Carrière & Geld

Geldzaken | Slimme tips om te besparen op je zorgverzekering voor 2023

3 december 2022

zorgverzekering 2023 geld besparen tips
We hebben allemaal vaste lasten en helaas ontkom je er niet aan: je moet nou eenmaal je huur of hypotheek, abonnementen en verzekeringen betalen. Maar zeker in deze tijden met onder andere flink hoge energierekeningen lijkt het een sombere situatie. Gelukkig heb je sommige dingen wel zelf in de hand en kan je met een middagje uitzoekwerk achter de computer jezelf een heleboel geld besparen op je vaste lasten, zoals bijvoorbeeld je zorgverzekering voor het nieuwe jaar. Het einde van het jaar nadert, dus dit is dé tijd om ervoor te gaan zitten: zorgverzekeringen vergelijken. In samenwerking met Independer deel ik graag een aantal slimme tips!

‘Lees ook: Geldzaken | 3 tips waar ik veel geld op bespaar.’

zorgverzekering 2023 geld besparen tips

Slimme tips om geld te besparen op je zorgverzekering 2023

Dit jaar raden we het goed vergelijken extra aan, want alle premies gaan (jammer genoeg) weer omhoog. Hoog tijd om eens te kijken of je nog wel bij de juiste partij zit. Misschien ben je bij een andere verzekeraar wel een stuk goedkoper uit! Maar probeer niet alleen op de prijs te letten, want er is duidelijk meer waar je op moet letten..

Aanvullende dekkingen

Onderzoek wijst uit: de gemiddelde Nederlander is liever over- dan onderverzekerd. Maar wil je kosten besparen, dan zul je kritisch moeten kijken of bepaalde aanvullende dekkingen wel nodig hebt. Zo betaal je voor een tandartsverzekering elke maand best wat extra premie. Als je dan alleen voor controle gaat, is er een goede kans dat je minder vergoed krijgt, dan dat je extra betaalt. In sommige gevallen is het dan goedkoper om je tandartsbezoek zelf te betalen.

Tijd dus om bij jezelf te rade gaan of je aanvullende dekkingen echt nodig hebt. Nu is het einde van het jaar de ideale gelegenheid om hiernaar te kijken. Kijk bovendien ook naar alle acties die zorgverzekeringen bieden als je wisselt van zorgverzekeraar. Hier zitten vaak voordelige aanbiedingen bij!

–> Conclusie: ga na of je bepaalde aanvullende dekkingen echt nodig heb en vergelijk zorgverzekeraars en hun overstap-aanbiedingen.

Eigen risico

Korte refresher: je eigen risico is een betaling die je doet aan zorgkosten die uit de basisverzekering komt. Het is minimaal €385 op jaarbasis. Hoezo minimaal? Je kunt je eigen risico namelijk verhogen (met telkens stappen van €100,-). Je betaalt dan meer als er iets gebeurt, maar per maand wel minder premie.

Ga jij dus een stabiel en regelmatig leven tegemoet en heb je kleine buffer beschikbaar in noodgevallen? Dan kun je dus overwegen je eigen risico te verhogen en daarmee genieten van een lagere maandelijkse premie. Nadeel is wel: als er iets ernstigs gebeurt, moet je wel meer bijleggen. Bedenk dus goed of je een bedrag van (maximaal) €885 zomaar kunt betalen.

–> Conclusie: overweeg een hoger eigen risico in ruil voor een lagere maandelijkse premie.

Soorten polissen

Basisverzekeringen komen in verschillende 3 soorten: restitutie-, natura- en budgetpolis. Bij elke polis gaat het om het aantal contracten en de hoogte van de vergoeding bij zorgverleners. Bij een restitutiepolis kun je bij elke zorgverlener terecht en krijg je alles vergoed. Bij een naturapolis krijg je alleen volledige vergoeding bij zorgverleners waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft. De budgetpolis is een naturapolis, maar dan met nog minder contracten. Daar staat dan weer wel tegenover dat je (veel) minder premie betaalt.

Bekijk de lijst van gecontracteerde zorgaanbieders om te zien of je in de buurt terecht kunt bij zorgverleners die voor jou relevant zijn.

–> Conclusie: ga na of je verder reizen voor bepaalde (gecontracteerde) zorgverleners minder erg vindt dan een hogere maandelijkse premie.

Heb je dezelfde zorgkosten als je gezin?

Veel gezinnen zitten samen op één polis. En ja, dat is makkelijk voor de polis zelf, en dat je altijd contact hebt met dezelfde verzekeraar. Maar: dit is alleen goed als je allebei exact dezelfde wensen hebt. Loopt één van jullie de deur van de fysiotherapeut plat en de ander niet? Dan kun je de aanvullende dekking wel nemen, maar dan betalen jullie er allebei voor.

Het is dan voordeliger om allebei een aparte polis te hebben. Hetzelfde geldt voor kinderen. Een dekking voor orthodontie bijvoorbeeld? Zonde als de hele familie daarvoor betaalt. Neem aparte polissen, dan kan die premie ook weer door de beugel. Lees hier meer tips voor het afsluiten van een passende zorgverzekering voor je kind.

–> Conclusie: ga na of je dezelfde of aparte polissen nodig hebt voor je gezin.

Heb jij aanvullende slimme tips, deel ze dan gerust als reactie onder dit artikel. Handig om elkaar in deze tijden zo te kunnen helpen om de maandelijkse kosten te drukken!

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.