Huis & interieur

Home | Tips voor meer privacy in je tuin

4 maart 2023

privacy in je tuin schutting tips inspiratie
Heb je een tuin aan te leggen bij je nieuwbouwhuis of heb je een tuinverbouwing op de planning staan? Er is één ding waar je bij je plannen niet onderuit kan: het creëren van meer privacy in je tuin door middel van een schutting of een andere soort tuinafscheiding. In dit artikel een aantal leuke en originele tips voor meer privacy in je tuin, waarbij sommigen ook nog eens extra sfeervol zijn!

privacy in je tuin schutting tips inspiratie privacy in je tuin schutting tips inspiratie

Tips voor meer privacy in je tuin

Het plaatsen van een schutting

Eén van de eerste mogelijkheden waar je vaak aan denkt als het om meer privacy gaat, is toch wel een schutting of een vaste tuinafscheiding als basis. Een voordeel van een vaste en dichte schutting zoals bijvoorbeeld die van https://homingxl.nl/schuttingen/ is dat het hiermee ook gemakkelijker is om ongewenste dieren zoals katten uit de tuin te houden en dat je er het minste onderhoud aan hebt.

Als het gaat om een vaste schutting die veel privacy en dus zo min mogelijk inkijk geeft, kan je kiezen voor een variant in één van de verschillende soorten en kleuren natuurlijk hout of bijvoorbeeld eentje van composiet voor een meer moderne en onderhoudsarme tuinafscheiding (klik hier voor voorbeelden hiervan).

Een groene tuinafscheiding is dan weer wat natuurlijker en draagt een steentje bij aan een groenere wereld, maar heeft dan wel weer wat onderhoud nodig. Ook hierin is weer heel erg veel mogelijk; van een lekker groene hedera (klimop) variant tot aan het aan de slag gaan met een trellis/klimrek waar je dan allerlei klimplanten tegenaan kan laten groeien. Dit groene soort hagen heeft dan wel net wat tijd nodig om aan te groeien voor het echt goed privacy geeft en heeft meer onderhoud nodig. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

privacy in je tuin schutting tips inspiratie
privacy in je tuin schutting tips inspiratie

Privacy door een parasol en schaduwdoek

Heb je reeds een vaste tuinafscheiding, maar wil je net even wat meer inkijk voorkomen vanuit de bovenverdieping van je overburen of van bijvoorbeeld hoogbouw die op je tuin uitkijkt? Dan sla je met een parasol en/of schaduwdoeken meerdere vliegen in één klap. Je blokkeert er schadelijke zonnestralen mee, het geeft meer privacy én kan een heel fijn sfeertje met zich meebrengen. Zeker wanneer je een wellness in je tuin maakt, kan een wit schaduwdoek aan houten palen met daarin wat leuke solarlampjes een heel fijn sfeertje creëren voor heerlijk veel relaxmomentjes in je eigen tuin.

Maak een pergola

Heb je een plek over in je tuin waar je graag een (tweede) terras aan zou willen leggen en zoek je daar dan ook een permanente oplossing bij voor meer privacy en schaduw, dan kan je eraan denken om hier een pergola te plaatsen. Dit past met de houten basis heel erg goed bij een meer natuurlijk aangelegde tuin en je kan hier eigenlijk iedere soort klimplant tegenaan laten groeien totdat er zelfs een ‘dakje’ van gemaakt is. De druif wordt hier vaak voor gekozen, maar kan ook nogal overdadig vruchten geven wat vlekken kan geven op vlonders en tuinmeubels. Een heel erg mooie tip hiervoor is bijvoorbeeld de blauwe regen (wisteria) die relatief snel groeit en prachtige bloesems geeft.

privacy in je tuin schutting tips inspiratie privacy in je tuin schutting tips inspiratie

Snelle DIY tips

Heb je een kleiner budget of heb je al een goede tuinafscheiding, maar wil je het één en ander net even een leuke upgrade geven? Dan kan je natuurlijk je mouwen opstropen en zelf aan de slag gaan:

– verf dat stukje muur of (een deel van) je schutting in de tuin in een frisse tint om direct een heel ander gevoel te geven, denk aan warm terra, zonnig okergeel of Ibiza-vibes zeeblauw
– maak aan een schutting een verticale kruidentuin, ziet er niet alleen leuk uit maar je haalt er ook nog het hele jaar door verse kruiden uit (in deze binnenkijker van onze tuin zie je hier een voorbeeld van)
– met een paar smalle maar brede plantenbakken met een paar mooie klimplanten met bloesems erin die je vóór een houten schutting neerzet maak je iedere kale hoek of de buitenkant van een schuurtje of tuinhuisje een stuk leuker om naar te kijken.

Liefs,
Desirée

Volg mij op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, persoonlijke updates, behind the scenes en nog veel meer leuks ♥

*

Reacties op dit artikel

 • Avatar van chucky1012
  Reply chucky1012 6 maart 2023 at 09:57

  Prachtig is de tuin op de met het houten zitgedeelte etc..
  Maar op een ruim balkon kan men ook zoveel moois neer zetten en maken.

  Xoxo

  • Avatar van Desirée
   Reply Desirée 6 maart 2023 at 13:55

   Daar heb je zeker gelijk in! Ook daar kan vaak veel meer mee dan gedacht. Mooie plantenbakken, trellis met klimplanten tegen een wandje of het tussenschot met de buren, een leuke halve parasol of een wit schaduwdoek met haken vastmaken voor een Ibiza-stijltje, houten vlonders.. Voor je het weet heb je een heerlijk buitenplekje voor jezelf :)

Laat je een reactie, mening of tip achter? :)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.