Fashion

Expertblog | Het effect van je figuurvorm op je kledingstijl

5 december 2022

platform kleding en stijladvies (kledingenstijladvies.info)
Dit is een expertblog door Carla en Hilma van het platform Kleding- en Stijladvies. |
Wanneer je op zoek gaat naar tips over welke kledingstijl bij je past kom je vaak uit op kleurenanalyses en stijlvormen, maar wist je dat ook je figuurvorm heel bepalend is hierin? Zo was ik afgelopen week bij een boekpresentatie aanwezig met overwegend vrouwen in de zaal. Aan het publiek werd gevraagd wie het lastig vind om kleding-items te vinden die ook goed passen bij je figuurvorm. En ik kan je verzekeren dat er aardig wat vingers omhoog gingen. De meest vrouwen weten namelijk wel welke stijl ze leuk vinden, maar dat vervolgens vertalen naar kleding die ook echt past bij je figuurtype is heel wat anders. Wij delen hier heel erg graag een aantal tips voor, inclusief voorbeelden zodat je hier zelf mee aan de slag kan gaan.

‘Lees ook: Fashion trend | Het gilet (+ styling tips).’

platform kleding en stijladvies (kledingenstijladvies.info)

Kledingtips | Wat past er bij mijn figuurtype?

Waarom is het zo lastig kleding te vinden die je figuur flatteert, zul je je wellicht afvragen. Dat heeft er vooral mee te maken dat ieder figuur andere verhoudingen kent. Je kunt bijvoorbeeld wel een A- vormig figuur hebben (1 van de meest voorkomende types met brede heupen en smalle schouders), maar de grootte van de boezem, de lengte van de benen, het bovenlijf, de hals en waar de taille zit maakt het verschil en zelfs je gezichtsvorm speelt hierin een rol. Je kunt je voorstellen dat confectie kleding geen rekening kan houden met al die verschillende aspecten van een figuurvorm, maar dat het ook voor jezelf lastig is goed te vaststellen hoe de verhoudingen binnen jouw figuur zijn.

Heel interessant: wil jij weten hoe de verschillende aspecten van jouw figuurvorm zich tot elkaar verhouden dan kun je kijken hoeveel keer de lengte van jouw hoofd past in jouw figuurvorm. Een figuurvorm waarin 3x de lengte van jouw hoofd past in je bovenlijf (van schouder tot schaambeen gemeten) is in balans. En als de lengte van jouw hoofd 2x past in de lengte van je bovenbenen en 3x in de onderbenen dan is ook dit deel van je figuur in balans. Wanneer de lengte van het hoofd minder dan de aangegeven hoeveelheid past in het figuur betekent het dat dit deel korter is dan gemiddeld. Voor alles waar de lengte hoofd meer dan de aangegeven hoeveelheid past, betekent het dat dit deel langer is dan gemiddeld. Door hiervan bewust te zijn, kun je gerichter op zoek gaan naar kleding die je flatteert. Ik zeg expres op zoek gaan want ook echt kleding vínden die jouw figuurvorm positief accentueren, kan een ware zoektocht zijn.

platform kleding en stijladvies (kledingenstijladvies.info)

Voorbeeld 1 | De jumpsuit
We zien hierboven Stephanie. Haar figuurvorm heeft mooie rondingen. Na de meting blijkt dat haar bovenlijf in balans is en haar benen korter zijn dan het gemiddelde. Om Stephanie haar benen meer lengte te geven kleden we haar bijvoorbeeld in een jumpsuit. Doordat het pak in 1 keer doorloopt krijgen haar benen meer lengte. De soepelvallende stof volgt haar rondingen gemakkelijk zonder dat het trekt en het dessin zorgt ervoor dat dat hobbels en bobbeltjes eenvoudig weg worden gecamoufleerd. De lichte zilverkleurige schoenen werken mee aan de verlenging van haar benen en maken ook verbinding met het collier waardoor harmonie in de outfit ontstaat. Kijk maar eens wat het  effect is als Stephanie haar schoenen donker van kleur zijn. Je kunt zien dat het effect heeft op waar het oog naar toe wordt getrokken.

Het spijkerjasje zorgt vervolgens voor een jonge en moderne twist en door de mouwen op te rollen zien we dat de horizontale lijn die daardoor ontstaat ook verlengend werkt op de beenlengte. Met sieraden kun je jouw kledingstijl verder personaliseren en benadrukken.

platform kleding en stijladvies (kledingenstijladvies.info)

Voorbeeld 2 | De rode jurk
Stephanie draagt ook graag jurken die ze meestal combineert met een zwarte legging. Ze houdt ervan haar vrouwelijke vormen te benadrukken. Voor dit voorbeeld hebben we voor Stephanie deze fantastische rode jurk op de kop getikt. De jurk is voor haar als op het lijf geschreven. Dat zie je gelijk omdat de mooie halslijn haar gezicht ruimte geeft, de rechte mouwinzet en mouwlengte, de draperie rond de buik die net even wat camouflerend werkt en de jurklengte die de onderbenen meer lengte meegeeft.

De geliefde zwarte legging die Stephanie graag draagt vervangen wij door een huidkleurige panty. Het effect? De lichtere kleur vangt het licht waardoor de onderbenen langer lijken en het geheel minder zwaar oogt. Ook wanneer we de legging vervangen door een zwarte panty zie je gelijk een groot verschil. De legging zorgt voor massief beeld en een extra onderbreking van de beenlengte doordat deze stopt bij de enkel, bij de combinatie met de zwarte panty ogen haar benen langer. En dan weer even het verschil tussen de huidkleurige panty en de zwarte panty; bij de eerste worden je ogen gelijk naar haar gezicht getrokken en bij de ander meer naar haar benen. Wat je het liefst wilt, is natuurlijk dat de aandacht uitgaat naar het gezicht zoals op de eerste foto met de huidkleurige panty.

Nog een aantal slimme kledingtips
– bij een voller en steviger figuur zorgt een stevige (blokhak) hak voor meer balans dan een naaldhak
– kleding met een print of dessin camoufleert meer dan een effen stof
– iedere horizontale lijn die je creëert, zorgt voor een breeklijn waardoor dit optisch minder lengte meegeeft. Als je je hier bewust van bent kan je hier juist mee ‘spelen’ in je outfit
– vind je net als Stephanie een panty niet lekker zitten? Neem dan kousen met een plakrand en plak deze ter hoogte waar het dijbeen begint. Zo heb je geen last van schurende bovenbenen en heb je altijd een ‘panty’ die past.

Dit blog is met liefde geschreven voor al die vrouwen die zelfverzekerd willen zijn, maar toch nog ergens een drempel ervaren. Zelfverzekerd zijn en voelen begint met blij zijn wie je bent en kennis van je figuurvorm. En… we hopen dat jij het jezelf waard vindt een bezoek te plannen bij een image professional. Een image professional is de expert die jou de juiste en persoonlijke tips & tricks kan meegeven zodat je voortaan zelfverzekerd de wereld tegemoet treedt. Op de website van platform kledingenstijladvies.info vind je de expert in jouw buurt.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 13 december 2022 at 10:23

  Waarom zou je de illusie moeten geven dat je benen lang zijn? Waarom moet je zorgen dat je vollere lijf ‘in balance’ is door kleurblokken (wat dat ook mag betekenen: die rode jurk is gewoon in geen van de foto’s echt … iets wat ik zou aanraden, maar als de drager zich er in het dagelijks leven goed bij voelt: doen! Draag ‘m! Staat vast leuker in het echt dan op de foto!).
  De broek die ik het fijnst vind om te dragen is een ouwe broek van mijn gozer, en ik zie er daarin volgens mij super-‘vrouwelijk’ uit (als dat al iets was wat ik wilde uitstralen: ik snap de noodzaak niet van er vrouwelijk of mannelijk uitzien).
  Ook terzijde: welke vrouw draagt nou een jumpsuit? Voor mannen lijkt het me anatomisch gezien wel makkelijker, maar als vrouw? Trek je dan echt dat hele ding uit als je in een restaurant naar het toilet gaat? Of houden vrouwen in jumpsuits heel ongezond hun plas op? (Ik heb in mijn leven maar 1 jumpsuit gehad en dat nooit meer. Wat een gedoe.)

 • Avatar van Judith
  Reply Judith 6 december 2022 at 11:25

  Heey hallo, kijk, dit zijn interessante wetenswaardigheden. Mijn figuur is door de overgang veranderd van slank naar…niet echt acceptabel zeg maar. De moeite waard om jezelf in te verdiepen. Dank!

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.