Huis & interieur

Interieur trend | 4 originele ideeën met houten wandpanelen

2 oktober 2022

wandpanelen hout/akoestische panelen
Eén van de grotere interieurtrends die we steeds vaker voorbij zien komen, zijn de stijlvolle houten wandpanelen die je tegen de muur kan bevestigen. En aangezien deze panelen in verschillende houtkleuren verkrijgbaar zijn kan je hier in heel veel verschillende interieurstijlen toffe dingen mee doen. In dit artikel deel ik 5 originele ideeën met houten wandpanelen met je!

‘Lees ook: Interieur | Mismatch je interieur voor een unieke inrichting.’

wandpanelen hout/akoestische panelen wandpanelen hout/akoestische panelen

Houten wandpanelen

Als je toe bent aan wat nieuws in je interieur, maar ook eens wat anders wil dan een andere kleur behang of verf dan kan een houten wandpaneel nog wel eens een leuke en originele optie zijn. In een lichtere kleur hout geven ze een instant Scandinavische en meer serene sfeer aan je interieur en in heel donkerbruin hout of zwart passen ze zich eenvoudig aan naar een meer industriële en stoere sfeer.

Nog een heel fijn voordeel: zo’n moderne en trendy lattenwand heeft ook een positief effect op een verbeterde akoestiek in de ruimte. Het is niet voor niks dat ze ook wel akoestische panelen genoemd worden en dus bijdragen aan een prettigere sfeer in huis met voordelen – voor zowel jezelf als je buren – als je bijvoorbeeld jonge kinderen hebt of regelmatig een luid instrument bespeelt vanwege de geluidsabsorberende werking.

Het monteren van wandpanelen is trouwens heel eenvoudig, want ze komen kant en klaar in een formaat van (meestal) 100x50cm of zo’n 250x50cm, waarbij de latten al bevestigd zijn aan een vilten achtergrond die wederom ook weer van licht tot donker verkrijgbaar is. Je bevestigt het eenvoudig aan de wand met schroeven of montagekit en waar nodig kan je ze op maat zagen. Easy!

wandpanelen hout/akoestische panelen

Interieur inspiratie | 4x houten wandpanelen in huis

1. Maak je ruimte optisch hoger door enkele panelen naast elkaar tegen de wand te bevestigen en kies hierbij voor de kamerhoge – dus van vloer tot plafond – variant. Dit geeft in minimale tijd een mooie luxe uitstraling aan je woonkamer én laat deze optisch hoger lijken. Mooi achter de bank en ook fijn op deze plek voor de akoestiek tijdens je filmavondjes.

2. Gebruik lange panelen verticaal of enkele korte panelen om zelf een hoofdbord voor je bed te maken. Zorg dat deze zowel boven het bed aan de kant van de hoofdkussens net zoveel uitsteekt als links en rechts van het bed, zodat je er een nachtkastje tegenaan kan zetten. Of draai er een zwevend plankje en nachtlampjes in vast voor een meer minimalistische look.

3. Plaats de houten panelen over het gehele plafond voor een warme uitstraling, prachtig bij een heel licht/wit en Scandinavisch interieur om de ruimte minder klinisch/kil te laten lijken dan met een geheel wit plafond. Bovendien ook prettig wanneer je graag muziek wat harder draait, een instrument bespeelt of een feestje hebt en je bovenburen hebt of slapende kinderen in bed liggen ;)

4. Gebruik de houten wandpanelen als ombouw voor bijvoorbeeld de televisie of een sfeerhaard. Kies voor een relatief eenvoudige ombouw die je maakt van MDF, zodat deze iets los komt van de muur voor een mooi speels effect en zodat je er eventuele elektriciteitsdraden achter kan verbergen. Door er vervolgens enkele zwevende plankjes aan te bevestigen om hier planten, foto’s en lampjes op te zetten krijg je een heel sfeervol geheel wat een eyecatcher in je woonkamer zal zijn.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Kimberley Rijntjes
  Reply Kimberley Rijntjes 4 oktober 2022 at 16:10

  Ik vind dit een hele gave trend, maar ik durf niet zo goed. Ben bang dat het veel werk is en dat ik het dan volgend jaar zat ben, haha. Nu vind ik het wel echt heel mooi staan!

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 12 oktober 2022 at 09:20

   Je zou deze panelen eventueel tussen muur en bank kunnen ‘klemmen’ zonder ze dus direct aan de muur te hoeven boren. Zo kan je ze ook weer weghalen of ergens anders in huis gebruiken als de make-over-drang weer toeslaat ;) Heel herkenbaar trouwens haha, lekker regelmatig even een ander kleurtje of dingen anders zetten..

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.