Reizen & vrije tijd

Dagje uit | 5x leuk om te doen op de Veluwe

21 oktober 2022

de veluwe dagje uit tips
Wij noemen het wel eens ‘onze achtertuin’ en het is dé plek waar ik helemaal tot rust kom: de Veluwe. Een prachtig uitgestrekt natuurgebied met bos, gras- en zandvlaktes en verschillende wilde dieren. Daarnaast is bijna geen enkele wandeling hetzelfde, zelfs als je er regelmatig komt. Het is prachtig om de natuur zo door de seizoenen heen te zien veranderen! Het is een heerlijke plek om te wandelen, maar er zijn ook heel veel verrassende uitjes te bedenken en fijne hotspots te vinden. In dit artikel een aantal leuke tips!

de veluwe dagje uit tips

5x leuk om te doen op de Veluwe

Op twee wielen

Natuurlijk kan je op de Veluwe echt heerlijk wandelen en kan je, zowel met als zonder wandel-app of route, zonder moeite hele dagen doorbrengen in dit prachtige natuurgebied. Maar je kan net even wat meer van het uitgestrekte gebied zien als je dit op twee wielen doet en hier zijn veel mogelijkheden voor! Wat te denken van de beroemde witte fietsen die je gratis mag gebruiken? Er zijn er zo’n 1.800 en er zijn er ook met een kinderzitje zodat dit zelfs als gezin leuk is om te doen. De fietsen zijn te vinden bij de ingangen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe en bijvoorbeeld bij het Kröller-Möller Museum.

Maar je kan ook voor iets snellers en misschien wat spannenders kiezen; zoals een e-chopper, motor, Solex of step? Er is van alles mogelijk om te huren voor een dagje, maar denk wel aan de (veiligheids)regels die er gelden en dat je bijvoorbeeld beschermende kleding zoals motorkleding en/of een goede helm draagt. Denk ook aan de geldende verkeers- en natuurregels en hou rekening met andere wandelaars en weggebruikers.

–> Extra tip: Neem met zo’n uitje op wielen een rugzak gevuld met hapjes, lunch en drinken mee voor een picknick en ontspannen rustmomentjes onderweg!

de veluwe dagje uit tips

Verrassend uit eten

Rondom de Veluwe zijn er heel wat leuke plekjes om te ontdekken, en dan heb ik het niet alleen over de natuur! Er zijn namelijk heel veel leuke restaurantjes te vinden; of je nu voor een luxe meer-gangen-diner gaat of wil smullen van de lekkerste pannenkoeken. Hierbij een aantal hotspots en fijne restaurant tips:

– Bar & Kitchen Roadhouse aan de rand van Arnhem (fancy diner vibes én een toffe speelkelder voor de kinderen!)
– de Wever Lodge in Otterlo (gezellige bistro met huiskamergevoel en heel lekkere taart)
WOODZ in Velp (midden in het bos, goede warme choco en het biedt ook unieke overnachtigsmogelijkheden)
Planken Wambuis in Ede (midden in de natuur, gespecialiseerd in wildgerechten en toffe industriële lodge inrichting)
Brasserie Floor in Epe (voor speciaalbiertjes, wijn en heerlijk uitgebreid borrelen).

Bijzonder overnachten

Er zijn een heleboel hotels en B&B’s te vinden in dit prachtige natuurgebied, maar als je de natuur in alle rust en op een heel unieke manier wil beleven denk dan eens aan de Cuber Suites op de Veluwe waarbij je helemaal opgaat in de natuur. Je beheert deze luxe accommodatie volledig met je smartphone; van het openen van de deur en gordijnen, het aanpassen van de verlichting en zelfs het bestellen van een e-bike of een ontbijtje.

Uitjes op de Veluwe

Dit gebied staat misschien wel het meest bekend om natuur, cultuur en kunst. Zo zijn er verschillende musea te vinden, je kan er wandelen en fietsen om de natuur te ontdekken en er is veel te ontdekken als het op wilde dieren aankomt zoals paarden, moeflons, herten en wilde zwijnen. Ik denk dat je er zonder problemen een dag mee kan vullen. Maar mocht je nog wat extra leuke uitjes op de Veluwe zoeken, denk dan ook eens aan de volgende tips:

– op excursie met de boswachter om de Gelderse Grote Vijf te spotten tijdens een wild-wandeling
– een heel leuk uitje is een bezoekje aan het Klimbos, zoals in Garderen, waar je ook samen met je kinderen door de boomtoppen heen kan klimmen en klauteren
– er zijn ook meer commerciële uitjes te vinden, zoals dierenparken Burgers Zoo en de Apenheul en pretpark de Julianatoren voor jonge kinderen
– maak een rondje langs de leukste boerderijen waar je, afwisselend van het seizoen, van alles kan doen zoals geitjes flesjes melk geven, een kaarsproeverij bij de kaasboer, een ijsje halen bij een heuse ijsboerderij.. zo kan je zelf een leuke auto- of motorroute uitstippelen voor een te gek dagje uit om de regio te ontdekken en leuke dingen te doen. Okee, het is even een werkje maar maakt een onvergetelijke dag!

de veluwe dagje uit tips

Een welverdiend wellness-dagje

Mocht je van een dagje uit een weekendje weg maken, wat met zo’n mooie omgeving en veel leuke uitjes heel goed te begrijpen is, denk dan ook aan een welverdiend rustmoment voor jezelf. Na alle buitenactiviteiten is er tenslotte maar weinig zo lekker als een rondje sauna, zwemmen, bubbelen en jezelf laten pamperen met bijvoorbeeld een massage of gezichtsbehandeling. Er zijn verschillende wellnesslocaties op de Veluwe te vinden; zoals SpaVeluwe, de Zwaluwhoeve, wellnessresort Veluwse Bron en wellnessboerderij Rijsgaardhoeve.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.