Huis & interieur Lifestyle

Lifestyle | Hoe kies je een goed matras?

2 februari 2023

tips voor het kopen van een goede matras/nieuwe matras
Wanneer je regelmatig in bed ligt te woelen, in de ochtend het gevoel hebt dat je amper rust hebt gehad en iets vaker dan gemiddeld pijn in je lijf hebt bij het opstaan is het misschien tijd om eens te gaan kijken voor een andere matras. Vaak liggen we namelijk al heel wat jaartjes op dezelfde matras, terwijl deze misschien al tijden aan vervanging toe is en dit echt hét verschil kan maken voor een goede nachtrust. Maar, hoe kies je een goed matras, hoe kan je ook hierin een duurzame keuze maken en wat zijn dé tips om op te letten bij het kopen ervan? In dit artikel handige informatie en een aantal tips & tricks!

‘Lees ook: Interieur | Tips voor meer rust in de slaapkamer.’

tips voor het kopen van een goede matras/nieuwe matras

Tips voor het kopen van een nieuwe matras

Het materiaal

En dan niet alleen hoe een matras aanvoelt aan de buitenkant, maar denk vooral ook aan de materialen ín een matras. Want natuurlijk is het fijn als de matras aan de buitenkant van zo natuurlijk mogelijk materiaal gemaakt is, maar er is ook een groot verschil in de opbouw van materialen aan de binnenkant. Denk aan een foammatras, binnenveringsmatras, pocketveringmatras, latexmatras.. De keuze is enorm en de keuze hiervoor heeft vooral te maken met onderstaande punt over je slaaphouding en ondersteuningsbehoefte.

Ook wordt er steeds vaker bewust een keuze gemaakt voor een natuurlijk matras dat duurzaam en/of ecologisch is, zoals bijvoorbeeld de allnatura topkwaliteit matrassen die gemaakt zijn van bijvoorbeeld natuurlatex, natuurvezel en biologisch koudschuim. Vaak een net even iets hogere prijsklasse, maar bij een nieuw matras kan je beter voor kwaliteit gaan zodat je er ook echt jarenlang mee vooruit kan zonder al snel in te hoeven leveren in slaapgenot.

De gezondheidsvoordelen van een natuurlijk matras en/of ecologische matras gaan natuurlijk verder dan enkel het slaapcomfort en een goede nachtrust, het draagt namelijk ook bij aan een kleinere ecologische voetafdruk. Ze worden regionaal geproduceerd, met de juiste keurmerken waardoor je weet dat er toezicht op is, zonder schadelijke chemicaliën en je zo niet alleen bijdraagt aan eigen nachtrust maar ook aan een betere wereld.

Je slaaphouding

Je slaaphouding bepaalt voor een groot deel het soort ondersteuning dat het beste is voor jouw lichaam tijdens de nacht. Dit heeft ermee te maken dat de verdeling van het gewicht, uitstekende delen en dus specifieke ondersteuning heel anders is bij een buik- of rugslaper of wanneer je juist een zijslaper bent.

Denk ook zeker goed na of je langdurige lichamelijke klachten hebt waarbij een bepaalde soort hardheid van en ondersteuning in een matras nodig is. Als dit het geval is, raad ik je zeker aan om je bij een beddenspeciaalzaak goed te laten voorlichten.

Het formaat

Natuurlijk is het slim om een matras op dezelfde maat te kopen als past in je bedframe ;) Maar vooral wanneer je een 140, 160 of 180 breedte hebt kan het de overweging waard zijn om te kiezen voor twee verschillende matrassen te kiezen in plaats van één groot matras. Zeker wanneer jij en je partner een te verschillend lichaamsgewicht, slaaphouding en warmtebehoefte hebben tijdens het slapen. Met een zogenaamde bedbinder, een matraswig of een dunne topper over de twee matrassen los je vervolgens het probleem van de irritante gleuf tussen de twee matrassen op.

Hardheid

Natuurlijk maakt ook de hardheid van een matras een heel groot verschil. De keuze voor een hard matras of een zacht matras heeft vooral te maken met je persoonlijke voorkeur, maar toch is het vaak beter om te kiezen voor een iets steviger of harder matras. Dit, omdat deze vaak een betere ondersteuning aan je lichaam geeft én het slaapcomfort door de jaren heen meer consistent zal behouden. Een (te) zacht matras geeft minder ondersteuning en krijgt al snel de bekende ‘kuil’.

Tot slot

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw matras, merk je al snel dat er heel erg veel keuzes te maken zijn en er een enorm aanbod is en dat het kiezen van een goede matras echt niet eenvoudig is. Maar wanneer je – mede door middel van de tips en tricks in dit artikel – een duidelijk wensenlijstje en aandachtspunten op papier hebt gezet maakt het de keuze al een stuk eenvoudiger.

Dus: maak er een dagje voor vrij en ga langs verschillende beddenzaken om ook vooral veel matrassen uit te proberen. Ga hierbij zeker in jouw slaaphouding liggen, sluit je ogen en laat het gevoel van het matras in combinatie met je lichaam op je inwerken. Voor je het weet heb je de keuze gemaakt en kan je er eentje (in de winkel of online) aanschaffen waar je hopelijk jarenlang plezier van zal hebben en vooral een goede nachtrust mee zal ervaren.

Enjoy your (beauty)sleep!

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

  • Avatar van Yvon
    Reply Yvon 6 februari 2023 at 16:09

    Een aantal jaar geleden een stevige investering in nieuwe matrassen gedaan. Nog geen minuut spijt van gehad. Iedere morgen word ik zonder rugpijn wakker.

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.