Lifestyle

Mindstyle | Handige tips voor een goed gesprek

15 februari 2023

tips voor een goed gesprek, communicatie met hulp van een tussenpartij
Een goede en open communicatie is de basis voor iedere soort relatie. Of dit nu in een vriendschap, een liefdesrelatie of de relatie met je werkgever of familie is. Maar, goed communiceren is een skill die niet altijd even eenvoudig is of vanzelf komt. Daarom in dit artikel een aantal slimme tips voor een goede communicatie en voor een goed gesprek die snel toepasbaar zijn.

‘Lees ook: Health | Tips voor een betere nachtrust.’

tips voor een goed gesprek, communicatie met hulp van een tussenpartij

Communicatie met hulp van een tussenpartij

Laat ik vooropstellen dat er een heleboel type relaties en gesprekken te bedenken zijn die je echt wel zelf kan voeren en bepaalde technieken in kan toepassen, maar er zijn – helaas – ook situaties te bedenken waarbij het heel erg prettig kan zijn als je kan communiceren met hulp van een tussenpartij.

Denk bijvoorbeeld in de situatie van een echtscheiding. Dit komt echt niet uit het niets en daar gaat meestal een lang proces aan vooraf, maar alsnog kan het kenbaar maken van het nieuws bij je partner veel angst en onzekerheid oproepen en het is een grote stap. In dit geval zou je bijvoorbeeld hulp in kunnen schakelen van een mediator via een onafhankelijke, derde partij die hierin gespecialiseerd is. Zoals Zorgeloosch die je kan koppelen aan een mediator waardoor je er niet alleen voor staat in een situatie als deze en het gehele scheidingsproces als een onpartijdige begeleider in goede banen zal leiden.

De voordelen van een mediator:
– als communiceren niet je/jullie sterkste punt is en/of wanneer jij en je partner niet meer samen door één deur kunnen, helpt een mediator conflicten uit de weg te halen en dat je op betere voet met elkaar komt te staan door het maken van duidelijke en eerlijke afspraken
– een mediator is een onpartijdige professional en is en blijft tijdens het gehele proces neutraal
– het bespoedigt de verdeling van inboedel, financiën en dergelijke
– er zal oplossingsgericht voor zowel jou als je partner worden meegedacht
– de mediator zal alles in goede banen proberen te leiden voor een zo prettig mogelijke afwikkeling van de scheiding
– je kan elkaar – zowel tijdens als na het proces – in de ogen blijven kijken
– mediation is altijd vertrouwelijk.

–> Lees hier meer over dit specifieke onderwerp voor meer informatie.

tips voor een goed gesprek, communicatie met hulp van een tussenpartij

9 praktische tips voor een goed gesprek

Wil je zelf graag een gesprek aan gaan, maar vind je een directe confrontatie met je partner, vriend, vriendin, een familielid of bijvoorbeeld je werkgever spannend? Onderstaande tips zijn behoorlijk vlot uit te voeren en in de praktijk te brengen, zodat je een bepaald gesprek (dat je waarschijnlijk al langer dan nodig voor je aan het uitschuiven bent) nu toch echt aan kan pakken. Je kan het!

1. Bedenk van tevoren wat je allemaal precies wil zeggen en wat je uit het gesprek wil halen. Schrijf het desnoods als een soort script voor jezelf uit en hou dit briefje er tijdens het gesprek bij. Door de juiste voorbereiding en alvast wat situaties te bedenken hoe één en ander kan lopen én hoe jouw reactie daarop kan zijn, ga je een stuk zelfverzekerder het gesprek in en zal je niet snel iets vergeten aan te halen.

2. Probeer zo rustig en kalm mogelijk te blijven, praat duidelijk en laat je gevoelens niet de overhand krijgen. Door iets langzamer te praten en na een reactie heel even te wachten met jouw antwoord zal een gesprek prettiger verlopen.

3. Wees duidelijk. Denk aan je lichaamstaal en houding naar je gesprekspartner, maar vergeet ook niet duidelijk te zijn in je taal. De ander kan niet tussen de regels in lezen, zeg duidelijk ‘ja’ of ‘nee’ en laat een antwoord niet in het midden hangen.

4. Toon begrip en respect voor de ander tijdens het gesprek. Onderbreek hem of haar niet, luister actief naar wat er gezegd wordt en toon medeleven. Het kan ook helpen om een reactie kort samen te vatten voordat je verder gaat met jouw eigen reactie.

5. Mochten de emoties te hoog oplopen en gaat het gesprek een minder prettige kant op, spreek dit dan uit naar elkaar. Tel tot tien, drink een slokje water of neem desnoods een time-out om het gesprek op een later moment te vervolgen.

6. Het mag dan misschien heel erg lastig zijn, maar probeer de situatie zo objectief mogelijk te bekijken. Wanneer je enkel in je eigen gevoel blijft zitten werpt dat bij de ander vaak een muurtje op. Dus durf in een gesprek ook oprecht je eigen tekortkoming of een fout toe te geven.

7. Probeer niet te lang achter elkaar door te praten, maar hak je gesprek op in een soort alinea’s. Zo krijgt je gesprekspartner de tijd om per onderwerp te kunnen reageren, zonder dat er van alles in het hoofd van de ander maalt terwijl jij maar door blijft praten (wat de ander dan vaak niet eens meer meekrijgt).

8. Zorg dat je alle aandacht voor elkaar hebt, zeker wanneer het een minder prettig of gevoelig gesprek is. Laat je niet afleiden door een telefoon (geluid uit!) en zet ook een eventuele televisie op de achtergrond uit. Effectief aandacht voor elkaar en een actieve luisterhouding hebben laat respect voor elkaar zien.

9. Toon erkenning van de gevoelens van een ander en vraag bijvoorbeeld hoe je de ander kan helpen met een specifiek onderwerp of een punt uit jullie gesprek. Het geeft het gevoel dat je gezien wordt, dat je niet alleen met jezelf bezig bent en je moeite wil doen om er samen beter uit te komen.

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.