Huis & interieur

Home | Met deze tips laat je je woonkamer groter lijken

25 oktober 2022

zo laat je je woonkamer groter lijken, interieur tips, inrichting
Waar het heerlijk wegdromen is bij al die prachtige grote ruimtes met geweldig gestylde hoekjes in de woonmagazines en bij binnenkijkers, voor de meesten van ons is er niet zo’n grote ruimte weggelegd om in te richten. En dat is natuurlijk helemaal niet erg, want klein(er) is stiekem toch ook wel heel erg fijn en draagt bij aan extra knusheid. Maar ook een relatief kleinere ruimte kan je optisch flink ruimer laten ogen, zoals met deze interieur tips die je woonkamer groter lijken te maken!

zo laat je je woonkamer groter lijken, interieur tips, inrichting

Tips om een ruimte groter te laten lijken

Gebruik lichte kleuren

Donkere kleuren mogen dan misschien een ruimte direct warmer en knusser laten ogen, ze absorberen al het licht waardoor een ruimte ook kleiner oogt. De eerste stap naar een groter ogende woonkamer – of welke ruimte dan ook – is door aan de slag te gaan met de verfkwast of een ander behang in lichte kleuren. Kies bijvoorbeeld voor een mooi fris kleurenpalet van wit, gebroken wit, beige, heel zachtbruin, pasteltinten, crème-tinten en dergelijke. En trek deze kleuren dan ook zoveel mogelijk door op het plafond, de wanden, het houtwerk, de deuren, de vloeren en je raambekleding.

Kies voor grote meubels

Jep, dat klinkt misschien heel tegenstrijdig maar het kan het één en ander er echt veel ruimtelijker uit laten zien. Kies bijvoorbeeld niet voor een zithoek die bestaat uit en een driezitter met een tweezitter, daarbij nog een hocker, krukje en ook nog een fauteuil omdat dit in een kleine ruimte al snel als ‘te veel’ en rommelig oogt. Kies dan liever voor één grote bank of bijvoorbeeld een hoekbank met daarbij hooguit één poef of één stoel. Hou bij de aanschaf van zo’n bank, fauteuil of hoekbank kopen ook rekening met het liefst een lichte kleur, organische vormen en een wat hoger pootje en dan heb je helemaal een goede combinatie te pakken. Aansluitend nog een tip: zet een bank eens niet tegen een muur aan voor meer ‘lucht’ in een ruimte en een meer speelse inrichting.

Ook wanneer het op kastruimte aankomt werkt één groter meubel beter dan drie verschillende kasten verspreid door de ruimte heen. Kies bijvoorbeeld voor één lagere wandkast die langs een complete zijde van je woonkamer doorloopt voor heel veel opbergruimte en ruimte om het één en ander mooi op te kunnen zetten. Of kies voor een kast in een modulair systeem die je zelf kan samenstellen waarbij je voor een kamerhoog model gaat. Zo kan je toch van alles opbergen maar hou je veel meer vloeroppervlakte over dan wanneer je kiest voor meerdere losse kasten, zoals bijvoorbeeld een boekenkast, een dressoir en nog een losse ladekast bijvoorbeeld.

zo laat je je woonkamer groter lijken, interieur tips, inrichting

Maak gebruik van weerspiegeling

Ook door het gebruik van glanzende oppervlaktes kan je een kleine woonkamer groter laten lijken. Kies bijvoorbeeld voor een extra grote spiegel die strategisch met een raampartij opgesteld wordt, zodat het meer licht in de ruimte brengt. En ook een glazen salontafel geeft meer licht en lucht in een ruimte dan een massief houten variant.

Ga de hoogte in

Veel mensen kiezen voor accessoires aan de muur, verdeeld over één denkbeeldige lijn op ooghoogte. Terwijl het niet alleen veel speelser, maar ook nog eens ruimtelijker oogt wanneer je de hoogte in gaat. Bekijk dus wat je graag aan de muur wil hebben hangen aan foto’s, een schilderij, misschien wat leuke hangplantjes en dergelijke, leg dit als een soort collage op de grond totdat je een mooie formatie hebt en hang het dan kamerhoog, van zo’n halve meter boven de plint tot aan zo’n halve meter tot het plafond, op in deze collagevorm. Het is even een werkje maar maakt een persoonlijke blikvanger in een ruimte, laat de ruimte hoger lijken én geeft andere muren wat meer leegruimte wat ook weer optisch groter maakt.

En als we het toch hebben over de hoogte in gaan, dan kan je er ook heel slim voor kiezen om de bank, een fauteuil, salontafel en dergelijke uit te zoeken op een model met een wat hoger en slanker pootje. Zo zie je meer van de vloer voor een luchtig en ruimer effect. Nog eentje: als je kiest voor gordijnen, laat deze dan ook kamerhoog doorlopen van plafond tot aan de vloer voor een optisch ruimer én chique effect.

Opruimen maar

Vaak een minder leuk klusje, maar wel eentje waar je zonder het hoeven aanschaffen van een nieuwe inrichting of andere meubels mee aan de slag kan. Handen uit de mouwen en opruimen maar. Zodat er wellicht al een kastje uit de woonkamer kan, er minder losse frutsels, papierstapels en dergelijke in het oog liggen (en dus meer ín een kast opgeborgen wordt) en je al snel wat opnieuw in kan delen voor een compleet fris en ander gevoel nog voordat je aan de klus hoeft. Een goed startpunt om mee te beginnen als je dan toch nog verder wil met een andere kleur muurverf, behang en/of andere meubels.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.