Beauty

Beauty ABC | Hyaluronzuur

12 januari 2023

hyaluronzuur informatie, huid, skincare, tips, voordelen
Een ingrediëntenlijstje van een cosmeticaproduct lezen is nog niet zo heel eenvoudig en kan al snel afschrikken. En omdat er zoveel verschillende producten te koop zijn is het overzicht al snel weg. Zonde, want er is heel veel moois verkrijgbaar waarmee je thuis zelf aan huidverbetering kan werken! Daarom licht ik in deze rubriek af en toe een skincare-ingrediënt uit. Want wat is hyaluronzuur, welke voordelen heeft dit voor je huid en bij welke huidtypes is dit aan te raden?

‘Lees ook: Beauty ABC | Wat is cica (en wat doet het voor je huid?).

hyaluronzuur informatie, huid, skincare, tips, voordelen

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur klinkt door het ‘zuur’-gedeelte bijna afschrikwekkend of agressief, maar het is wellicht wel één van de zachtste ingrediënten om te gebruiken voor je huid. Hyaluronzuur is het beste te omschrijven als een suikermolecuul dat van nature in ons lichaam voorkomt en een groot vermogen heeft tot het vasthouden van vocht; het kan namelijk tot wel 1.000 keer zijn gewicht in water vasthouden! Het zorgt er dus voor dat dit water niet aan de lucht verdampt en dat is belangrijk, want bijvoorbeeld onze gewrichten en onze huid hebben dat vocht hard nodig om optimaal te kunnen functioneren.

Alhoewel hyaluronzuur in iedere lichaamscel voorkomt, zit de grootste concentratie hiervan (zo’n 50%) in ons huidweefsel. En dan snap je gelijk waarom je graag wilt dat je hyaluronzuurvoorraad goed op peil blijft. Maar helaas neemt de hoeveelheid natuurlijk hyaluronzuur – net als dat van collageen en elastine – in ons lichaam af naarmate we ouder worden. Zo verliezen we gemiddeld 1% van onze voorraad per jaar vanaf ons 30e levensjaar. Daarnaast maakt een oudere huid ook minder hyaluronzuur aan wat bijdraagt aan volumeverlies, zichtbare lijntjes en een drogere huid.

Je herkent hyaluronzuur op de ingrediëntenlijst (INCI) van een product als hyaluronzuur, hyaluronic acid of als afkorting HA. Ook wordt er wel eens natriumhyaluronaat gebruikt met dezelfde voordelen als hyaluronzuur, maar deze variant wordt nóg beter door de huid opgenomen. Slim weetje: hoe hoger een bestanddeel op het ingrediëntenlijstje staat, hoe meer er van in het product zit. Dus liever kies je een serum of crème waar hyaluronzuur in ieder geval in de eerste helft van de ingrediëntenlijst staat.

Welke voordelen heeft hyaluronzuur voor je huid?

In een verzorgingsproduct zoals een serum of een crème zorgt hyaluronzuur ervoor dat het vocht naar het oppervlak van de huid wordt gebracht. Zie het als een ‘bevochtiger’ in je huidverzorgingsroutine dat vocht aantrekt en vasthoudt in je huid. Dat zorgt er kortgezegd voor dat hyaluronzuur helpt om je huid te voorzien van een shot hydratatie waardoor de huid minder droog en soepeler aanvoelt, dat fijne lijntjes opvult, een plumping en fris huidgevoel geeft en het laat je huid er stralend uit zien. Niet voor niks een geliefd anti-age (lees: age-well!) ingrediënt dat je graag in je huidverzorgingsroutine terug ziet.

Is hyaluronzuur voor ieder huidtype geschikt?

Bijna iedere huid kan wel wat extra hydratatie gebruiken en daarom is hyaluronzuur ook geschikt voor alle huidtypes. Enkel de ‘vorm’ en het percentage zal je wellicht willen aanpassen; van een licht serum met lager percentage voor een vettere en gecombineerde huid tot een vollere crème met een hoger percentage voor een normaal tot (zeer) droog huidtype. Ook zijn er hoog-gedoseerde serums te koop met hyaluronzuur als hoofdbestanddeel die je aan iedere huidverzorgingsroutine toe kan voegen.

Hoe gebruik je hyaluronzuur en waar moet je op letten?

Een serum met hyaluronzuur is heel eenvoudig toe te voegen aan je skincare routine. Zo voeg je bijvoorbeeld één à twee druppels toe aan je crème bij een vettere en gecombineerde huid tot zo’n vier tot zes druppels bij een normale tot droge huid. Natuurlijk wel ná het reinigen van je huid en vóór een dagcrème of nachtcrème.

Bovendien kan je een hyaluronzuur serum heel veilig gebruiken in combinatie met andere huidverzorgingsproducten en actieve ingrediënten, waardoor je dit zonder moeite toe kan voegen aan je routine. Met als enige kanttekening dat je wat voorzichtig moet zijn met een combinatie met zuren met een lage pH-waarde, zoals glycolzuur, omdat dit hyaluronzuur kan afbreken.

Let wel op dat hyaluronzuur vocht nodig heeft om voller te kunnen worden. Gebruik dus nooit enkel een hyaluronzuurserum op een droge huid zonder verdere producten, maar enkel in een routine of vermengd met een serum en/of crème. Waarom? Het aangebrachte hyaluronzuur kan dan namelijk niet goed het vocht uit de omgeving opnemen als ‘drager’ en zal dan het vocht diep uit je huid trekken en dus je huid uit gaan drogen. Gebruik dus altijd nog een serum en/of crème óver een hyaluronzuurserum of –booster.

Kortom; hyaluronzuur is een zacht ingrediënt waar je huid heel blij van kan worden als het aankomt op een flinke vochtboost en zo bijdraagt aan een plumped skin, verzachting van lijntjes en rimpeltjes en een soepele huid met een mooie glow.

–> Welk beauty-ingrediënt wil jij graag dieper uitgelegd zien worden? Stel ook gerust je andere skincare-vragen, dan beantwoord ik ze graag :)

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.