Lifestyle

Health | Tips voor een betere nachtrust

23 oktober 2022

betere nachtrust, goede slaap tips
Er zijn een heleboel factoren die je nachtrust kunnen beïnvloeden en waar je zelf – helaas en tot soms grote ergernis – weinig aan kan doen. Denk aan een alarm dat midden in de nacht af gaat, een huilend kind of een stressvolle periode waardoor je de slaap minder goed kan vatten. Maar, er zijn gelukkig ook een heleboel dingen die je wél zelf in de hand hebt als het op een betere nachtrust aankomt. En aangezien slaap en voldoende rust enorm belangrijk zijn, hoop ik je met de tips in dit artikel een handje te kunnen helpen. Op naar betere nachten!

Tips voor een goede nachtrust

1. Pak de slaapkamer aan
Wanneer we ons huis aanpakken en een make-over geven, dan wordt er vaak het meeste aandacht besteed aan de benedenverdieping met de hal, keuken en woonkamer en daarna de badkamer en kinderkamers. Hierdoor is de slaapkamer vaak een beetje een ondergeschoven kindje zonder eenheid en waar vaak behoorlijk wat op ‘weggezet’ wordt. En dat zorgt dus voor meer onrust dan nodig is! Even de handen uit de mouwen en aan de slag met die slaapkamer dus, je brengt er tenslotte heel wat uurtjes in door.

Denk aan opruimen, uitzoeken, opnieuw indelen en wellicht een likje verf, nieuw beddengoed, behang en een mooie kast om alle losse spulletjes uit het zicht in op te kunnen bergen? Probeer in een rustig kleurenthema te werken, haal onnodige spullen uit de ruimte en zet er een plant neer. Zo kan je slaapkamer in een klusje van één weekend een make-over krijgen van rommelige kamer tot een serene slaapkamer. En dat geeft al een heel ander gevoel wanneer je de ruimte binnenkomt of vanuit je bed de slaapkamer in kijkt.

2. Investeer in een goed matras
Het kan even een uitzoekwerkje zijn om te kijken welk matras goed aansluit bij jouw slaapwensen, slaaphouding en lichaamsgewicht maar het kan echt een wereld van verschil maken. Maak een rondje langs verschillende beddenzaken en meubelzaken voor advies en om even wat matrassen uit te proberen. En geef na aanschaf je lijf even goed de kans om te wennen aan de nieuwe matras, dit kan namelijk wel even duren maar als het goed is zal je al snel merken dat je meer uitgerust en met minder pijntjes of klachten wakker zal worden.

Zeker wanneer je partner en jij (veel) verschillen van lichaamsgewicht en voorkeur voor een harde of juist zachtere matras, kan je er beter voor kiezen om twee afzonderlijke matrassen in het bedframe te leggen dan één grote matras te kopen. Dus niet een matras van 140cm, 160cm of 180cm breed, maar dus ieder een eigen matras 70×200 en zo verder. Door middel van een topper of een matraswig kan je vervolgens die irritante gleuf tussen de matrassen wegwerken, zodat je alsnog lekker tegen elkaar aan kan kruipen zonder wegzakkende lichaamsdelen ;)

3. Een vaste routine
Mensen zijn gewoontedieren en ons lichaam en brein past zich aan aan onze leefstijl. Door een periode heel strikt te zijn in een nieuwe slaaproutine zal je merken dat er een omslagpunt komt waarbij je lichaam went aan deze nieuwe leefstijl. Ga bijvoorbeeld de komende periode op een vaste tijd naar bed en zet de wekker op dezelfde tijd, ook in het weekend. Zorg dat er tussen de naar-bed-tijd en uit-bed-tijd voldoende uren zitten voor voldoende slaap, dit varieert nog wel eens maar geadviseerd wordt vaak zo’n 7 tot 9 uur. Zo ontwikkel je een beter slaap-waakritme, geeft het de biologische klok een zetje in de goede richting en dit bevordert dan weer de kwaliteit van je slaap.

4. Mindset
Een mentale verandering maken is misschien niet de makkelijkste in dit lijstje met tips en het is niet één twee drie aan te pakken zoals veel andere tips, maar het is wel een heel belangrijke om mee aan de slag te gaan. Mindset in acceptatie kan gigantisch veel verschil maken in hoe je een bepaalde situatie ervaart, ook al verandert het niets aan de situatie an sich. Door een positieve mindset te ontwikkelen kan de ervaring van een situatie compleet anders aan gaan voelen en dat geeft je dan weer meer innerlijke kracht en rust. Een mooi iets om mee aan de slag te gaan en wat je niet alleen zal helpen voor hopelijk een betere nachtrust, maar ook in andere (stress)situaties positief zal beïnvloeden.

Door een negatieve ervaring te accepteren, zal je er met minder innerlijke stress en zorgen mee omgaan. Want eerlijk, hoeveel negatieve energie en stress kost het je om bezig te zijn met die slechte nachten, het gewoel en gedraai en hoeveel moeilijker maakt dit alleen al de stap om simpelweg naar bed toe te gaan? Door acceptatie ontstaat juist een stukje controle en dat alleen is al heel fijn in een situatie van (langdurige) slaapproblemen en geef je jezelf een rem op het doordraaien in negatieve gevoelens en emoties.

5. Vraag om hulp
Mocht je ondanks je eigen inspanningen een aanhoudende slechte nachtrust houden, dan is het aan te raden om hier niet al te lang mee te blijven zitten. Zeker wanneer je verslechterde nachtrust uit het niets op komt zetten, zonder dat het dus bijvoorbeeld komt door de komst van een baby of een stressvolle gebeurtenis, is het aan te raden om eerst bij de huisarts aan de bel te trekken. Zo kunnen eventuele lichamelijke oorzaken gecontroleerd, uitgesloten en/of aangepakt worden.

Nog een aantal tips voor een betere nachtrust op een rij:
– drink geen alcohol of cafeïne-houdende dranken tot een aantal uur voor het slapen
– tafel niet te zwaar en niet te vet en zorg dat je niet met een te volle maag naar bed gaat
– probeer meer beweging en sport in je dagelijks ritme te krijgen, deze inspanning kan juist helpen je lijf (én hoofd) beter te ontspannen en het werkt goed voor je mentale welzijn
– er zijn specifieke supplementen die je zou kunnen nemen, zoals melatonine, valeriaan of CBD. Ga hier alleen niet teveel zelf mee dokteren in verband met een eventuele wisselwerking met medicijnen
– blijft je hoofd maar malen als deze het hoofdkussen raakt? Leg een notitieboekje naast je bed en schrijf je zorgen, to do’s en dergelijke van je af om het een plekje te geven en je hoofd tot rust te brengen
– is het zo’n nacht dat je maar blijft woelen en draaien? Ga even uit bed, drink een slok water, neem een warme douche en vaak lukt het daarna wel om de slaap te vatten
– zorg dat je slaapkamer donker is en niet te warm, een raam op een kier en schoon beddengoed doet ook wonderen voor een goede nachtrust.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.