Lifestyle

Health | Deze superfoods geven je een boost voor de winter

6 november 2022

winter superfoods energie
De herfst en winter zijn toch wel de seizoenen in het jaar waarin we vaak wat minder energie ervaren, wat lusteloos kunnen zijn, verkoudheid en griepjes op de loer liggen en we soms zelfs last krijgen van een winterdepressie. Mochten je klachten serieuze vormen aan nemen, trek dan eerst aan de bel bij je huisarts, maar gelukkig kan je ook zelf het één en ander doen om meer energie te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een aantal superfoods die hierbij ondersteuning kunnen bieden..

‘Lees ook: Health | 9 tips voor meer energie.’

winter superfoods energie

Deze superfoods geven je lijf een boost in de winter

Vitamine D
Vitamine D is onmisbaar voor je lichaam omdat het helpt om calcium en fosfor uit je voeding op te laten nemen. En dat helpt dan weer bij de groei en het behoud van sterke botten en tanden. Daarnaast heeft vitamine D een positieve invloed op het immuunsysteem, de spieren en hoe je je mentaal voelt. Vitamine D maakt je lichaam in zonlicht. Hoppa, helemaal gratis en voor niks helpt Moeder Natuur je hierbij. Maar.. hiervoor moet je wel iedere dag met onbedekte huid buiten zijn en daar gaat het dus vaak mis in de herfst en winter. Daarom wordt het aangeraden om (preventief) vitamine D als supplement te slikken en/of regelmatig vette vis als forel, (gerookte) zalm en makreel te eten.

Merk je dat je niet helemaal fit en vaker grieperig of verkouden bent, dat je je wat neerslachtig en/of lusteloos voelt, minder energie en spierkracht hebt dan normaal en/of last krijgt van bijvoorbeeld spierkrampen, bloedend tandvlees en/of rusteloosheid, ga dan zeker eens langs de huisarts. Kaart je vermoedens voor een vitamine D tekort aan en vraag om een bloedonderzoek en hopelijk ben je er zo op tijd bij om ergere klachten te voorkomen en zit je snel weer beter in je vel.

winter superfoods energie

Vitamine C
Ook vitamine C is een ware held als het aankomt op een boost aan energie. Dat komt onder andere omdat vitamine C helpt het ijzer uit je voeding beter op te laten nemen in je lijf. En dat ondersteunt dan weer de energiestofwisseling waardoor je minder vermoeidheid zal ervaren. Ware superfoods vol met vitamine C zijn blauwe bessen, kiwi’s, paprika, sinaasappel en banaan.

De 3 s-en..
.. van smoothies, sapjes en soepen! Het is misschien wel één van de meest eenvoudige manieren om aan extra vitamines en vezels te komen. Zelf soep, een sapje of een smoothie maken is het meest voordelig en dan weet je tenminste ook wat er precies in je vitaminebommetje gaat, maar anders kan je in bijna iedere supermarkt ook terecht voor deze producten. Let voor de meest gezonde keuze dan wel erop dat je kiest voor de verse varianten zonder toegevoegde suikers en zo min mogelijk andere toevoegingen. Kant-en-klaar is echter wel een stukje prijziger en minder milieuvriendelijk vanwege onder andere het verpakkingsmateriaal, daarom zou je kunnen kijken naar een goede slowjuicer, blender en/of een soepmaker. Stuk voor stuk handige keukenhulpjes waar je echt veel kanten mee op kan, niet alleen voor het maken van vers sap, smoothies en soep maar je kan er ook zelf notenmelk, appelmoes, jam en dergelijke in bereiden. Leuk om mee te ‘spelen’ :)

Je kan tenslotte een sapje, smoothie, soep of zelfs een zelfgemaakt brood of havermoutontbijtje verrijken met superfoods als noten, zaden, planten, kruiden, algen of bessen voor die extra smaakbeleving én voor de extra vitamines, vezels en andere gezondheidsvoordelen. Zelf kies ik hiervoor graag voor pure producten via een gezondheidswinkel, sportwinkel of een webwinkel als Superfoodstore.nl en probeer ik per seizoen te kijken waar ik behoefte aan heb zodat het wel overzichtelijk blijft (en m’n keukenkastjes niet teveel uitpuilen). Zo vul ik in de lente en zomer mijn eiwitshakes aan met het één en ander en kies ik in de herfst en winter liever voor een bordje havermout met vers of gedroogd fruit, zaden en kruiden als kaneel als goede en verwarmende start van de dag :)

Wat je nog meer kan doen voor meer energie in de wintermaanden? Ga regelmatig naar buiten en probeer in de middagpauze een wandeling te maken om op een natuurlijke manier vitamine D aan te maken, eet gevarieerd en voldoende vers fruit en groente, probeer voldoende rust en slaap te krijgen, dagelijks voldoende te bewegen en zeg gerust eens ‘nee’ als je voelt dat je het nodig hebt om meer tijd voor jezelf te hebben. Jouw eigen gezondheid, zowel fysiek als mentaal, gaat boven een (verplicht aanvoelend) etentje, feestje, familie-aangelegenheid.. You can’t pour from an empty cup.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.