Huis & interieur

Interieur | De voordelen van planten in je (thuis)kantoor

13 december 2022

voordelen van planten op kantoor en thuiswerkplek
Onlangs deelde ik het resultaat van mijn home office make-over en daarin zag je een aantal planten terugkomen. Want ondanks dat de ruimte wat beperkt is, doet ‘groen’ in de vorm van planten een ruimte goed. En zeker in een werkruimte kan het een aantal fijne voordelen opleveren. Naast dat het er ook gewoon heel erg leuk uitziet en een ruimte wat meer leven mee geeft natuurlijk!

voordelen van planten op kantoor en thuiswerkplek

De voordelen van planten op kantoor

1. Mensen beoordelen een ruimte als aantrekkelijker om te zien wanneer er planten in staan. Ook draagt het bij aan een prettiger en meer constante temperatuur in een (grote) ruimte en een verbeterde akoestiek. En dát samen heeft dan weer haar doorwerking op een positievere gemoedstoestand, meer creativiteit, beter functioneren, een hogere productiviteit en een fijnere werksfeer.

2. Kantoorplanten zorgen voor een betere luchtvochtigheid in een ruimte, die is met planten gemiddeld zo’n 5% hoger en in de wintermaanden kan dit oplopen tot 17% verbetering van de luchtvochtigheid. Dat zorgt voor een gezondere leefomgeving, waardoor je minder last hebt van droge en geïrriteerde ogen, een droge mond en minder hoofdpijn.

3. Zeker wanneer er gekozen wordt voor luchtzuiverende planten helpt het ook nog eens bij een gezondere werkomgeving. Kopieerapparaten, computers, printers, airco, verwarming.. uit dit alles ontstaan deeltjes die de lucht vervuilen. Planten nemen CO2 in zich op, ‘neutraliseren’ min of meer de schadelijke deeltjes en micro-organismen in de lucht en brengen meer zuurstof in een ruimte.

voordelen van planten op kantoor en thuiswerkplek

Minder ziekteverzuim

Of je nu voor een baas in een kantoor werkt, hybride aan de slag bent op wisselende werkplekken of ook (deels) vanuit huis werkt; het is in een onderzoek door de Universiteit van Wageningen bewezen dat planten op kantoor zorgen voor minder ziekteverzuim, zelfs wel tot zo’n 20% minder vaak ziekmelden. Oftewel zo’n 1,6 ziektedag gemiddeld minder per werknemer per jaar.

Bizarre uitkomst, nietwaar? En dat door zoiets relatief eenvoudigs als het aanschaffen van planten voor op je werkruimte. Nieuwe planten kopen voor op kantoor of voor je eigen werkruimte is dus vooral heel slim om te doen, en ook nog eens heel leuk, om een ruimte fijn aan te kunnen kleden en er prettiger uit te laten zien!

voordelen van planten op kantoor en thuiswerkplek

In mijn werkkamer staat de leuke set die je kant-en-klaar kan aanschaffen, inclusief de terra-roze Elho potten. Deze set bestaat uit de Sanseviera, Monstera en de Philodendron Scandens. Heel fijn; deze planten hebben niet veel water nodig, doen het goed in de (half)schaduw en hebben een matige tot sterke luchtzuiverende werking. Alhoewel ik heel erg van plantjes hou, heb ik helaas niet zulke groene vingers, dus ik ga hopelijk lang plezier hebben van deze relatief makkelijke planten qua onderhoud :)

Yes, zoals je kan merken ben ik heel erg blij met m’n nieuwe home office. Zeker nu er ook mooie plantjes in staan!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Daenelia
    Reply Daenelia 13 december 2022 at 10:25

    We zijn weer even plantloos. We hebben namelijk een kitten. Die vindt planten nog te spannend.
    Maar in het voorjaar komen ze er weer bij! Niet dat ik merk dat we nu ineens ‘meer ziekteverzuim’ hebben (maakt geen bal uit: wij wandelen veel buiten en we roken niet). Maar een plantje is gewoon gezellig.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.