Beauty

Skincare trend | Skinimalism

18 januari 2023

skinimalism skincare trend huidverzorging tips
Skinimalism
is een combinatie van de woorden skin en minimalism, oftewel met je huidverzorging voor een periode terug gaan naar de basis zonder al teveel poespas. Je herkent het vast wel dat je skincare routine op een gegeven moment steeds uitgebreider wordt en je wellicht net even iets teveel door elkaar heen aan het gebruiken bent, waardoor niet alleen het overzicht en de juiste volgorde uit het zicht raakt maar ook je huid er juist onrustiger van kan worden. Ik snap het wel hoor, er is zoveel moois verkrijgbaar als het om huidverzorging gaat en het één klinkt nóg veelbelovender dan het andere, maar: is het nodig het allemaal te gebruiken?.. Back to basics dus om je huid tot rust te laten komen (en dat heeft nog meer fijne voordelen).

‘Lees ook: Beauty test | De 6 beste lippenbalsems op een rij!

skinimalism skincare trend huidverzorging tips

Skinimalism

Is of blijft je huid onrustig ondanks alle huidverzorging die je op dit moment gebruikt? Heb je last van regelmatige onzuiverheden, een droge huid, is je huid reactief (snel roodheid/vlekken), is de glans verdwenen of ben je simpelweg het overzicht kwijt in je skincare routine en weet je niet meer op welk moment van de dag en op welke volgorde je nu welk product moet gebruiken? Dan is het hoog tijd om je huid én je huidverzorgingsroutine terug naar de basis te laten komen.

Een basis skincare routine

Je eerste stap in dit proces is een kritische blik naar je badkamerplankje waar je huidverzorging staat. Neem een mandje en stop hier vervolgens alle actieve ingrediënten, serums, boosters en dergelijke in waardoor er enkel de volgende producten overblijven:

– een goede gezichtsreiniger
– een (micellaire) lotion
nachtverzorging (nachtcrème of huidolie)
dagverzorging met minimaal SPF30.

Het is hierbij wel aan te raden om voor deze vier basisproducten een heel goede match te maken met je huidtype, maar ik gok dat je al heel snel tussen jouw voorraadje je persoonlijke favorieten voor deze routine uit kan zoeken waar je de komende tijd mee aan de slag kan gaan. Focus je dus op goed maar mild reinigen, hydrateren en/of voeden én beschermen.

Ontwenning

Waarschijnlijk gaat je huid in de eerste week tot twee weken door een soort ‘ontwenningsfase’ heen waardoor je ineens last kan krijgen van een wat drogere of juist een meer vettere of onzuivere huid. Dat komt waarschijnlijk omdat je tot nu regelmatig wisselende producten gebruikte en daarbij misschien ook verschillende actieve ingrediënten zoals exfolianten met AHA en/of BHA, retinol, krachtige vitamine C serums etc. met elkaar combineerde (waarbij sommige combinaties je huid meer kwaad dan goed doen).

Geef je huid even goed de kans om te ontwennen en weer tot zichzelf te komen. Trust the process! Na deze ontwenning zal je merken dat je huid rustiger en ‘stabieler’ zal worden. Het is dan ook aan te raden deze periode in ieder geval een huidcyclus van 28 dagen vol te houden.

–> Extra tip: soms zie je zelf een verandering in je huid minimaal, terwijl het er echt wel is. Maak voor je skinimalism-overstap een foto bij daglicht van jezelf met een gereinigde huid zonder make-up en doe dit nogmaals na vier weken. Zo zal je waarschijnlijk veel duidelijker zien wat het voor je huid heeft gedaan/doet.

skinimalism skincare trend huidverzorging tips

De voordelen

– Na een week of vier zal je huid al een heel stuk rustiger zijn, meer in balans zijn en je huidbarrière zijn versterkt
– het heeft niet alleen je huid, maar ook jouzelf rust gegeven in je skincare routine (én tijd bespaard in de badkamer)
– je kan nu veel betere keuzes maken in wat je huid extra nodig heeft en probeer dit dan ook echt stapje voor stapje toe te voegen en hierbij meer intuïtief naar je huid te ‘luisteren’ wat deze nodig heeft. Denk aan eventueel een exfoliant die aansluit bij jouw huidtype, een (mild) retinol of bakuchiol product, extra hydratatie in de vorm van een serum met hyaluronzuur.. Maar gooi jezelf nu niet gelijk te enthousiast in het diepe want dan ben je snel terug bij af. Probeer te kijken of je met zo min mogelijk toevoegingen kan komen tot joúw perfecte skincare routine om je huid te voorzien in haar behoeften. Dat kan ook betekenen dat je binnen die vier basisproducten kan overstappen naar iets anders dat wellicht bepaalde ingrediënten met elkaar combineert zodat je alsnog die minimale basic skincare routine behoudt
– doordat je nu weet dat je met minder af kan en waar je huid écht behoefte aan heeft zal je minder snel inspringen op bepaalde gehypte ingrediënten of producten en hou je het overzicht in je huidverzorgingsroutine
– het gebruiken van minder producten is daarnaast ook nog eens geldbesparend én duurzamer. Een mooie winwinwinsituatie dus :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.