Eten & drinken Lifestyle

Health | Waarom rode wijn gezond voor je is (en yes: ook voor je huid!)

21 januari 2023

waarom is rode wijn gezond voor je, de voordelen voor je lichaam én huid!
First of all
: laat het duidelijk zijn dat ik met deze blog niet wil aansporen tot het drinken van alcohol, maar als je dan tóch graag af en toe geniet van een glaasje dan kan je overwegen om eens wat vaker een glas rode wijn te drinken. Want wist je dat dit bomvol interessante stofjes zit die goed zijn voor zowel je lichaam, hersenen als je huid? In dit artikel lees je er meer over.

‘Lees ook: Health | Tips om eenvoudig aan meer beweging te komen.’

waarom is rode wijn gezond voor je, de voordelen voor je lichaam én huid!

Met een gezonde hoeveelheid rode wijn wordt een aantal glaasjes in de week bedoeld, zoals wordt aangehaald bij het Mediterraans dieet dat bekend staat als een leefstijl waarbij mensen langer en gezonder leven. Als je de volgende keer in de winkel of slijterij staat – of ga je online wijn bestellen – dan hoef je je dus een heel stuk minder schuldig te voelen. Extra genieten dus van dat glaasje rode Rioja, Bordeaux of die heerlijke Tempranillo!

Waarom is rode wijn gezond?

Wijn als anti-age wondermiddel? In vergelijking met andere wijnsoorten heeft rode wijn toch echt een aantal mooie gezondheidsvoordelen. Het zit namelijk bomvol antioxidanten zoals polyfenolen en resveratrol die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en algehele tekenen van veroudering verminderen. Daarnaast beschermen deze antioxidanten het hart tegen beschadiging en verbetert het de cardiovasculaire gezondheid. Af en toe een glas rode wijn wordt zelfs in verband gebracht met een gezonder brein en zou zo ook bijdragen aan een lager risico op bijvoorbeeld Alzheimer.

Welk effect heeft rode wijn op je huid?

In rode wijn zitten dus antioxidanten zoals polyfenolen en die gaan dan weer verouderingseffecten tegen. Onder andere vrije radicalen zorgen namelijk voor oxidatieve stress en beschadigen de cellen in je lichaam waardoor onder andere (huid)veroudering toeneemt, te herkennen aan de (snellere) ontwikkeling van bijvoorbeeld rimpeltjes, pigmentvlekken en onzuiverheden. Antioxidanten kunnen deze vrije radicalen stoppen nog vóórdat ze de schade aan kunnen richten en zo helpt het dus bij te dragen aan je gezond. Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je huid. En dat is te merken aan minder fijne lijntjes en rimpeltjes, een soepelere en stevigere huid en een mooie glow. Het staat nog een beetje in de kinderschoenen, maar als supplement heeft resveratrol (die andere antioxidant uit rode wijn) al behoorlijk terrein gewonnen en ik gok dat dit ook haar intrede in skincare zal gaan doen..

Zeg dus eens wat vaker nee tegen de geliefde witte Chardonnay om bij het genot van je glaasje ook te genieten van die extra positieve effecten van een glas rode wijn.

Wijnen! Wijnen! & Cheers! Maar, natuurlijk wel met mate :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

* Geen 18, geen alcohol.

Reacties op dit artikel

 • Avatar van Daenelia
  Reply Daenelia 26 januari 2023 at 11:28

  Alcohol heeft een uitdrogend effect op je huid … Het kan ook leiden tot rosacae (vaak op je neus en wangen: gezwollen adertjes). Je kan ook vocht vasthouden door aclohol, wat dan weer leidt tot een onnatuurlijk opgezwollen gezicht. En het is ook niet goed voor je haar, wat dunner kan worden door alcohol gebruik. Ik zeg er niet bij ’te veel’ alcohol, want er is eigenlijk geen veilige dosering. Dat wordt ook al jaren naar beneden bijgesteld.
  Als alcohol zonder risico was voor je gezondheid en zelfs goede effecten had, dan zouden kinderen er ook geen last van hebben. Maar ja. Die groeiende breintjes kunnen zélfs in de baarmoeder al nadelige gevolgen ondervinden van alcoholgebruik.
  Ik denk dat je de anti-oxidanten ook prima uit andere voeding kan halen (en eerlijk gezegd stoot het me een beetje tegen de borst dat je echt zegt dat het heel misschien, mogelijk tegen Alzheimer zou helpen. Nee, toch.)

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 26 januari 2023 at 13:51

   Hi Daenelia, ik kan een goede kritische noot zeker waarderen. In het artikel heb ik het echter niet over alcohol in het algemeen maar over de positieve effecten van onder andere de antioxidanten, polyfenolen en resveratrol in (af en toe een glas) rode wijn. Over de positieve effecten van deze stofjes uit rode druiven zijn veel onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken na te lezen.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.