Huis & interieur

Home | 4 interieurtips voor een warme sfeer in huis

17 januari 2023

warme sfeer in huis interieur tips inrichting
Zeker met het gure weer van de afgelopen tijd en de donkere winterperiode zijn we vaak op zoek naar meer warmte, gezelligheid en sfeer in huis, zodat we die cocoonmomentjes met een goed boek of fijne Netflix-serie zo comfortabel mogelijk maken. Daarnaast zorgt een warme sfeer in huis ook voor een instant warm ‘thuis’-gevoel als je binnen komt na een lange werkdag. In dit artikel deel ik graag een aantal interieurtips met je waarmee je een warme sfeer in huis haalt. En psssst, tip 1 en 3 zijn ook nog eens geldbesparend omdat hiermee je verwarming met gemak een graadje – of twee – lager kan. Win-win!

warme sfeer in huis interieur tips inrichting

Tips voor een warme sfeer in huis

Een vloerkleed

Het is één van de meest eenvoudige aanpassingen voor je interieur waarvoor je niet eens aan het klussen hoeft te slaan; het aanschaffen van een vloerkleed voor bij de zithoek. Zeker wanneer je kiest voor een warme tint, een wat hogere pool en een natuurlijk warm materiaal zoals wol geeft dit instant meer sfeer en warmte aan je interieur. Helemaal tof om bij het rondsnuffelen tussen vloerkleden ook te kiezen voor een wat groter formaat, zodat bijvoorbeeld de gehele zithoek er ook op kan staan. Dit heeft als bonus dat het naast sfeerverhogend ook nog eens ruimtelijker oogt.

De juiste verlichting

Ik heb het wel eens vaker over het effect van een lichtplan in je interieur gehad met tips om hier zelf mee aan de slag te kunnen gaan, en ik blijf erbij dat dit helaas vaak een onderbelicht (pun intended ;) onderwerp is wanneer het over interieur en de inrichting van je huis of een ruimte gaat. Door naast de basisverlichting ook voor meerdere soorten sfeerverlichting te kiezen en voor een lichtbron in een warme tint in plaats van een koele, kan dit direct heel erg veel sfeer en warmte aan een kamer geven. En natuurlijk zorgen mooie kaarsen ook voor een warmer ogend interieur en dit maakt met een windlicht, kandelaars of op een plateau ook nog een mooie decoratie in huis.

warme sfeer in huis interieur tips inrichting warme sfeer in huis interieur tips inrichting

Accessoires

Hier in huis hebben we vaak een wisselend assortiment aan accessoires staan, die ik – net als een zomer- en wintergarderobe voor kleding – afwissel in de herfst/winter en de lente/zomer. In de lente en zomer kies ik bijvoorbeeld bij de sierkussens voor net even wat frissere tinten en koelere materialen zoals katoen en linnen en in de herfst en winter wissel ik dit dan om voor warmere kleuren en rijkere materialen zoals fake fur en meer textuur zoals teddy en de bouclé interieurtrend.

En wat hier in de winterperiode zéker niet bij kan missen is een lekker warme deken of plaid. Niet alleen leuk om mooi over de bank te draperen waardoor het al een wat rijkere en warme uitstraling krijgt, maar ook om lekker warm onder weg te kunnen kruipen wanneer je een boek leest of een film kijkt. Love it!

De kracht van kleur

Waar je bij bovenstaande tips niet aan het klussen hoeft, moet je voor deze tip toch wel even de handen uit de mouwen halen. Maar alsnog is het een relatief eenvoudig klusje en kost het je slechts enkele uurtjes van je tijd: een muur verven! Kleuren zijn enorm bepalend voor je interieur en werken binnen een specifiek kleurenpalet geeft prachtige resultaten, maar durf hierbij ook eens voor een meer gedurfde keuze te gaan. Kies bijvoorbeeld voor een accentwand in een warmere, donkere en/of diepere kleur en de gehele ruimte oogt gelijk anders en heeft er meer warmte en sfeer mee gekregen. Mocht je twijfelen welke kleur hiervoor geschikt is bij jouw interieur, snuffel dan eens rond op Pinterest en in woonmagazines om inspiratie op te doen. Maar eigenlijk is het vaak niet eens heel erg moeilijk te bedenken omdat in ieder interieur al een duidelijk kleurenpalet of een favoriete accentkleur te zien is.

–> Extra tip: wist je dat ook geuren heel erg sfeerbepalend zijn? Kies je voor linnen, citrus en white florals dan denk je al snel meer aan de frisheid van de lente en zomer, maar geuren als kaneel, patchouli en gember werken dan weer heel verwarmend. Denk hier bijvoorbeeld aan wanneer je een aroma diffuser met etherische olie gebruikt of een nieuwe sfeervolle geurkaars koopt.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.