Lifestyle

Health | Wat is een zorgverzekering precies (+ slimme tips)

10 februari 2023

wat is een zorgverzekering
Iedere volwassene die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Maar wat doet deze verzekering nu precies en wat is handig om op te letten als je eventueel wil overstappen of een aanvullend pakket wil wijzigen? Genoeg mensen die namelijk wel een verzekering hebben, maar niet helemaal weten wat het precies is. In dit artikel lees je hier meer over, plus een aantal slimme tips wanneer je zorgverzekeringen en/of aanvullende pakketten gaat vergelijken.

‘Lees ook: Health | Tips om eenvoudig aan meer beweging te komen.’

wat is een zorgverzekering

Wat is een zorgverzekering?

De basisverzekering

Bij iedere verzekeraar kun je voor de zorgverzekering een basisverzekering afsluiten. Dit is de minst uitgebreide verzekering waarvoor je kunt kiezen. Doordat iedereen voor deze verzekering geaccepteerd wordt, kan iedere Nederlander van 18 jaar en ouder zonder problemen een basisverzekering afsluiten. De inhoud van het basispakket wordt bepaald door de overheid. Hierdoor is deze verzekering bij iedere verzekeraar hetzelfde. Wanneer je enkel deze verzekering afsluit, ben je onder meer verzekerd voor de onderstaande zaken:

– voorgeschreven medicijnen
– kraamzorg en verloskundige hulp
– de huisarts
– zorg voor kinderen tot 18 jaar, inclusief de tandarts
behandeling in het ziekenhuis.

De reden dat besloten is om de basisverzekering te verplichten, is omdat zorg op deze manier bereikbaar en betaalbaar blijft voor iedere Nederlander. Je draagt iedere maand namelijk premie af voor een zorgverzekering. Hierdoor kan zowel zorg die je zelf nodig hebt als zorg voor een ander betaald worden.

Aanvullende verzekeringen

Als je weinig tot geen zorg nodig hebt, heb je mogelijk alleen de basisverzekering afgesloten. Maar deze basisverzekering dekt lang niet alle kosten en dat kan een flink hoge rekening betekenen als je zorg nodig hebt die niet binnen de basisverzekering past. Dit kun je voorkomen door je aanvullend te verzekeren. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je uit verschillende aanvullende verzekeringen kiezen. Hierdoor is het mogelijk om een zorgverzekering af te sluiten die zo goed mogelijk aansluit bij jouw persoonlijke situatie.

Twijfel je of je wel of geen aanvullende zorgverzekering moet nemen? Ga dan vooral bij jezelf na welke zorg je nodig hebt. Wanneer er bij ieder tandartsbezoekje wel iets aan jouw gebit moet gebeuren, kan het interessant zijn om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. De kosten voor de tandarts hoef je in dat geval niet zelf te betalen. Verder kun jij je bij vrijwel iedere verzekeraar ook aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. Wanneer je hier meermaals per jaar een behandeling ondergaat, is deze aanvullende verzekering ook zeker het overwegen waard.

De kosten van een zorgverzekering

Net als bij veel andere verzekeringen draag je ook bij een zorgverzekering ieder maand premie af. Omdat deze verzekering verplicht is, denken sommige mensen dat de kosten van een zorgverzekering bij iedere verzekeraar ongeveer hetzelfde zijn. Dit is een misvatting, want er zitten soms zelfs grote verschillen in de premie. Zelfs de premie voor de basisverzekering verschilt. Ga je voor het eerst een zorgverzekering afsluiten of wil je overstappen van zorgverzekering? Dan loont het om een vergelijking te maken. Door zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken zie je namelijk snel wat de goedkoopste zorgverzekering is. Wie zorgverzekeringen wil vergelijken kan dit het beste doen via een vergelijkingssite, het vergelijken kost je op deze manier namelijk weinig tijd en moeite.

Wanneer een andere verzekering?

Het kan handig zijn en behoorlijk lonen om aan het einde van ieder jaar je persoonlijke situatie te bekijken en wellicht over te stappen naar een andere verzekeraar, of je aanvullende verzekering(en) aan te passen. Dit kan bij bepaalde situaties heel erg handig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de wens voor gezinsuitbreiding, of juist wanneer je zeker weet dat er geen kindje(s) meer bij gaan komen. Of wanneer je al een aantal jaar aanhikt tegen een tandplan bij de tandarts omdat er van alles moet gebeuren, dan kan je beter je aanvullende verzekering op dit gebied aanpassen en eventueel het jaar daarna weer naar beneden bijstellen. Denk ook aan een situatie waarbij je bijvoorbeeld een (paar) jaar naar het buitenland vertrekt om rond te reizen of gaat werken als digital nomad.

Handig om te weten: wist je dat je je basisverzekering en de aanvullende pakketten niet bij één dezelfde verzekering hoeft af te sluiten? Je kan deze bij verschillende verzekeraars onderbrengen en dat kán lonen in bepaalde specifieke gevallen. Maar let wel op dat enkel een ‘losse’ aanvullende verzekering soms een hogere premie betekent of dat er aanvullende voorwaarden worden gesteld.

*

Reacties op dit artikel

    Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.