Fashion

Fashion | Tips voor het vinden van de perfecte broek

26 januari 2023

de perfecte broek vinden tips
Het is misschien wel de meest lastige en soms aardig frustrerende zoektochten als het op kleding aankomt: het vinden van de perfecte broek. Want hier komt nu eenmaal behoorlijk wat bij kijken; hij moet niet alleen leuk zijn, maar vooral ook mooi staan, lekker zitten en het liefst ook nog met heel veel outfits te combineren zijn. Hoe pak je dat nou aan, waar moet je op letten en wat zijn dé musthave broeken die eigenlijk niet in je kast kunnen ontbreken?

de perfecte broek vinden tips

Tips voor het vinden van de perfecte broek

Welke stijl past bij je?

Voor meer rust in je kledingkast is het eigenlijk aan te raden om eens aan de slag te gaan voor een moodboard om je te helpen bij het ontwikkelen van je eigen stijl. Als je eenmaal ‘jouw’ stijl gevonden hebt, voel je veel minder de drang met trends mee te gaan en kan je al snel naar aanleiding van afbeeldingen op een website of een blik op een kledingrek in de winkel zien of iets wel of niet voor jou zal zijn. Heel interessant om je in te verdiepen want het geeft je een mooie garderobe waarbij je blij bent met ieder kledingstuk en dat ook goed kan combineren, waardoor je minder ongebruikte items in je kast zal hebben.

Maar mocht je het leuk vinden om toch eens wat anders te proberen, dan zijn er bepaalde stijlen en trends waar je alvast naar uit kan kijken. Denk aan de baggy jeans voor vrouwen, de letterlijke boyfriend jeans, om te dragen en ook de cargobroek dames komt weer helemaal terug in het straatbeeld. Het is even geleden dat we deze zagen maar de lossere broeken met van die zakken aan de zijkant will be back on trend! Deze passen het beste bij een wat meer sportieve en casual kledingstijl en combineren geweldig met een paar sneakers, ingestopt T-shirt en een kort leren bikerjack.

de perfecte broek vinden tips

Welk materiaal

Het materiaal van je broek is natuurlijk een beetje afhankelijk van het seizoen, want een linnen broek draagt bijvoorbeeld lekker luchtig in de zomer maar is behoorlijk fris in de winter, maar als ik naar mijzelf kijk heb ik bijvoorbeeld toch echt wel een voorkeur voor specifieke materialen als het aankomt op broeken.

Zo vind ik een broek van wat steviger materiaal met hooguit 1 à 2% stretch het prettigst dragen, omdat deze mooier blijven zitten gedurende de dag zonder te gaan lubberen. Ook heb ik een voorkeur voor natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld katoen, denim, viscose en lyocell. Een stof die minder tot geen stretch heeft kan echter als nadeel hebben dat – wanneer je niet de juiste maat draagt – hij wat kan knellen bij bepaalde bewegingen of wanneer je gaat zitten.

Mocht je juist liever meer bodyhugging broeken dragen of veel in beweging zijn gedurende de dag dan kan je juist uitkijken naar een wat hoger percentage stretch in broeken, zodat dit je rondingen mooi laat uitkomen én comfortabeler draagt.

De juiste fit

Als het op kleding aankomt is er waarschijnlijk niets dat in zoveel verschillende stijlen en fits gekocht kan worden als een broek. En dan niet alleen de stijl van de broekspijpen (van skinny tot baggy en van mom jeans tot een recht model) maar ook de lengte (van cropped tot op de grond) en de taillehoogte (van low-waist tot high waisted) doet er toe. En dat maakt het kopen van een broek dames toch echt niet altijd even eenvoudig.

Toch zijn er enkele tips die je in je achterhoofd kan houden wanneer je een broek gaat passen en wil weten of de fit de juiste fit voor joúw lijf is:

it’s easy: geeft een broek je een ‘mehhh’-gevoel bij het passen: laat hem dan links liggen
– sluit het model mooi aan bij je bovenbenen, billen en taille zonder dat je gekke plooien krijgt of een riem nodig hebt om een gapend deel bij je onderrug te voorkomen?
– kan je je er vrij in bewegen, maar zit hij ook weer niet te los? De meeste broeken lopen nog een klein beetje uit gedurende de dag waardoor je hem beter goed aansluitend aan kan schaffen
– hoe valt de lengte met je favoriete schoenen?
– moet je na een paar keer bukken of je knieën optrekken gelijk het één en ander rechttrekken of in model brengen, dan heb je waarschijnlijk een verkeerde fit voor jouw lijf of niet de juiste maat te pakken
– kortom: eigenlijk moet de perfecte broek je gelijk het ‘yes!’-gevoel geven, zodat je er vol zelfvertrouwen en comfortabel in rondloopt.

Musthave broeken in een capsule wardrobe

Volgens de klassieke Franse capsule wardrobe zijn er een paar broeken onmisbaar in je kledingkast, waarmee je altijd voor iedere gelegenheid uit de voeten kan:

– een donkere clean jeans die mooi aansluitend valt
– een lichte wat meer losse jeans
– een lange iets wijd-uitlopende zwarte pantalonbroek
– een stevige enkellange zwarte legging.

Maar, hier zie je zo door de jaren heen toch ook wel een kleine verandering in komen. Want de (faux) leren broek dames is steeds meer een ‘nieuwe klassieker’ aan het worden. Ik moet er zelf nog wat aan wennen, maar misschien moet ik ze toch eens gaan passen en een kans geven. Zeker zo’n mattere variant met hogere taille en straight leg lijkt me wel tof met een gebreide trui en sneakers..

Als je met het zicht op duurzaamheid bedenkt dat we meer dan 70% van onze kleding niet dragen, dan is het niet alleen heel erg leuk maar vooral ook heel erg (milieu- én geld-)besparend om toe te werken naar een kledingstijl die echt goed bij jou aansluit. Ga dus zeker niet zomaar mee in iedere trend en probeer na te denken of een nieuw item écht een toevoeging aan je garderobe zal zijn, of je het voldoende kan combineren met andere items die je al hebt en probeer vaker te kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 30 januari 2023 at 09:25

  ‘Letterlijke boyfriend jeans’ :D Ik draag inderdaad ontzetten graag de oude broek van mijn gozer. Ik moest het wel flink korter maken (ik is een ukkie), maar man oh man wat zit die broek lekker! En echte zakken! Dat is toch wel het allerfijnste! Dat mannenbroeken vaak echte zakken hebben, niet van die halve waar net een euromuntje in past en meer niet. En dan heb je er ook nog twee flinke achterzakken bij! Geen tas meer nodig :D

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 30 januari 2023 at 13:06

   Ahhh, yes. I feel you!! Haha :D

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.