Huis & interieur

Home | Tips om je tuin winterklaar te maken

19 oktober 2022

tuin winterklaar maken tips en stappenplan
Mocht je nog niets op de planning hebben.. dan heb hierbij inspiratie voor een lekker klusje voor het weekend: de tuin winterklaar maken! Hier ben ik er de afgelopen weken in een paar etappes doorheen gegaan en dat geeft toch wel een lekker gevoel als het weer klaar is en je zo tot aan het voorjaar eigenlijk nog amper omkijken hebt naar je tuin. Voor je het weet hebben we te maken met de eerste echte vorst, dus hoog tijd om nog even de handen uit de mouwen te steken!

‘Lees ook: Home | Een sfeervol tuinpaviljoen als relaxplek in je tuin.’

tuin winterklaar maken tips en stappenplan

Zó maak je je tuin winterklaar!

Het gazon

Heb je een mooi stukje gras in je tuin liggen, dan is het nu de perfecte tijd om dit voor te bereiden op de winter én een goede basis mee te geven voor het nieuwe jaar. Tijd om losse bladeren, takjes en steentjes te verwijderen, onkruid en mos verwijderen, de laatste keer gras te maaien en te verticuteren, zowel kalk als bemesting uit te strooien en daarna je gras een langere periode met rust te laten.

Mocht je nou in plaats van een echt gazon kunstgras hebben liggen, dan kan je ook dit klaar maken voor de winter. Als je met het kunstgras kopen en het goed hebt (laten) leggen hebt opgelet dan heb je hier amper omkijken naar, maar toch moet je ook hierbij soms wat eigenwijs mos en onkruidjes die langs de randjes en hier en daar toch tussendoor omhooggekomen zijn verwijderen. Daarna een bezem erover om losse ingewaaide bladeren, takjes en steentjes te verwijderen en de pool weer mooi omhoog te zetten. Klaar voor de winter!

Het terras

Dit is voor veel mensen een behoorlijk rotklusje om aan te pakken, maar een paar keer per jaar kom je er niet onderuit. Tijd om al het onkruid tussen de tegels uit te halen! Dan heb je daarna gelijk weer een fris ogend terras liggen, kan je eventueel een verzakte tegel wat rechter leggen en misschien wat nieuw voegzand invegen. Kan jij met de eerste lentezonnetjes straks genieten van een strakke tegelvloer.

De tuinmeubels

Omdat we nog een aantal heel lekkere nazomerweken hebben gehad en de herfst tot nu toe ook nog redelijk zacht verloopt, heb je misschien nog je tuinmeubels buiten staan? Mocht je meubels van kunststof, metaal of wicker hebben staan, dan kunnen deze vaak het hele jaar door buiten blijven. Maar heb je houten tuinmeubels dan kan je deze beter binnen halen en op een droge plek laten overwinteren. En vergeet ook niet de tuinkussens droog (!) op te bergen zodat je er met het nieuwe buitenseizoen weer fris op kan relaxen. Kan je gelijk de meubels even schoonmaken, eventueel nog een laagje beits of bescherming aanbrengen en de kussenhoezen wassen, als je toch zo lekker bezig bent :)

Ook handig om rekening mee te houden

– verwijder in de borders niet al het losse blad en takjes, veel dieren en insecten vinden het fijn om hier wat beschut tussen te kunnen scharrelen
– sluit je eventuele buitenkraan af en berg je tuinslang op
– haal de niet winterharde planten in potten naar binnen of pak ze in met noppenfolie
– maak je groenton schoon en zet deze weg met een takje ertussen om te kunnen luchten
– je kan nog nét bloembollen zoals crocussen, narcissen, tulpen en hyacinten planten.

En, last but not least, denk aan de diertjes, want er leven meer tuindieren in de winter buiten dan je denkt! Hebben eventuele egeltjes ruimte om in en uit de tuin te kunnen? Of maak ze blij met een eventueel nestkastje zodat ze in je tuin kunnen overwinteren. Maak vogelhuisjes schoon en leg er vers vogelvoer in en hang vogelsnacks op om onze fluitende vriendjes de winter door te helpen.

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.