Lifestyle

Home | 5x musthave tips voor katteneigenaars

30 november 2022

tips voor katteneigenaars (zelfreinigende kattenbak)
Al zolang als Paul en ik samenwonen, en dat is inmiddels zo’n twintig jaar, hebben we poezen als huisdieren. Van de Europese Korthaar tot aan de twee Perzen die we nu hebben; Sassy die alweer tien jaar oud is en Pixie die ruim zes jaar oud is. Je kan ons dus gerust ervaringsdeskundigen noemen als katteneigenaars en er zijn zo wel een aantal persoonlijke musthaves en tips te delen voor wanneer jij denkt aan poezen en/of katten als huisdier. Het ene product is het andere niet, zullen we maar zeggen.. Let’s go!

‘Lees ook: Kids talk | Hoe leer je je kind omgaan met een huisdier?’

tips voor katteneigenaars (zelfreinigende kattenbak)

Tips voor een katteneigenaar

Het voer

Ik ga niet graag een discussie aan over de kwaliteit van diervoeding, maar het maakt wel degelijk uit wát je je huisdier aan voeding geeft. Zo hebben wij een grote voorkeur van voornamelijk brokjes van Royal Canin die aansluit bij het ras van onze poezen. Ook in het verleden, toen we nog de ‘standaard’ Europese Korthaar poezen hadden bleken de brokjes hiervan dezelfde voordelen op te leveren; de diertjes eten het graag, de kwaliteit is goed, hun tandjes blijven er goed bij, ze zitten mooi in hun vacht en de ontlasting is mooi vast en ruikt behoorlijk minder dan bij brokjes van andere merken. De prijs van een hogere kwaliteit dierenvoer kan soms even afschrikken, maar bedenk je wel dat je er ook minder van hoeft te geven en het op het eind dus vaak niet eens zo heel veel scheelt.

De kattenbak

Geloof me, na heel wat jaren als ‘ervaringsdeskundige’ durf ik ook wel te zeggen dat het soort kattenbak een groot verschil kan maken. Kies er vooral eentje die aansluit bij het ras/formaat van je huisdier zodat deze ruim genoeg is zodat er lekker in rondgedraaid kan worden voordat de behoefte gedaan wordt. Een hoekmodel is voor grotere rassen bijvoorbeeld ook wel echt een goede tip omdat deze net wat ruimer zijn en maak het jezelf qua verschonen zo gemakkelijk mogelijk. Zo zijn er kattenbakzakken waar je de kattenbakvulling in kan strooien zodat je bij het verschonen heel wat tijd en poetswerk bespaard blijft, maar denk bijvoorbeeld ook aan een zelfreinigende kattenbak.

De voordelen van zo’n zelfreinigende kattenbak?
– het scheelt je veel tijd en moeite met het schoonmaken van de kattenbak
– als je een weekendje weg gaat of op vakantie gaat, hoeft degene die je poes komt verzorgen niet teveel moeite te doen
– uitwerpselen vallen automatisch in een ander deel dan de rest van de schone kattenbak, waardoor ook kieskeurige poezenbeesten netjes hun behoefte op de kattenbak blijven doen
– doordat de uitwerpselen dus goed apart gehouden worden van de rest, scheelt dit heel wat nare geurtjes.

tips voor katteneigenaars (zelfreinigende kattenbak)

Kattenbakvulling

Ook het type kattenbakvulling maakt een groot verschil in – voor je huisdier – de beleving van het toiletmoment en – voor jezelf – het gemak in het verschonen van de kattenbak. Zo heb je houten snippers, klontvormende, niet klontvormende en silicaat kattenbakvulling en het kan even uitzoeken zijn wat zowel voor jezelf als je huisdier het meest prettig is. Maar, persoonlijk gezien kan ik aanraden om te kiezen voor een klonterende variant met een wat grotere korrel zoals die van Catsan. Deze houdt vocht en geurtjes beter vast, maakt het verschonen veel gemakkelijker en door de grotere korrel vind je er veel minder van terug in huis omdat ze bij het uitstappen van de bak vaak al tussen de pootjes uit vallen.

Kattenverzorging

Het ligt er een beetje aan welk ras poes je hebt, maar wat sowieso onmisbaar is; een goede borstel en een nagelknippertje. Dat laatste is echt bedoeld om die scherpe tipjes van je binnenkat af te knippen. Zo hebben ze nog wel grip met spelen, in de krabtoren springen en dergelijke maar het bespaart je heel wat lussen en haaltjes aan meubels, dekentjes en kleding. Qua borstel zijn wij voor onze langharige Perzische poezen groot fan van de Tangle Teezer Pet borstel (ja, die hebben dus ook borstels voor huisdieren) en de Activet duo-borstel groen/goud. Af en toe borstelen zorgt ervoor dat klitten zoveel mogelijk wegblijven en dat losse haartjes dus veel minder terug te vinden zijn in huis en op kleding.

Natuurlijk hou je je ook aan de bekende alledaagse gevaren voor katten, zoals bijvoorbeeld of je planten giftig zijn, geef je ze geen chocolade, let je op met kaarsen branden..

tips voor katteneigenaars (zelfreinigende kattenbak)

Een eigen plekje

Alhoewel poezen heel eigenwijs zijn en zich overal en nergens neerleggen, juist vaak waar je het niét had bedacht, blijkt dat een eigen plekje toch heel erg op prijs wordt gesteld. Zo hebben we over de drie verdiepingen van ons huis verschillende fijne ligplekjes gecreëerd waar ook echt dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Je kan hiervoor simpelweg op iedere verdieping een krabplank tegen de muur hangen (vinden ze heel fijn om even tegen uit te rekken en de nagels in te zetten, je meubels zullen je ook dankbaar zijn ;) en hier en daar een krabpaal met ligplekje, een kattenmandje of extra kleedje neer te leggen. They will love it!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Annet
  Reply Annet 6 december 2022 at 12:11

  Krijg je zeker weten geen spijt van. Ik ben lang op zoek geweest naar goede kattenbakvulling maar toen ik deze de 1e keer gebruikte wist ik dat ik nooit meer wat anders wilde.

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 3 december 2022 at 13:29

  Heel lang hebben wij (met twee katten) klonterende kattengrit gebruikt, gewoon het huismerk – werkte net zo goed als catsan. Maar ik ben pas echt blij met ons huidge systeem: houtkorrels en een speciale kattenbak met een inzetje met gaatjes in de bodem! Ten eerste maakt het makkelijker schoon: de houtkorrels vallen door de gaatjes in de opvangbak er onder en dat kan dus simpel – en droog – worden weggegooid. Ten tweede kan de ontlasting er uit worden geschept en door het gebruik van de speciale niet-klonterende houtkorrels gewoon in de wc worden weggespoeld. Alles is ook veel makkelijker schoon te maken en het stuift niet! Het stuift niet :D (Je moet natuurlijk niet hele scheppen houtkorrels door het toilet spoelen, maar als er eens paar bij zitten is dat geen ramp…)
  Houtkorrels zijn – in sommige gevallen – duurzamer, zeker lichter om binnen te slepen en nemen prima vocht en geurtjes op.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 6 december 2022 at 09:57

   Je maakt me toch nieuwsgierig naar houtkorrels, als je het zo omschrijft. We hebben het met onze huidige poezen nooit geprobeerd maar wellicht eens proberen hoe de dames (en wij ;) het vinden.

 • Avatar van Annet
  Reply Annet 30 november 2022 at 12:49

  Ik heb ook altijd katten gehad, en nog steeds. Ik had moeder en dochter(Europese korthaar)maar nu alleen nog dochter van 8. Ik heb altijd puur natuurlijke brokjes van onze eigen dierenwinkel. Qua kattenbakvulling heb ik nog geen betere gevonden dan Cosycat, klont echt geweldig en absoluut geen geurtjes, en zeer zuinig in gebruik.

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 1 december 2022 at 09:28

   Dankjewel voor je tip over Cosycat, ik zal daar ook eens naar kijken!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.