Beauty

Beauty ABC | Cica

13 oktober 2022

wat is cica crème, huid tips, centella asiatica, skincare, korean beauty
Skincare trends zijn goed te vergelijken met modetrends: het ene moment is iets een hype en daarna wordt het standaard, waarna het vervolgens naar de achtergrond verdwijnt ineens komt dan hetzelfde (ok, vaak slightly improved ;) weer terug als “nieuwe trend!”. Zo gaat dat ook met beauty ingrediënten. Veel werkzame stoffen met mooie beloftes komen en gaan, met heel soms écht een volledig nieuwe introductie tussendoor. En zeker nu Korean beauty steeds makkelijker in Nederland verkrijgbaar is, komen er ook wat andere key ingredients voorbij op het ingrediëntenlijstje. Eén hiervan is bijvoorbeeld ‘cica’. Maar wat is cica, waar staat dit voor en – misschien nog belangrijker – welke voordelen heeft dit voor je huid en bij welke huidtypes is dit aan te raden?

‘Lees ook: Make-up tips | Foundation in de winter.’

wat is cica crème, huid tips, centella asiatica, skincare, korean beauty

Wat is cica?

De benaming is afgeleid van de centella asiatica (Aziatische waternavel), een medicinale plant die in Aziatische landen al eeuwenlang wordt gebruikt voor allerlei gezondheidsvoordelen, ook wel gotu kola of Tiger Grass genoemd. Het extract van deze groene plant zit vol aminozuren, vetzuren, vitamines en antioxidanten. Je herkent dit op de ingrediëntenlijst als cica, centella asiatica, gotu kola, tiger grass of madecassoside, maar voor een werkzaam effect van dit ingrediënt wil je het wel in de eerste helft van de ingrediëntenlijst (INCI) terug zien.

–> Leuk weetje! Waar de naam Tiger Grass vandaan komt? Het verhaal gaat dat dit de plant is waar tijgers in het wild doorheen rollen als ze een wond hebben om de huid te helpen herstellen.

Welke voordelen heeft cica voor je huid?

Cica heeft duidelijk een voedende, antibacteriële en kalmerende werking op de huid, het helpt de huidbarrière te versterken en maakt je huid dus beter weerbaar tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast werkt het verzachtend, vermindert het roodheid, ondersteunt het de collageenproductie en helpt het littekens en wondjes sneller te herstellen.

Cica creams zijn dus perfect geschikt voor mensen met een gevoelige huid die snel reactief reageert met roodheid, droge en/of jeukende plekjes en zelfs wanneer je last hebt van psoriasis zou je huid hier nog wel eens heel positief op kunnen reageren. Natuurlijk hangt één en ander af van de formule waar cica in verwerkt zit, maar eigenlijk kan je zeggen dat dit ingrediënt voor ieder huidtype geschikt is; van onzuiver en wat vetter, tot aan gecombineerde en drogere huidtypes en zeker ook wanneer je een wat rijpere huid hebt die door hormonale invloeden ineens droger en gevoeliger kan worden.

–> Persoonlijk vind ik een parfumvrije cicacream ook een enorme aanrader na een behandeling zoals een peeling en na een laserbehandeling (of wanneer je over bent gestapt naar een hoger percentage retinolcrème), wanneer de huid wat rood, warm en trekkerig aan kan voelen. De kalmerende en verzachtende werking voelt niet alleen heel lekker, maar het helpt ook bij een sneller huidherstel.

wat is cica crème, huid tips, centella asiatica, skincare, korean beauty

Beautyproducten en skincare met cica

Ondanks dat veel van ons ‘cica’ meer als een K-beauty ingrediënt zien, is er een specifiek product dat al lang enorm geliefd is en in eigen land al jaren ‘gewoon om de hoek’ te koop is: de bekende La Roche-Posay Cicaplast! Inmiddels een cultproduct waar je niet onderuit kan en bij onder andere de Apotheek verkrijgbaar is als balsem, gel en spray.

Nog een aantal cica-aanraders:
– Dr. Jart+ Cicapair color correcting treatment (lees mijn review hier)
– Purito Cica clearing BB Cream (lees mijn review hier)
Neogen Calming Cicatree cleansing oil (one of the best, je verwijdert zonder boenen álle make-up van je gezicht die daarna niet trekkerig maar juist zacht en soepel aanvoelt)
Kiehl’s Centella Sensitive Cica-Cream (een zeer geliefde balsemcrème voor droge en geïrriteerde plekjes van top tot teen)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Natascha - Beautyopinie.nl
  Reply Natascha - Beautyopinie.nl 19 oktober 2022 at 12:44

  Leuk en leerzaam artikel Desiree! Ik ben ook fan van de Cicaplast :)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 19 oktober 2022 at 15:04

   Dankjewel, heel erg leuk om te horen! En yes, echt zo’n klassieker die – zeker in deze tijd van het jaar – perfect is :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.