Het gilet (+ styling tips)

26 september 2022

gilet styling tips mode fashion 2022 herfst/winter
Als je om je heen kijkt op zowel de catwalks bij de grote modehuizen, in de kledingwinkels, in modemagazines en tijdschriften en op straat dan kan je er niet onderuit dat het gilet weer helemaal terug is. Van het type gilet dat bij een driedelig pak hoort tot een meer bohemian variant met mooie borduursels. In dit artikel een kleine ode aan het gilet als modetrend, plus een aantal leuke stylingtips hoe je een gilet leuk kan combineren.

‘Lees ook: Fashion | Dit zijn dé modetrends voor herfst/winter 2022.’

gilet styling tips mode fashion 2022 herfst/winter

Het gilet anno 2022

Nu het gilet weer helemaal terug in het modebeeld is, valt het wel op dat er niet echt specifiek één soort gilet te zien is. Of je nu kiest voor een korter, oversized, een knielang, meer gekleed exemplaar of juist eentje van bijvoorbeeld jeans, leer of fake fur. We zien zelfs de bodywarmer weer terugkomen, dat lijkt tenslotte wat op een sportieve en puffer-variant van het gilet.

Niet alleen is een gilet dames een musthave voor in je kledingkast, ook is het een heel erg fijn item om te dragen in de koudere maanden. In plaats van een jas om je romp warm te houden wanneer het een zonnige herfstdag-met-net-iets-te-fris-windje is of als een extra warm laagje óver een spijkerjack of straks als een extra laagje onder je winterjas als de temperaturen onder het vriespunt zakken.

gilet styling tips mode fashion 2022 herfst/winter gilet styling tips mode fashion 2022 herfst/winter gilet styling tips mode fashion 2022 herfst/winter

Stylingtips | Hoe combineer je een gilet?

Zakelijk

Het gilet komt oorspronkelijk uit de hoek van de zakelijke wereld en chique drie-delige pakken en dat nodigt toch ook wel uit om hier een moderne en jongere twist aan te geven. Draag bijvoorbeeld een pantalon met sneakers en een witte longsleeve samen met een getailleerd gilet voor een meer sportieve variant. Verwissel voor een zakelijke afspraak de sneakers voor pumps of mocassins en een fijn riempje over het gilet en je look ziet er in twee tellen geheel anders uit. Ook mooi: een wat lossere pantalon, daarboven een aansluitende coltrui dames die je vormen mooi accentueert, gecombineerd met een kort gilet maar dan een stoere veterboot eronder.

Stoer

De oversized kleding is niet meer uit het straatbeeld weg te denken en hierbij past heel tof een oversized gilet. Dit kan eigenlijk met iedere jeans, sneakers, T-shirt of zelfs hoodie een heel toffe outfit maken! Net even wat meer edge? Kies dan voor een gilet van leer, waarvoor je nog wel eens heel goed zou kunnen slagen bij tweedehands- en vintage winkeltjes. Want stiekem is leer toch wel het allermooiste als het al wat gedragen is. Zo’n lederen gilet doet het ook goed met een rechte jeans en wit overhemd of meer aangesloten witte blouse dames, als tof contrast!

Romantisch

Is de vrouwelijke, vintage en bohemian stijl wat meer op jouw lijf geschreven? Ook dan is er met een gilet heel veel mogelijk. Ook over een zwierige jurk of een wijde maxi skirt kan je heel goed een gilet dragen, zeker wanneer het een wat korter en meer getailleerd model is kan je hier een prachtig silhouet creëren. Kies bij de meer romantische stijl voor een gilet in zachte stofjes en lichte kleuren, met een zacht nepbont randje, subtiele borduursels of een geheel teddy gilet van een aaibaare stof.

–> Tip: zoek je lekker veel outfit inspiratie met gilets, in verschillende stijlen? Zoek dan bijvoorbeeld op Pinterest naar ‘sleeveless blazer outfit’. Ik weet zeker dat je er veel leuks tussen zal zien om te zien dat je met een gilet heel veel kanten op kan en met veel in je garderobe gecombineerd kan worden!

Ondanks dat het gilet dus weer helemaal terug is en er niet echt één specifieke trend bovenuit steekt hoe dit kledingstuk gedragen ‘mag’ worden, is het wel duidelijk dat we in de modewereld weer wat meer richting de vrouwelijke zachtheid gaan. Combineer je gilet dus het liefst met meer zachte kleuren, een soepel vallende blouse, een lange wijdvallende jeans (= nog zo’n leuke trend!) en een goede hak om het iets meer anno 2022 te maken.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Carina Peters
  Reply Carina Peters 27 september 2022 at 13:02

  Ik vind het een leuke casual look.

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 27 september 2022 at 12:54

  Ja, zo leuk….
  Hier hou ik van….
  Dit komt heel goed van pas……

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.