Lifestyle

Health | Waarom cardio gezond is + tips om sporten leuk te maken

1 september 2022

sporten leuk maken + waarom cardio belangrijk is
Ook al ben ik een groot liefhebber van bodybalance (combi bodyweight-training, pilates, tai-chi en yoga) en krachttraining, door de jaren heen heb ik geleerd dat cardio toch ook echt een onmisbaar deel van een gezonde leefwijze is. Persoonlijk ga ik hiervoor het liefst een aantal keer in de week naar buiten voor een pittige powerwalk-sessie. Heerlijk, zo in de frisse buitenlucht! Maar het heeft wel even geduurd voordat ik iets had gevonden wat ik leuk vind en weet vol te houden. In dit artikel daarom een aantal tips hoe je sporten leuk kan maken én waarom cardio zo gezond voor je is. Als een stukje extra motivatie om aan de slag te gaan..

‘Lees ook: Health | 10 tips om een betere conditie te krijgen.’

sporten leuk maken + waarom cardio belangrijk is

Hoe maak je sporten leuk?

Dit is voor mij persoonlijk best lang een issue geweest, want het is wel vaker voorgekomen dat ik een sporttrend wilde gaan volgen en me er volledig instortte zonder dat ik het echt leuk vond. En dat zorgde er dan weer voor dat ik de zin erin al snel verloor en het sporten maar lastig in mijn routine wist te krijgen. Maar dat kan dus ook helemaal anders!

1. Probeer een stukje om te denken. Dat je niet gaat sporten om af te vallen en om in een specifieke kledingmaat te moeten passen, maar dat je gaat sporten om te werken naar een gezonder en sterker lichaam. Hierbij let je dus niet per se op de weegschaal, maar let je meer op resultaat en de vooruitgang die je aan je lichaam kan merken (beter uithoudingsvermogen, betere conditie, sterker, dagelijkse dingen makkelijker kunnen doen..) Deze mindset kan echt een heel erg groot verschil maken.

2. Zoek een sport die je leuk vindt! Het kan dan wel even een zoektocht zijn, maar als je iets hebt gevonden waar je plezier in hebt dan ga je het wíllen doen in plaats van dat je het als een ‘moetje’ ziet. Ben je meer van de groepssporten zoals steps, spinning of Les Mills lessen, of kies je liever voor meer individuele sporten zoals op de crosstrainer, hardlopen, joggen, zwemmen of wielrennen? Allemaal manieren om cardio aan je dagelijkse routine toe te kunnen voegen dus probeer gerust eerst een tijdje van alles totdat je iets hebt gevonden waar je ook daadwerkelijk lol in hebt zodat het gemakkelijker is om vol te kunnen houden.

3. Zoek een sportschool die bij jou past. Tenzij je een buitensporter bent en voor cardio de keuze maakt voor fietsen, (hard)lopen of zwemmen ;) Maar anders kan het heel veel uitmaken hoe de sfeer in een specifieke sportschool aanvoelt. De één is wat meer onpersoonlijk dan de ander, de één geeft meer begeleiding of zelfs ook personal training en er zijn zelfs wat meer boutique-achtige sportscholen. Zoek bijvoorbeeld, afhankelijk van waar je woont natuurlijk, op Google naar ‘sportschool in Utrecht’ en kijk even rond op de website van de verschillende aanbieders. Vaak kan je naar aanleiding hiervan al wel een eerste selectie maken, ga daarna op zoek naar reviews van anderen, bekijk het aanbod en het membership en plan eventueel bij bijvoorbeeld 3 sportscholen een proefles in. Ik gok dat je op deze manier een heel leuke sportschool bij jou in de buurt kan vinden en ja, ook dit draagt bij aan de fun die je aan sporten gaat beleven!

4. Ga samen sporten met een vriend of vriendin. Dit kan je enorm motiveren, verdiept de vriendschap op weer een andere manier en het werkt als een stok achter de deur.

sporten leuk maken + waarom cardio belangrijk is

Waarom is cardio goed voor je lichaam?

Ja, met cardiovasculaire oefeningen verbrand je relatief veel calorieën maar dat is misschien wel het minst belangrijke waarom cardio goed en gezond is voor je. Regelmatig een cardiotraining voltooien heeft namelijk ook de volgende voordelen:

– het verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedcirculatie in je lichaam, zo helpt het de kans op onder andere hart- en vaatziektes te verlagen
– het verbetert je uithoudingsvermogen en daarmee ook de conditie van je hart en longen
– cardiotraining heeft een positieve uitwerking op zowel het korte- als langetermijngeheugen
– het zorgt ervoor dat je de dag met meer energie doorkomt
– het verlaagt je stressniveau wat een positief effect heeft op je algehele humeur.

Zo, hoppa. Pak je sportoutfit, sportschoenen en favoriete playlist er maar bij. Tijd voor actie! ;)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 2 september 2022 at 19:56

  Cardio vind ik echt helemaal niks. Doe mij maar lekker aan de weight training. (En een combi is waarschijnlijk het beste. Alleen maar fietsen of rennen dat wordt het niet. Je zult toch echt aan spieropbouw moeten doen.) Ik ben er gelukkig achter gekomen dat ik sporten verder ook helemaal niet leuk hoed te vinden, gelukkig. Ik ga gewoon elke week een uurtje vrij intens sporten en dat is het. Naast mijn normale beweging is dat gelukkig voor mij voldoende.
  Ik heb wel geprobeerd om rennen leuk te vinden … ik heb zelfs een speciale riem aangeschaft zodat ik met de hond kon hardlopen. Die vindt het wel leuk, maar … ik dus niet.

 • Avatar van Charlotte
  Reply Charlotte 1 september 2022 at 19:26

  Wat goed dat het ook helpt met je geheugen. Kan ik wel gebruiken, “vergeet” vaak om te sporten ;)

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 1 september 2022 at 07:03

  Ja zeker en kon ik dit maar…..
  Ik kan het niet meer……
  Helaas ben ik beperkt.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.