Carrière & Geld Reizen & vrije tijd

Business | Werken als digital nomad, waar moet je aan denken?

13 oktober 2022

digital nomad informatie tips waar aan denken
Een Digital Nomad reist de hele wereld rond en verdient geld door vanuit hippe barretjes en op stranden vol palmbomen voor hun laptop te zitten. Klinkt als een perfecte manier van ondernemen, toch?! Sinds de coronapandemie is het duidelijk geworden dat veel werk niet direct vanuit een kantoor verricht hoeft te worden en zijn meer mensen dan ooit locatie-onafhankelijk werk gaan doen. Of dat nu deels vanuit huis, op wisselende workspaces door het land of zelfs al reizend over de wereld is. Maar toch zijn er een paar dingen waar je aan moet denken als je vanuit het buitenland gaat ondernemen als digitale nomad..

Digital Nomad | Het combineren van reizen en werken

Digitale nomaden zijn een fenomeen van de moderne samenleving dat veel media-aandacht krijgt. Het klinkt als spannende avonturen, onbeperkte vrijheid, zon, strand en hippe cafés. De realiteit is echter vaak heel anders en de term omvat een ongelooflijk breed scala van verschillende manieren van leven en werken, waardoor dit moeilijk te definiëren is. Sommige digitale nomaden brengen vele jaren door met reizen, terwijl anderen slechts voor korte tijd in het buitenland gaan werken. Het precieze aantal digitale nomaden is lastig in te schatten, maar het is duidelijk dat een steeds grotere groep ondernemers hier onder valt.

Digitaal nomadisme is echter niet alleen maar ontspanning en avontuur, het betekent ook veel bureaucratie en logistiek, uitdagende roosters, het aanpassen van routines en een onbekende en mogelijk verstorende werkomgeving. Je bent in essentie zelfstandig ondernemer dus veel zaken zal je toch echt zelf moeten regelen, maar als je de motivatie, drive en discipline hebt dan geeft deze levensstijl je veel vrijheid. Zo kun je een korte reis van een paar weken plannen waarbij je aan enkele projecten en opdrachten werkt terwijl je een nieuwe omgeving verkent, maar je kan er ook voor kiezen om – al dan niet inclusief partner en/of (jonge) kinderen – zelfs voor enkele maanden vanuit het buitenland te werken of een rondreis te maken terwijl er op deze manier toch geld in het laatje blijft komen.

Check de voorzieningen op locatie

De eerste stap voor alle digitale nomaden is het kiezen van een bestemming. Iets waarbij je toch wellicht aan meer moet denken om rekening mee te houden. Welke faciliteiten heb je nodig voor je werk? De meeste landen hebben heel veel plekken waar je goed kunt werken, zoals cafés, bibliotheken en flexibele co-working spaces. Maar heb je regelmatig videogesprekken, dan kan je overvolle cafés beter vermijden en kiezen voor het werken vanuit een gehuurde eigen accommodatie. Met deze laatste optie heb je tegelijkertijd een soort thuisbasis wat helpt bij het organiseren van een dagelijkse routine en dat werkt wel net zo prettig, of je die accommodatie nu voor een paar weken of een paar maanden huurt.

Is een altijd stabiele internetverbinding voor je werk noodzakelijk, dan is ook dit iets waar je rekening mee moet houden met de locatie waar vanuit je wil werken. Maar gelukkig zit je tegenwoordig helemaal goed in de meeste landen zoals in West-Europa, Noord-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Zuidoost-Azië, omdat de faciliteiten voor digital nomads hier optimaal zijn.

digital nomad informatie tips waar aan denken

ZZP’en vanuit het buitenland

Als je eenmaal zover bent dat je een locatie hebt gevonden of zelfs een hele rondreis uitgestippeld hebt, hou er dan rekening mee dat je vanaf het moment dat je vertrekt aan het ondernemen bent vanuit het buitenland. Voor korte tripjes vaak een minder groot issue, maar als je maandenlang weg bent en bepaalde landen aandoet zijn er toch een aantal extra zaken waar je aan moet denken. Zoals de juiste inreisvoorschriften, bepaalde vaccinaties en testbewijzen en vergeet ook een eventueel visum niet.

Als je buiten Europa gaat reizen, moet je je hier dus goed over informeren. Voor veel landen is namelijk een visum verplicht en er zijn verschillende visa voor verschillende activiteiten. Vaak mag je met een gewoon toeristenvisum betaald werk verrichten zolang je in het land van bestemming niet in loondienst bent en sommige landen (zoals Estland als e-residency) hebben zelfs een speciaal ‘Digital Nomad visum’ of zijn van plan die in te gaan voeren. Wil je bijvoorbeeld vanuit Amerika gaan reizen dan kan je in veel gevallen de digitale reisvergunning, het ESTA gebruiken die een verblijf van 90 dagen toestaat. In Canada bestaat een vergelijkbare elektronische reistoestemming, het eTA.

Bedenk je ook dat je voor de Belastingdienst bepaalde zaken moet regelen, zeker wanneer je voor een langere periode vanuit het buitenland zal gaan ondernemen als Digital Nomad. Je betaalt namelijk belasting in het land waar je woont, maar.. waar woon je als je altijd on the road bent? Waar schrijf je je in als je lange tijd onderweg bent, zowel jezelf als je bedrijf, en hoe gaat het dan met verzekeringen en het uitsturen van facturen? Laat jezelf hier vooraf goed op informeren door bijvoorbeeld de Belastingdienst.

Enjoy the ride!

Zoals je misschien wel merkt komt er heel wat meer kijken bij het locatieonafhankelijk werken als digital nomad. Waar het vaak nogal geromantiseerd en zelfs wat gebagatelliseerd wordt, is ondernemen terwijl je rondreist echt niet zo eenvoudig als het lijkt. Laat je dus vooral vooraf goed inlichten en zorg dat je alles goed geregeld hebt om gedonder te voorkomen. Maar daarna: enjoy the ride! Want het kan je heel veel moois, ontelbare herinneringen, persoonlijke groei én – hopelijk – een mooi inkomen opleveren als je dit avontuur aangaat.

–> Tipje! Op websites als als Girl on the Move en Vrije Meid staan over dit onderwerp echt ontiegelijk veel handige tips en tricks voor workations, werken als digital nomad, welke locaties hiervoor ideaal zijn en dergelijke. Heerlijk leesvoer voor als je serieuze plannen in deze richting hebt!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.