Huis & interieur

Christmas | Alternatieve kerstboom DIY tips

4 november 2022

alternatieve kerstboom diy inspiratie, tips, ideetjes
Alhoewel ik zelf een heel groot liefhebber ben van een échte kerstboom in huis voor de feestdagen, heb ik er helaas geen geluk mee om deze ook daadwerkelijk een paar weken mooi te kunnen houden.. Of het aan mijn niet-zo-groene-vingers of aan de poezen en kinderen ligt laat ik in het midden ;) Daarom staat er ieder jaar een kunstboom in huis waar we heel tevreden over zijn. En toch twijfel ik of we dit jaar niet eens voor een alternatieve kerstboom in huis gaan, er is zoveel leuks wat je tegenkomt en vaak heb je er helemaal niet veel voor nodig om zo eens wat anders én zelfgemaakts neer te kunnen zetten. In dit artikel deel ik een aantal van deze leuke tips met je om wellicht ook wat inspiratie en ideetjes op te doen!

Zelf een alternatieve kerstboom maken

Zoals je zal zien aan de voorbeelden in dit artikel is zelf een kerstboom maken helemaal niet zo’n enorme klus en het geeft je gelijk wat om handen als een leuke weekendbezigheid. Het enige wat je nodig hebt is wat inspiratie (nou, bij deze! :), een boodschappenlijstje, je kerstversieringen van zolder of uit de schuur halen en een beetje tijd. Qua gereedschap hoef je het ook helemaal niet lastig te maken, een goede accu boormachine kopen (of van de buurman lenen) en de rest heeft alleen wat handvaardigheid nodig. Enjoy!

Shine bright!

De eerste kerstboom bovenaan dit artikel is enkel en alleen gemaakt van kerstverlichting die je aan een haakje aan het plafond kan hangen met onderaan een bekleedde hoepel of een kerstboommand waar je vervolgens de snoeren naar kan geleiden zodat er een 3D-driehoekvorm ontstaat. Deze ‘kerstboom’ komt wel pas echt tot leven zodra het donker wordt, maar kan wel een heel tof effect geven en kan je zo subtiel (heel kleine warme lampjes) of uitbundig (grote lampjes in verschillende kleuren) maken als je zelf mooi vindt.

alternatieve kerstboom diy inspiratie, tips, ideetjes

Aan de muur

Deze DIY kerstboom is vooral heel erg ruimtebesparend en het enige wat je er daadwerkelijk voor moet klussen is het boren van één gaatje in de wand, of wellicht kan je er tijdelijk een schilderij voor van de muur halen? Verder heb je er takken, wat ijzerdraad of touw en leuke kerstdecoratie bij nodig en wijst de afbeelding eigenlijk zichzelf wel.

–> Deze kerstboom is ook heel erg leuk om samen met je kinderen te maken omdat deze relatief eenvoudig te maken is en je al snel resultaat ziet. Extra leuk: maak een boswandeling waarbij je samen de takken bij elkaar sprokkelt en natuurlijk kan je er ook mooie dennenappels, eikeltjes en gedroogde sinaasappelschijfjes aan haakjes en mooie gedroogde herfstbladeren in hangen om het geheel wat warmer aan te kleden.

‘Lees ook: Home | Onmisbaar in een Scandinavisch interieur.’

alternatieve kerstboom diy inspiratie, tips, ideetjes

Boven de eettafel

Heb je nu niet echt de ruimte op de grond om een kerstboom neer te zetten? Dan is deze alternatieve kerstboom ook een heel leuk idee; je hangt hem simpelweg boven de tafel! Dit kan je doen door twee gaatjes in het plafond te boren en daar haakjes aan te bevestigen of je kan kiezen voor een stang met tafelklemmen die je tegenwoordig bij veel woonwinkels kan kopen. Hier kan je echte takken van een kerstboom, houten takken, wit- of zwartgekleurde takken, kerstversieringen, kerstlampjes en dergelijke in hangen en voor je het weet heb je een knaller van een kerst-eyecatcher in huis.

alternatieve kerstboom diy inspiratie, tips, ideetjes

Nog meer leuke ideetjes:

– er bestaan spiraalhangers in verschillende hoogtes en diameters die je aan het plafond kan hangen. Deze heeft hier en daar haakjes waar je kerstballen en lampjes aan kan bevestigen en geeft zo een heel tof minimalistisch effect
– speel met verschillende groottes door op een dressoir en op de eettafel als centerpiece meerdere kleine kerstboompjes te plaatsen. Zo is er geen vloeroppervlak nodig om toch een écht kerstgevoel in huis te krijgen en het staat heel gezellig
– is je kunstkersboom aan vervanging toe? Zonde om weg te doen! Maak van een paar houten latten en schroeven een driehoekframe, bevestig deze aan elkaar en hergebruik de nog volle takken van de kunstkerstboom aan vast samen met wat lampjes en versieringen. Dit kan je zo in z’n geheel tegen een muur aanzetten als alternatief voor een kerstboom en kan je zo groot of klein maken als je wil.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.