Lifestyle

Health | Hoe weet je of je gehoorschade hebt?

26 februari 2023

hoe herken je gehoorschade, tips gehoorschade
Het festivalseizoen staat weer op het punt van beginnen en is het tijd van dansjes, onvergetelijke tijden met vrienden en genieten van optreden van je favoriete bands. Waar alleen niet vaak genoeg bij nagedacht wordt, is dat al deze langdurig harde muziek niet goed is voor ons gehoor en zelfs kan leiden tot gehoorschade. Niet iets waar je op zit te wachten, zeker wanneer dit langdurige klachten met zich meebrengt. Hoe herken je gehoorschade, hoe kan je jezelf (en je kinderen!) hier tegen beschermen en hoe ga je om met gehoorschade?

‘Lees ook: Mindstyle | Handige tips voor een goed gesprek.’

hoe herken je gehoorschade, tips gehoorschade

Hoe herken je gehoorschade?

Het is belangrijk dat je al bij de eerste tekenen van gehoorschade of gehoorverlies oplettend bent en het niet gaat ontkennen. Natuurlijk hoef je niet direct een gehoortest te laten doen wanneer je na een festival een piepje in je oor hooft, maar blijft dit aanhouden dan is het niet realistisch om te denken dat de klachten vanzelf weer weg gaan. Blijven klachten zoals onderstaande zich aanhouden, dan is het toch echt tijd om bijvoorbeeld een gehoortest bij van Boxtel Hoorwinkels te doen. De drempel om naar een hoorwinkel of audicien toe te gaan lijkt misschien hoog, maar het stelt eigenlijk niks voor en dan ben je in ieder geval uit de onwetendheid. En vaak zijn gehoortesten ook nog eens kosteloos, zodat er eigenlijk geen drempel meer is om het niet te doen.

Klachten bij gehoorschade:
– je hoort een piepje,  langer aanhoudende pieptoon of zoemend geluid
– je hebt steeds meer moeite een telefoongesprek te volgen
– je zet het geluid van je televisie steeds iets hoger
– je vraagt vaker aan anderen of ze zich kunnen herhalen
– je hebt moeite te herkennen waar geluiden vandaan komen
– je hoort de deurbel of het overgaan van je telefoon niet.

Gehoorschade in cijfers

Een aantal cijfers op een rij: in Nederland zijn er zo’n 1,2 miljoen mensen die aan gehoorverlies lijden, 1 op de 8 veertigplussers heeft gehoorschade van meer dan 35 decibel en het komt ook steeds vaker bij jonge mensen voor. Zo bleek uit een onderzoek in 2015 al dat een kwart van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar last heeft van gehoorschade. De grootste boosdoeners? Harde muziek luisteren via je koptelefoon en de harde muziek tijdens het uitgaan of aanwezig zijn bij concerten en festivals. De opgelopen schade is helaas niet omkeerbaar of te genezen, met als gevolg dat deze gehoorschade een flinke impact kan hebben op het algehele welzijn en leer- en/of werkprestaties.

Hoortest bij een hoorwinkel

Ben je erover uit dat er iets mis is en heb je langdurig of aanhoudende gehoorklachten, dan is het aan te raden om een gehoortest in te plannen bij een hoorwinkel. Better safe than sorry! Eigenlijk kan het alleen maar voordelen opleveren, al is het maar de zekerheid of er iets mis is of niet en anders ben je in ieder geval op de juiste plek om te kijken naar eventuele vervolgstappen. Een gehoortest bestaat uit een aantal onderdelen zoals een controle van je oor en trommelvlies, een ‘piepjestest’, spraaktest, het bespreken van de resultaten en een advies. Je staat vaak al met een uurtje weer buiten.

Wanneer blijkt dat je gehoorschade hebt kan je kijken naar wat er allemaal mogelijk is aan hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld op maat gemaakte oordopjes of een gehoorapparaat. Deze laatste zijn tegenwoordig zo klein en subtiel die nauwelijks opvallen. Zo kan je niet alleen erger voorkomen of – met een gehoorapparaat – weer meer en beter kunt horen, ook worden je oren beschermd tegen eventueel nog meer schade. Neem voor meer informatie eens een kijkje op https://www.vanboxtelhoorwinkels.nl/gehoorapparaat/kopen

hoe herken je gehoorschade, tips gehoorschade

5 tips om gehoorschade te voorkomen

1. Wanneer je naar muziek luistert door middel van een koptelefoon, zet het volume dan niet te hard. Dit kan even wennen zijn, maar je oren passen zich al snel aan zodat je alsnog volledig kan genieten van je muziek. En het is nog veiliger ook, zo hoor je wat er om je heen gebeurt wanneer je bijvoorbeeld muziek luistert tijdens het wandelen of fietsen.

2. Draag bij een festival, concert of naar de bioscoop gehoorbescherming zoals oordoppen met een passend filter voor de gelegenheid. Zo kan je alsnog de muziek, de film en de gesprekken met je vrienden goed volgen maar voorkom je gehoorverlies of gehoorschade. Er zijn zelfs transparante en praktisch onzichtbare oordopjes verkrijgbaar die anderen niet zullen zien.

3. Zorg dat je bij een festival niet te dicht bij de boxen/speakers gaat staan, hou hier minimaal twee meter afstand tussen. Het aantal decibel neemt met afstand namelijk al snel af.

4. Geef je oren na een concert of festival een dagje stilte cadeau om te herstellen.

5. Denk ook aan je kinderen! Gaan ze mee naar een concert of festival, schaf dan een goede gehoorbeschermer aan waarbij de schelpen de gehele oren bedekken. En voor thuis kan je denken aan een kinderkoptelefoon met geluidsbegrenzer voor wanneer ze deze gebruiken tijdens filmpjes kijken op een tablet of telefoon.

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 28 februari 2023 at 18:38

  Fijn weer een artikel van je te lezen.
  Goed artikel.
  Ik denk hier altijd over na en laat mijn oren altijd meerdere keren per jaar testen.
  Ook neem ik altijd goede oordoppen mee.

  Xoxo

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.