Carrière & Geld Lifestyle

Geldzaken | Heb je een uitvaartverzekering echt nodig?

14 december 2022

uitvaartverzekering nodig of niet
Duidelijk een minder leuk onderwerp, maar wel eentje waar je eens bij stil zou moeten staan om over na te denken: het afsluiten van een uitvaartverzekering. Je kan namelijk niet voorspellen op welk moment van je leven deze aangesproken zal moeten worden.. Ook is dit een verzekering die je niet alleen voor jezelf afsluit, maar ook met het oog op je nabestaanden. Maar, heb je een uitvaartverzekering echt nodig? In dit artikel een aantal voordelen van een uitvaartverzekering zodat je de juiste keuze kan maken over het afsluiten hiervan.

‘Lees ook: Geldzaken | Slimme tips om te besparen op je zorgverzekering 2023.’

uitvaartverzekering nodig of niet

Is een uitvaartverzekering nodig?

In Nederland kan je een uitvaartverzekering vanaf je 18e verjaardag afsluiten. Deze verzekering ga je aan om de kosten te dekken van je overlijden en een uitvaart. De kosten hiervan lopen al snel op en gemiddeld liggen deze tussen de €7.500,- en €9.500. Een flinke smak geld die je misschien niet zomaar opzij hebt liggen, terwijl een maandelijkse ‘inleg’ nauwelijks gemist wordt in de portemonnee.

Nabestaanden ontzorgen

Dit punt is misschien wel de meest belangrijke reden voor het afsluiten van deze verzekering. Want wanneer je (plots) komt te overlijden komt er ineens veel op je nabestaanden af. Van het afwikkelen van financiën tot het informeren van vrienden en familie en een heleboel uitzoekwerk en daarnaast start ook het rouwproces omdat jij er niet langer bent. Het laatste dat je wilt, is dat ze dan worden geconfronteerd met de financiële gevolgen van een uitvaart en alles dat hierbij komt kijken. Wanneer jij een uitvaartverzekering hebt afgesloten laat je je nabestaanden niet achter met deze last.

Op jouw manier

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is het niet zo dat je enkel kiest voor een ‘verzekerd bedrag’ voor een uitvaart, maar komt er vaak nog meer om de hoek kijken waarvan het slim is om er eens echt voor te gaan zitten. Want hoé wil jij dat jouw uitvaart eruit komt te zien? Wie wil je er wel – of juist expliciet niet – bij aanwezig hebben, welke muziek wil je dat er gedraaid wordt, welke foto, welk type kist of juist geen kist maar een mooi sieraad van je as na een crematie? Wil je een koffietafel na een dienst of juist een borrelmoment of een diner? En wat heeft je geloof voor invloed op de uitwerking van je uitvaart? Als je dit allemaal vast legt, ontzorg je je nabestaanden enorm en het is dus helemaal niet zo gek om hiervoor een soort draaiboek met uitvaartwensen te hebben liggen bij de verzekeraar in kwestie en/of op een logische plek in je huis waar ook je eventuele partner en/of familie vanaf weet. Een medewerker van het uitvaartcentrum van jouw uitvaartverzekering neemt dit dan samen met nabestaanden door en deels uit handen om ervoor te zorgen dat het echt loopt zoals jij wenst.

Ook wanneer je een flinke spaarrekening hebt waar een begrafenis zonder moeite uit bekostigd kan worden, is het slim om zo’n draaiboek met wensen en voorkeuren te maken.

Duidelijkheid

Wanneer een overlijden plaatsvindt, weet je natuurlijk niet van tevoren. Daarom weet je nooit of je op tijd genoeg geld aan de kant hebt gelegd. Wanneer je besluit of je wel of geen uitvaartverzekering nodig hebt, is het goed om daar rekening mee te houden. Een uitvaartverzekering keert namelijk uit bij het overlijden, ongeacht de periode waarin je premie betaalt. Of je nu nog maar één jaar of al 25 jaar premie betaalt, je bent er zeker van dat alles voor jou en je nabestaanden geregeld wordt.

Of je nu twijfelt of helemaal zeker bent over de noodzaak van een uitvaartverzekering; hierover spreken met verzekeraars en de mensen om je heen kan nooit kwaad zodat je de juiste keuzes kan maken en met een gerust gevoel weet dat alles goed geregeld is.

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Willemse
  Reply Willemse 16 december 2022 at 13:09

  M’n kinderen zaten er niet echt op te wachten om een uitvaart verzekering af te sluiten.
  Wat logisch is als je nog jong bent.
  Je gaat ervan uit dat het nog een end weg is.
  Is ook zeker de bedoeling.
  Maar inmiddels zien ze wel in dat je het niet voor jezelf doet, maar voor diegene die achterblijven.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.